Cynamon wykorzystywany w kuchni nadaje potrawom charakterystyczny smak. Jest często stosowany do wypieków, łączony z mięsem, doskonale komponuje się z jabłkami. Stanowi dodatek do ciepłych napojów, jest składnikiem grzanego wina. Pięknie pachnie, dlatego wykorzystuje się go w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym. Jest źródłem wielu minerałów i pomaga uporać się z przeziębieniem.
Właściwości cynamonu
Cynamon znany jest z wielu właściwości leczniczych – zawiera aldehyd cynamonowy, wykazujący właściwości antynowotworowe, i epikatechinę, zapobiegającą rozwojowi chorób neurodegradacyjnych, pomaga też zwalczać cellulit czy trądzik. Cynamon jest również dobry na odchudzanie – przyprawa przyspiesza bowiem przemianę materii i spalanie tłuszczu. Właściwości lecznicze cynamonu:
- zapobiega powstawaniu nowotworu jelita grubego,
- zapobiega występowaniu choroby Alzheimera lub znacznie opóźnia jej pojawienie się,
- wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego – stosowany jest w zatruciach pokarmowych, przy biegunkach, a także wrzodach żołądka,
- obniża poziom cholesterolu,
- zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę,
- wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, pomaga w leczeniu przeziębień i grypy,
- wspomaga odchudzanie, regulując gospodarkę węglowodanową,
- ma właściwości przeciwbólowe, jest składnikiem maści stosowanych np. na bóle reumatyczne,
- stosowany jest w stomatologii jako środek wspomagający leczenie próchnicy i zapalenia dziąseł,
- działa przeciwpasożytniczo, dlatego znajduje zastosowanie w zwalczaniu świerzbu czy pasożytów układu pokarmowego.
Najbardziej znany jest wyciąg z kory cynamonu cejlońskiego, z liści, a także olejek cynamonowy.
Z czym połączyć cynamon?
Cynamon to przyprawa o bardzo wyrazistym aromacie i smaku, stosowany w cukiernictwie, a także będący dodatkiem do gorących napojów. Kawa z cynamonem nie tylko zachwyca doznaniami smakowymi, ale również wpływa pozytywnie na organizm. Pół łyżeczki mielonego cynamonu dodane do ulubionej kawy zwiększa odporność, usprawnia procesy zachodzące w mózgu, dostarcza energii, pobudza metabolizm, poprawia krążenie krwi. Podobne właściwości ma również herbata z cynamonem. Takie połączenie działa przeciwbólowo, odświeża oddech, poprawia trawienie, zapobiegając wzdęciom i gazom, a dodatkowo rozgrzewa. Cynamon można dodawać także do miodu, tworząc w ten sposób wyjątkowo zdrową miksturę. Cynamon z miodem warto spożywać każdego ranka, zaraz po przebudzeniu. Dlaczego? Połączenie zdrowotnych właściwości obu składników może przynieść wiele korzyści: wzbogaca organizm w niezbędne witaminy i mikroelementy, zapobiega powstawaniu wielu chorób (np. miażdżycy), wzmacnia serce, usprawnia układ pokarmowy, obniża ciśnienie. Wystarczy 2 łyżki miodu zmieszać z 4 łyżkami cynamonu mielonego (najlepszy jest cejloński) i dawkować każdego dnia po 1 łyżce. Miksturę należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Podczas odchudzania dobrze jest pić wodę z cynamonem, która przyspiesza metabolizm i usprawnia trawienie.
Cynamon w kuchni i kosmetyce
Cynamon to przyprawa szeroko wykorzystywana w kuchni, głównie do wypieków. Jak jeść cynamon? Przede wszystkim w piernikach, szarlotkach, a także marmoladach, dżemach, jako dodatek do potraw rybnych i mięsnych, a szczególnie do baraniny. Działanie cynamonu można wykorzystać do poprawiania urody, ponieważ skutecznie wspomaga leczenie cery trądzikowej, eliminując wypryski i rozjaśniając ją. Cynamon pomaga walczyć z cellulitem, dlatego jest popularnym składnikiem kremów. Wykorzystuje się go również w przemyśle perfumeryjnym. W aptekach dostępny jest cynamon w tabletkach, którego zażywanie pomaga utrzymać prawidłową wagę ciała, odpowiedni poziom cholesterolu i glukozy we krwi.
Cynamon – przeciwwskazania i szkodliwe właściwości
Mimo że cynamon znany jest z licznych właściwości zdrowotnych, nie każdy może sobie pozwolić na jego spożywanie. Cynamon nie jest wskazany dla kobiet w ciąży, ponieważ może prowadzić do przedwczesnego porodu. Powinny go unikać także osoby z chorobami wątroby i pęcherzyka żółciowego. Czy cynamon dla dzieci to dobry pomysł? Trzeba pamiętać, że jest on alergenem, w związku z czym może wywoływać niekorzystne reakcje i podrażnienia skóry u dzieci poniżej 12. roku życia. Także diabetycy powinni stosować go z rozwagą, ponieważ wpływa on na poziom cukru we krwi. Czy zatem cynamon jest szkodliwy? Jak twierdzą naukowcy, kumaryna, którą zawiera cynamon, jest substancją toksyczną i może uszkadzać nerki i wątrobę, dlatego lepiej stosować go z umiarem i rozwagą.
Zobacz też:
- Czym zastąpić sól w kuchni? Poznaj dziewięć niezawodnych przypraw
- Zrób porządek z przyprawami!
- Krótka historia przypraw. Wiecie, która z nich jest najczęściej podrabiana?
Zobacz wideo: Cynamonowo-pomarańczowa owsianka idealnym pomysłem na śniadanie
Autor: Adrian Adamczyk