Zdjęcie: Piotr Blawicki/ East News
Pieczona gęś z warzywami i śliwkami
Składniki:
1 cała gęś
marchew, pietruszka, seler, cebula
1 kg śliwek
100 ml wina
majeranek
czosnek
przyprawa do potraw
Przygotowanie:
Gęś pozbawiamy kupra i lotek. Dokładnie oprószamy na zewnątrz i wewnątrz przyprawą do potraw. Nie żałujemy majeranku (do środka). Na dnie gęsiarki układamy włoszczyznę i czosnek. Na to kładziemy gęś i wstawiamy do pieczenia. Czas pieczenia to około 50 minut na 1 kg gęsi. Pod koniec pieczenia do sosu dodajemy śliwki. Gęś podajemy z ziemniakami puree.
Rolada z gęsi z kapustą i jabłkami
Składniki:
1 cała gęś
2 cebule
1/2 kapusta włoska
4 jabłka
majeranek
przyprawa do potraw
ocet jabłkowy
Przygotowanie:
Gęś trybujemy z kości, w miejscach, gdzie jest więcej miejsca lekko je ścinamy. Taki płat gęsi lekko rozbijamy tłuczkiem. Gęś dokładnie oprószamy przyprawą do potraw, majerankiem i skrapiamy octem jabłkowym. Odcięte kawałki mięsa mielimy w maszynce do mięsa, cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy poszatkowaną kapustę i jabłka. Łączymy z mięsem kapustę z jabłkami i cebulą. Doprawiamy przyprawą do potraw. Farsz wykładamy na płat mięsa, zwijamy roladę. Układamy ją na plastrach pozostałych jabłek i cebuli. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 150 stopni. Gęś podajemy z kopytkami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN