Masło klarowane, inaczej określane jako masło ghee, to ważny dodatek do wielu domowych przepisów. Zapewnia ono potrawom wyjątkowy smak, jest także cennym dla zdrowia tłuszczem, który warto włączyć do codziennego jadłospisu. Gotowy produkt można co prawda znaleźć w sklepach, jednak przefiltrowane masło z łatwością przyrządzić możemy także we własnej kuchni.
Masło orzechowe z migdałów jest nie tylko smaczne, lecz także bardzo zdrowe. Zalicza się je do grupy produktów tzw. superfoods, czyli żywności o wielu właściwościach korzystnych dla organizmu. Zobacz, do czego warto dodawać masło migdałowe, gdzie można je kupić i jak zrobić je samodzielnie.
Od czerwca 2016 roku cena masła bardzo wzrosła - z ok. 3 zł do ponad 6 zł. Co miało na to wpływ? Czy jest szansa, by cena masła przestała rosnąć w najbliższym czasie? Zapytaliśmy o to dziennikarza TVN24 BIS Robert Stanilewicz. A od kucharza Rafała Bernatowicza dowiedzieliśmy się, jak w prosty sposób można zrobić domowe masło. Panów gościliśmy w Dzień Dobry TVN.