Czy kiełkujący czosnek nadaje się do jedzenia? Naukowcy nie mają wątpliwości

kiełkujący czosnek
Czy kiełkujący czosnek nadaje się jeszcze do jedzenia?
Źródło: Denis_Zai/Getty Images
Czosnek to z całą pewnością jedno z najzdrowszych warzyw. Mimo że bardzo chętnie wykorzystujemy jej do przygotowywania posiłków, to w momencie, gdy zaczyna rosnąć, cześć za nas ma obawy, czy kiełkujący czosnek nadaje się jeszcze do jedzenia. Czy faktycznie jest się czego obawiać?

Czosnek - jakie ma wartości odżywcze?

Czosnek - jak wykazują badania - to jedno z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw. Stanowi doskonałe źródło aminokwasów, saponin oraz witaminy z grupy B, C, prowitaminy A. Zawiera również sole mineralne, a także mikroelementy, jak kobalt i chrom.

Owoce i warzywa

Źródło: Dzień Dobry TVN
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca

Tym, co wyróżnia czosnek spośród innych warzyw to olejki eteryczne zawierające siarczki i allicynę. Ich obecność sprawia, że czosnek traktowany jest jako naturalny antybiotyk. Badania pokazują, że mieszanka tych związków skutecznie rozprawia się z bakteriami gronkowca złocistego, paciorkowca, pałeczek okrężnicy i otoczkowców. Dodatkowo czosnek pomaga uporać się ze zgagą, a także ma korzystny wpływ na skład flory bakteryjnej oraz sprzyja lepszemu ukrwieniu naczyń wieńcowych.

Kiełkujący czosnek - czy nadaje się do jedzenia?

Mimo tylu zalet wciąż żywe jest przekonanie, że czosnek, który zaczyna kiełkować, nie nadaje się do jedzenia i jest trujący. Czy faktycznie? Odpowiedzi na pytanie postanowili poszukać badacze z południowokoreańskiego Uniwersytetu Kyungpook. Przeprowadzona przez nich analiza jasno pokazała, że zielone pędy nie stanowią dla nas żadnego zagrożenia. Co więcej, czosnek, który zaczyna rosnąć, ma jeszcze więcej cennych dla nas substancji niż ten niekiełkujący.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło: wp.pl, checucino

Źródło zdjęcia głównego: Denis_Zai/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana