Tatar z gęsi z ziołami i chrupiącym orkiszem i bulwą słonecznika
Składniki:
100 g piersi z gęsi bez skóry
10 g smażony orkisz
2 g szczypiorku
płatki soli
pieprz
oliwa słonecznikowa
Przygotowanie:
Filet z kaczki bez skóry czyścimy z błon, siekamy i mieszamy z usmażonym, wystudzonym orkiszem, szczypiorkiem, solą, pieprzem i oliwą.
Sałatka z bulwy słonecznika
Składniki:
50 g bulwy (topinambur)
ćwierć cytryny
sól, cukier
oliwa
jalapeno
Przygotowanie:
Z soku z cytryny cukru i soli sporządzamy dresing, do którego kroimy topinambur i jalapeno bez pestek.
Majonez ziołowy
Składniki:
50 g zioła
1 szt żółtko
20 g musztardy
50 g oliwa z pestek winogron
sól
cukier
Przygotowanie:
Oliwę i zioła miksujemy, cedzimy. Do żółtka, musztardy, cukru dolewamy zieloną oliwę i kręcimy majonez.
Czosnkowy bulion gęsi z krewetkami i czarną soczewicą
Składniki:
Pół gęsi
150 g włoszczyzny
1 pomidor
lubczyk, pietruszka, nać
1 główka czosnku
100 g krewetek
100 g soczewicy czarnej
Przygotowanie:
Z gęsi i włoszczyzny gotujemy bulion, cedzimy i dodajemy dużą ilość czosnku. Krewetki obieramy nacinamy i blanszujemy w rosole. Ugotowaną soczewice i krewetki zalewamy gorącym bulionem.
Serowe kluseczki z gęsimi sercami i pecorino
Składniki:
Kluseczki
200 g sera białego
1 jajko
sól
mąka pszenna do odpowiedniej twardości
Ragù z serc gęsich
300 g serc
80 g szalotki
50 g tłuszcz gęsi
100 ml wywar z gęsi
Przygotowanie:
Serca oczyszczamy, kroimy, obsmażamy, dodajemy szalotkę, dodajemy wywar. Dusimy do miękkości i dodajemy ugotowane kluski.
Udko z gęsi confit z kremowymi ziemniakami i gruszką z kozieradką
Składniki:
4 szt udka z gęsi
majeranek świeży
czosnek
sól, pieprz
1 jabłko
2 szt cebuli
1 l gęsiego tłuszczu
Przygotowanie:
Udko z gęsi nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem najlepiej 24h przed wkładamy do naczynia. Dodajemy jabłko czosnek i zalewamy tłuszczem. Gotujemy w 130c w piekarniku.
Kremowe ziemniaki z chrzanem
500 g ziemniaków
200 g chrzanu
śmietana 30 proc.
1 cytryna
Chrzan, śmietanę i cytrynę gotujemy, później cedzimy.
Ziemniaki gotujemy przecieramy i dolewamy chrzanową śmietanę -mieszamy
Gruszka i kozieradka
Składniki:
250 g gruszki
100 g cukru
200 ml białego wina
20 g ocetu winnego
10 g kozieradka
Przygotowanie:
Z cukru sporządzamy karmel zalewamy winem octem i dodajemy gruszkę i kozieradkę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN