gęś

    gęś

    W czasach, kiedy wszystko dobywa się zdalnie, wielu uczniów marzy o powrocie do szkół. Zdarza się także, że absolwenci z sentymentem wspominają czasy spędzone w ławce. Janusz Król w swoim gospodarstwie umożliwia odwiedzenie szkoły jak za dawnych lat. Jedną z atrakcji dla gości Muzeum Edukacji w Niezwojowicach jest nauka pisania gęsim piórem.

    Piotr Kucharski postanowił sprawić kulinarną frajdę Marcinowi Mellerowi, który "cierpi gdy musi rano jeść kiełki czegoś i listki". Dlatego dziś w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował "dania konkretne": pyzy ziemniaczane z kapustą, kluski śląskie z gęsiną i gruszką oraz kopytka z warzywami. Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Tomasza Dziurę. Kucharz przygotował potrawy na bazie gęsi. Na naszym stole pojawiły si takie potrawy jak: tatar z gęsi, czosnkowy bulion z gęsi z krewetkami, serowe kluseczki z gęsimi sercami oraz udko z gęsi z kremowymi ziemniakami.

    Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Hitem eksportowym polskiego drobiarstwa jest „gęś owsiana”. We Francji bardzo popularne jest foie gras z gęsich wątróbek. U nas - tradycyjna gęś z piekarnika. Mikołaj Rey w studiu Dzień Dobry TVN opowiedział o gęsiach, gąskach, półgęsku i gęsim pipku.

    Andrzej Polan i Sylwia Gruchała przygotowali dziś dla Państwa potrawy inspirowane jesienią: gęś pieczoną z warzywami, zapiekankę ziemniaczaną z kapustą oraz ciasto z winogronami. Smacznego!

    Gęsi tuczą się tuż przed odlotem do Afryki. Dlatego na św. Marcina i po św. Marcinie polecamy jeść gęś. W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey zachwalał gęsinię, jej zalety i specyfikę. Polska jest przecież największym producentem gęsiny w Europie! Dlaczego w dziewiętnastym wieku podkuwano gęsi?

    Na świętego Marcina najlepsza jest gęsina! Razem z Anną Starmach, chcemy przywrócić tradycję jedzenia gęsiny 11 listopada, zwłaszcza, że jak zapewnia Anna, bardzo łatwo przygotować potrawę z gęsich piersi lub udek. Co woli Marcin Prokop - piersi czy udka? :)

    Mistrz Andrzej Polan zaserwował dziś w kuchni Dzień Dobry TVN pieczoną gęś z warzywami i śliwkami oraz roladę z gęsi z kapustą i jabłkami. Za chwilę, 11 listopada, mamy dzień Świętego Marcina, a wtedy najlepiej smakuje... gęsina. Ile pieczemy gęś i w jakiej temperaturze?