Prawda i mity o diecie keto. Czy pomoże nam skutecznie zrzucić wagę? "Nie chcemy mówić zero-jedynkowo"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Co warto wiedzieć o diecie ketogenicznej?
Co warto wiedzieć o diecie ketogenicznej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Dietetyk Marta Jachym-Raczyńska i trener Paweł Raczyński po raz kolejny obalili znane mity dotyczące odchudzania. Tym razem na tapet wzięli dietę ketogeniczną. Na czym polega? Czy jest zdrowa i jak wpływa na nasze samopoczucie? O tym mówili w Dzień Dobry TVN.

Dieta ketogeniczna - dla kogo?

Dieta ketogeniczna, zwana inaczej dietą keto, to styl odżywiania polegający na zmniejszeniu spożycia węglowodanów do max. 20 g. dziennie. Dzięki drastycznemu obniżeniu ich spożycia organizm przechodzi tzw. ketozę, a wątroba zamienia tłuszcz na małe cząsteczki (ciała ketonowe).

Jak tłumaczyła Marta Jachym-Raczyńska, dieta keto zmniejsza poziom insuliny, co teoretycznie ułatwia organizmowi spalanie tkanki tłuszczowej. Jednak nie dla każdego jest ona wskazana. Przede wszystkim powinny kategorycznie jej unikać osoby z problemami z trzustką, wątrobą, układem pokarmowym czy nerkami.

- Osoby zdrowe mogą ją stosować. Też nie chcemy mówić zero-jedynkowo, że ta dieta jest zła, bo może przynieść korzyści – podkreśliła dietetyczka.

- Dieta keto krótkofalowo w określonych przypadkach medycznych faktycznie może dać szybki efekt, ale czy on będzie do utrzymania w długim okresie? Nie. Na przestrzeni pierwszych dni zobaczymy, że spada woda, glikogen i widzimy efekt wow. Ale tak się nie da na dłuższą metę – zaznaczył trener Paweł Raczyński.

Oboje specjaliści przyznali, że stosowanie diety ketogenicznej przede wszystkim wyklucza nas społecznie. Wyjścia ze znajomymi i posiłki w mieście stają się bowiem wielkim problemem.

Zasady diety ketogonicznej – co jeść?

Dieta ketogeniczna wymaga od nas samodyscypliny. Zgodnie z jej zasadami można spożywać:

  • mięso, ryby, jajka, w ograniczonej ilości nabiał 
    • oliwy, oleje, orzechy
      • niskowęglowodanowe warzywa (np. ogórek, sałata, szpinak, seler naciowy) i niewielkie ilości owoców, głównie jagodowych (truskawki, borówki)

        Wykluczyć zaś należy wszelkie węglowodany, czyli pieczywo, makarony, kasze, ryż, ziemniaki itp. To może doprowadzić do efektu jojo.

        - Organizm jest stęskniony, więc kiedy przerwiemy, to zaczyna się lawina jedzenia wszystkiego, czego nie mogliśmy. Pojawiają się też problemy z trawieniem węglowodanów. Bardzo często zmienia nam się mikroflora jelitowa. To powoduje bóle brzucha, żołądka – wyliczała Marta Jachym-Raczyńska.

        Jakie są jeszcze mity dotyczące odchudzania? Zobaczcie wideo.

        Prawda i mit o byciu fit – dieta cud
        Źródło: Dzień Dobry TVN

        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

        Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady

        Zobacz także:

        Autor: Nastazja Bloch

        Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości

        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
        Materiał promocyjny

        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana