Materiał promocyjny

Aromatyczna kuchnia

Piotr Kucharski lubi korzystać w kuchni z bazylii, która ma słodkawy i lekko korzenny zapach i smak. Doskonale nadaje się do zup, sałatek i miąsa. Bez niej trudno sobie wyobrazić włoską kuchnię. Jak smakuje ryba z puree z fasoli i bazylii, a jak brzoskwinie z bazylią i miodem na ciepło lub stecca? Przekonajcie się i zróbcie potrawy według przezpisów Piotra Kucharskiego! Zobaczcie, co przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN.

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Stecca

Składniki:

1 łyżeczka cukru

10 g świeżych drożdży

350 ml letniej wody

400 g mąki pszennej

2-3 łyżki mąki pszennej razowej

60 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

5 pomidorków koktajlowych

10 dużych oliwek

1 kula mozarelli

2 szczypty soli gruboziarnistej

1/2 pęczka świeżej bazylii

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę pszenną i pszenną razową i sól. Drewnianą łyżką wymieszać na gładką i elastyczną masę. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (idealnie 12 godzin do lodówki). Wyjąć ciasto na oprószoną mąką powierzchnię. Wierzch posmarować oliwą. Ciasto lekko rozpłaszczyć i uformować kwadrat. Przy użyciu ostrego noża podzielić ciasto na cztery części. Każdy z kawałków rozciągnąć, by powstały podłużne paluchy. Dużą blachę naoliwić i ułożyć na niej paluchy w odstępach 2-3 cm. Na jednym z nich ułożyć połówki pomidorów koktajlowych, skórką do dołu i wcisnąć w ciasto. W kolejny wcisnąć oliwki. W trzeci wcisnąć porwaną na kawałki mozarellę. Wszystkie paluchy posmarować oliwą. Palucha bez dodatków posypać solą gruboziarnistą. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 250ºC. Piecz steccę przez 15-25 minut. Po wyjęciu Odstawić na 5 minut. Następnie przełożyć na kratkę do studzenia. Podawać polane oliwą z oliwek i posiekaną bazylią.

Capresse z avocado i pesto

Składniki:

6 średnich pomidorów, równej wielkości

2 kule mozarelli

1 avocado

Pesto:

50 g ziaren słonecznika

50 g twardego dojrzewającego sera

150 ml oliwy z oliwek

1 duży pęczek bazylii

2 ząbki czosnku

Przygotowawnie:

Pomidory, mozarellę i avocado pokroić w plastry. Ułożyć naprzemiennie na talerzu. Słonecznik podprażyć na patelni aż będzie złoto-brązowy. Włożyć do robota kuchennego lub moździerza i zmiel. Dodać pozostałe składniki i zmielić całość na gładki sos. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Polać sosem. Pozostałe pesto przełożyć do słoiczka, zalać centymetrową warstwą oliwy i wstawić do lodówki. W ten sposób można przechowywać pesto przez 2 tygodnie.

Ryba z puree z fasoli i bazylii

Składniki:

4 gałązki pomidorów koktajlowych

1 łyżka oliwy

4 filety białej ryby np. dorsz

skórka otarta z 1 cytryny

sok z połowy cytryny

1 puszka białej fasolki

1 ząbek czosnku

01/2 pęczka bazylii

50 ml białego wina

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Ułożyć pomidorki na blasze do pieczenia, skropić oliwą i wstawić do piekarnika na 5 minut. Do pomidorów dołożyć rybę, posypać skórkami z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek. Piec razem 10-12 minut. W tym czasie podgrzać fasolkę w gotującej się wodzie przez 5-6 minut. Odcedzić i zmiksować z ząbkiem czosnku, bazylią, kilkoma łyżkami oliwy i białym winem i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Puree rozłożyć na talerzach na nim ułożyć na nim rybę a na wierzchu pomidorki koktailowe.

Brzoskwinie z bazylią i miodem na ciepło

Składniki:

5 łyżek masła

4 dojrzałe brzoskwinie

4 łyżki miodu

sok wyciśnięty z 2 pomarańczy

około 20 liści bazylii

lody waniliowe do podania

Przygotowanie:

Masło rozpuść na patelni, dodaj wypestkowane brzoskwinie przekrojone na połowę. Podsmażyć na patelni z obu stron, aż owoce będą miękkie, około 3 minuty. Dodać miód, wymieszać z masłem aż powstanie sos. Dodać sok z pomarańczy, gotować na dużym ogni aż sos się zagęści. Pod koniec dodać pokrojoną drobno bazylię. Wymieszać, podawać z ciepłymi lodami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości