Bluszczyk kurdybanek - jednym z najstarszych polskich ziół
Spacerując po Zagorzycach Górnych, Mikołaj Rey ujrzał kobiety w strojach ludowych zbierające bluszczyk kurdybanek.
- To zioło, którego już dawno, dawno temu my to używali i teraz jeszcze tak się używa, ale to daje zapach straszny w domu. [...] U nas mówią na to chwast, ale chwast pożyteczny - przyznała Anna Przydział, mieszkanka Zagorzyc Górnych.
Bluszczyk kurdybanek - zastosowanie
Po zebraniu kurdybanka kobiety drobno posiekały roślinę, by następnie wymieszać ją z masłem.
- Żeby masło robić, to trzeba mieć krowę przede wszystkim (śmiech). Mleko stawia się w zimnym miejscu, by śmietana była. To się oddzieli ładnie i śmietana do maselnicy - tłumaczyła Bronisława Pazdan, mieszkanka Zagorzyc Górnych.
Śmietanę ubija się do momentu, aż wytworzy się masło (może to trwać nawet 3 godziny). Następnie płucze się je w wodzie. Dodaje odrobinę soli i posiekany kurdybanek. Dokładnie miesza. - Jest lekko słone. Bardzo fajne - zachwalał Mikołaj Rey.
Na miejscu smakosz spróbował nie tylko masła z kurdybankiem, lecz i:
- zupą grochową z kurdybankiem,
- pierogi,
- wywar z kurdybanka.
Bluszczyk kurdybanek często nazywany jest leczniczą bombą. Więcej na temat jego właściwości znajdziesz w materiale wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Gorczyca biała i czarna – zastosowanie w medycynie i w kuchni
- Właściwości nerkowców – jak te orzechy wpływają na zdrowie?
- Czy kiełkujący czosnek nadaje się do jedzenia? Naukowcy nie mają wątpliwości
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: Łukasz Kowalski/Mikołaj Rey
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN