Pyzy ziemniaczane z kapustą
Składniki:
1 opakowanie pyz ziemniaczanych
300 g kiszonej kapusty
100 g wędzonego boczku
1 cebula
50 g suszonych śliwek
300 g świeżych leśnych grzybów
gałązka rozmarynu
3 łyżki masła
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kiszoną kapustę ugotować do miękkości. W tym czasie podsmażyć boczek pokrojony w kostkę i podsmażyć na dużej patelni. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć wszystko razem. Dodać ugotowaną i odcedzoną kapustę i oraz pokrojone śliwki. Wszystko razem dusić około 30 minut. Grzyby pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle z dodatkiem rozmarynu.
Pyzy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kapustę z dodatkami wyłożyć na talerz, na niej ułożyć pyzy. Na górę ułożyć podsmażone grzyby.
Kluski śląskie z gęsiną i gruszką
Składniki:
1 opakowanie klusek śląskich
4 nóżki z gęsi
1 cebula
kilka suszonych grzybów
3 ziarenka jałowca
0,5 łyżeczki majeranku
4 ząbki czosnku
3 suszone śliwki
4 gruszki
300 ml czerwonego wytrawnego wina
2 gałązki rozmarynu
kawałek cynamonu
2-3 ziarenka pieprzu
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Nóżki z gęsi przyprawić majerankiem, solą, pieprzem i natrzeć posiekanym czosnkiem. Odstawić do zamarynowania najlepiej na noc. Następnie obsmażyć na suchej patelni i przełożyć do garnka aby się dusiły. Dodać ziarenka jałowca, posiekaną cebulę, grzyby i śliwki. Podlać 100 ml wina. Przykryć i dusić cały czas podlewając wywarem lub wodą aż mięso będzie miękkie.
Resztę wina zagotować z rozmarynem, cynamonem i pieprzem. Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do wina i ugotować na wolnym ogniu.
Kluski śląskie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Nóżki wyjąć z garnka, sos przecedzić przez sito i doprawić. Nóżki podawać z kluskami polanymi sosem oraz gruszką gotowaną w winie.
Kopytka z warzywami
Składniki:
1 opakowanie kopytek
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 cukinia
300 g świeżego szpinaku
400 g pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię, podsmażyć. Dodać umyty i pokrojony szpinak oraz pomidorki koktajlowe. Wszystko poddusić przez około 10 minut.
W tym czasie ugotować kopytka zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowane kopytka dodać do sosu i całość jeszcze przez chwilę dusić razem. Przyprawić solą i pieprzem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN