Czosnek - jakie ma wartości odżywcze?
Czosnek - jak wykazują badania - to jedno z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw. Stanowi doskonałe źródło aminokwasów, saponin oraz witaminy z grupy B, C, prowitaminy A. Zawiera również sole mineralne, a także mikroelementy, jak kobalt i chrom.
Owoce i warzywa
Tym, co wyróżnia czosnek spośród innych warzyw to olejki eteryczne zawierające siarczki i allicynę. Ich obecność sprawia, że czosnek traktowany jest jako naturalny antybiotyk. Badania pokazują, że mieszanka tych związków skutecznie rozprawia się z bakteriami gronkowca złocistego, paciorkowca, pałeczek okrężnicy i otoczkowców. Dodatkowo czosnek pomaga uporać się ze zgagą, a także ma korzystny wpływ na skład flory bakteryjnej oraz sprzyja lepszemu ukrwieniu naczyń wieńcowych.
Kiełkujący czosnek - czy nadaje się do jedzenia?
Mimo tylu zalet wciąż żywe jest przekonanie, że czosnek, który zaczyna kiełkować, nie nadaje się do jedzenia i jest trujący. Czy faktycznie? Odpowiedzi na pytanie postanowili poszukać badacze z południowokoreańskiego Uniwersytetu Kyungpook. Przeprowadzona przez nich analiza jasno pokazała, że zielone pędy nie stanowią dla nas żadnego zagrożenia. Co więcej, czosnek, który zaczyna rosnąć, ma jeszcze więcej cennych dla nas substancji niż ten niekiełkujący.
Zobacz także:
- Przyszła pora na poświąteczny detoks. Jak uporać się ze skutkami przejedzenia?
- Jak wrócić do formy po świętach? Eksperci podpowiadają. "To pozwoli nam poczuć się lżej"
- Czy dieta bogata w ziemniaki szkodzi zdrowiu? Wyniki badań naukowych nie pozostawiają wątpliwości
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło: wp.pl, checucino
Źródło zdjęcia głównego: Denis_Zai/Getty Images