Gęś pieczona z warzywami
Składniki:
Gęś udka 4szt
Marchew 4szt
Pietruszka korzeń 4szt
Seler naciowy 1szt
Cebula 2szt
Czosnek 2 ząbki
Olej
Bulion drobiowy
Jabłka szara reneta 5szt
Sól, pieprz
Wykonanie:
Kolendra, gorczyca, kminek, gałka muszkatołowa, majeranek świeży. Gęś dokładnie oprószamy przyprawami i obsmażamy na patelni, warzywa kroimy w grubą kostkę i obsmażamy na tłuszczu ze smażenia gęsi. Do warzyw dodajemy gęś, zalewamy bulionem i doprawiamy sola, pieprzem i dusimy. Kiedy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy pokrojone jabłka. Danie podajemy posypane świeżym majerankiem. Idealnym dodatkiem do gęsi będzie zapiekanka ziemniaczana z kapustą.
Zapiekanka ziemniaczana z kapustą
Składniki:
Ziemniaki 1.5kg
Mleko 200ml
Śmietana 36% 100ml
Olej 50 ml
Pieprz, sól,
Kapusta biała ¼ główki
Cebula dymka 1 pęczek
Orzeszki pinii
Świeży tymianek
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w wodzie z solą i gorące przeciskamy przez praskę. Dodajemy do ziemniaków mleko, śmietanę, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy masło, raz jeszcze doprawiamy. Chwile odparowujemy. Kapustę szatkujemy, garść odkładamy, a pozostałą parzymy w wodzie. Sparzoną odciskamy i dodajemy do ziemniaków, jeszcze pokrojona dymka. Ziemniaki przekładamy do natłuszczonej formy, pozostałą kapustę przesmażamy na złoto na patelni wraz z orzeszkami pinii i dymką. Tak przesmażoną kapustę wykładamy na wierzch, kładziemy cienkie plastry masła świeży tymianek i wstawiamy do piekarnika na temp. 190 stopni na około 20 minut.
Ciasto z winogronami
Składniki:
Jajka 4szt
Cukier 1.5szkl
Mleko 1/2szkl
Olej 1szkl
Cukier wanilinowy
Mąka 1.szkl
Migdały płatki 4 op.
Proszek do pieczenia
Szczypta soli,
Skórka z cytryny
Winogrona bezpestkowe zielone i czerwone po 200g
Miód 4 łyżki
Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, olej, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sól, migdały zmiksowane na mączkę, skórkę z cytryny. Ciasto wylewamy do blaszki, umieszczamy połowę winogron i wstawiamy do pieczenia. Po 20 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika, nakładamy na wierzch pozostałe winogrona i ponownie wstawiamy do pieczenia. Po upieczeniu ciasto polewamy miodem i posypujemy migdałami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN