Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News
Domowy majonez
Składniki:
3 żółtka
1 łyża jasnego octu winnego
1 łyżeczka musztardy
2 szczypty soli
2 szczypty pieprzu
0,5 łyżeczki cukru
250 ml oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Przy pomocy rózgi ubić żółtka, ocet, musztardę, sól, pieprz i cukier. Gdy składniki się połączą, ciągle ubijając, dodawać cienkim strumieniem olej słonecznikowy. Majonez będzie gotowy, gdy masa się zagęści i będzie stała w konsystencji.
Chleb orkiszowy
Składniki:
300 ml letniej wody
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
500 g mąki orkiszowej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
garść ziaren (np. słonecznik, dyna, siemię lniane, płatki owsiane)
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę olej i sól. Dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić na elastyczne, odchodzące od dłoni ciasto. Uformować kulę, umieścić w misce, przykry folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Następnie podzielić na dwie części. Z każdego uformować okrągły bochenek. Posmarować wierzch wodą o obtoczyć w ziarnach. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Rozgrzać piekarnik do 200ºC, piec 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180º, piec 30 minut.
Przyprawa uniwersalna
Składniki:
250 g mieszanki suszonych warzyw (marchew, por, seler, lubczyk, cebula, pietruszka)
1 łyżka papryki słodkiej
2 łyżki czosnku granulowanego
5 łyżek soli morskiej gruboziarnistej
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
2 łyżki lubczyku, suszonego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przełożyć do malaksera i zmiksować. Przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć. Używać do zup, sosów, przyprawiania mies.
Jogurt naturalny
Składniki:
1 l mleka 3,2 % (nie może być UHT)
100 ml jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Mleko podgrzać do temperatury 40-42ºC, jeśli nie mamy termometru, możemy sprawdzić palcem, powinniśmy odczuwać ciepło które nas nie parzy. Dodać jogurt naturalny i dokładnie wymieszać. Przelać do dwóch słoików, zakręcić, dokładnie okryć np. kocem, aby utrzymać temperaturę. Odstawić na minimum 12 godzin. Otrzymany jogurt możemy przetrzymywać w lodówce do 2 tygodni. Odkładamy 100 ml jogurtu do przygotowania kolejnej porcji. Możemy wymieszać z ulubionymi owocami lub innymi dodatkami.
Masło
Składniki:
500 ml śmietany kremówki 30%
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Śmietanę bardzo dobrze schłodzić. Ubić mikserem, aż powstanie bita śmietana. Dalej ubijać, aż tłuszcz zacznie oddzielać się od maślanki. Masło odcedzić na sicie. Następnie uformować w kule i wypłukać w misce z zimną wodą. Odciskamy, przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki.
Cukier waniliowy
Składniki:
1 laska wanilii
100 g białego cukru
Przygotowanie:
Laskę przekroić wzdłuż, wyskrobać nasionka i przełożyć je do słoiczka. Pozostałą część pokroić na mniejsze kawałki i również przełożyć do tego samego słoika. Dodać cukier i zakręcić. Raz dziennie wymieszać zawartość słoika i odstawić. Po około 7 dniach uzyskamy bardzo aromatyczny cukier waniliowy. By cukier był jeszcze bardziej aromatyczny, można całość zmiksować w np. młynku do kawy.
Budyń toffi
Składniki:
70 g cukierków toffi
500 g mleka
20 g mąki ziemniaczanej (1 duża łyżka)
Przygotowanie:
Odlać 0,5 szklanki mleka. Cukierki i resztę mleka podgrzać na wolnym ogniu aż cukierki się rozpuszczą a następnie zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odlanym mlekiem, dodać do garnka. Dokładnie wymieszać. Gotować przez kilka minut ciągle mieszając.
Domowy żółty ser
Składniki:
1000 ml mleka 3,2%
1 kg tłustego twarogu
100 g masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody spożywczej
2 żółtka
Przygotowanie:
Do garnka wlać mleko i podgrzać lecz nie zagotować. Dodać pokruszony na drobne kawałki twaróg. Gotować, aż ser nabierze konsystencji gumy, następnie przecedzić przez gęste sito. W tym samym garnku rozpuścić masło. Dodać sól i sodę, wymieszać. Zmniejszyć ogień do minimum. Dodać ser i żółtka, smażyć, aż całość zacznie mocno się kleić i ciągnąć. Przełożyć do foremek i odstawić do schłodzenia. Pod koniec można dodać przyprawy które nadadzą serowi smaku.
Pieczony schab
Składniki:
1 kg schabu
oliwa z oliwek
2 łyżeczki mieszanych ziół
sól i pieprz
Przygotowanie:
Schab natrzeć ziołami, solą i pieprze oraz oliwą. Rozgrzać piekarnik do 220ºC, funkcja termoobieg. Piec przez 10 minut. Wyłączyć termoobieg, włączyć grzanie góra i dół zmniejszyć temperaturę do 130ºC. Piec przez 2 godziny. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i wstawić do lodówki. Kroić cienkie plastry, jako dodatek do kanapek.
Wejdź także na: kulinarni.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN