Zapytaliśmy o to dr n. med. Agnieszkę Ostachowską-Gąsior, dietetyczkę.
Czy pomoże dieta ketogeniczna?
Na rynku dostępny jest nowoczesny lek, który może zrewolucjonizować leczenie hipercholesterolemii, czyli zbyt wysokiego poziomu złego cholesterolu. Terapia jest skuteczna, a pacjenci potrzebują tylko dwa razy w ciągu roku przyjąć lek. Działa prawie jak szczepionka.
To decyzja Komisji Europejskiej.
Badania pokazują, że połowa Polaków ma zbyt wysoki poziom cholesterolu. Jego nadmiar jest niebezpieczny dla zdrowia i sprzyja m.in. problemom z układem krążenia. Co zrobić, aby obniżyć jego stężenie? Czy zmiana diety wystarczy? Na ten temat w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Anną Radowicką, dietetyczką.
Cukrzyca jest nazywana "cichym zabójcą". Wysoki cholesterol zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jaki jest ich związek z koronawirusem? Wyjaśniał to prof. Krzysztof J. Filipiak, kardiolog, internista i farmakolog kliniczny z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Podwyższony cholesterol w obecnych czasach jest dość powszechnym zjawiskiem. Zła dieta, nieregularny tryb życia, a do tego wysoko przetworzone jedzenie bogate w nasycone kwasy tłuszczowe. Co jeść, aby zadbać o zdrowie i obniżyć zły cholesterol, a zwiększyć ten dobry?
Wiśnie to owoce o nieocenionych właściwościach prozdrowotnych. Jakie witaminy zawierają? Dlaczego powinni po nie sięgać sportowcy? Co wiśnie mają wspólnego z siwymi włosami? O zaletach tych owoców mówiła w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "Naturalnie!" Agnieszka Cegielska.
Według najnowszych badań margaryna miękka zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca aż o 6 proc. Czy to oznacza, ze wszyscy powinniśmy porzucić masło? Na co zwracać uwagę przy kupnie kanapkowych "mazideł"? W Dzień Dobry TVN dietetyk Justyna Mizera powiedziała, kto powinien jeść masło, a kto margarynę.
Kolejną bohaterką cyklu "Odżywieni" jest Edyta Lipniowiecka, która uskarża się na przemęczenie i podwyższony cholesterol. Nasza ekspertka Daria Ładocha postanowiła bliżej przyjrzeć się jej codziennemu menu. Dlaczego Edyta odżywiała się nieprawidłowo? I jakie Daria widzi dla Edyty rozwiązanie?
Jak wpłynęło to na zdrowie reportera Dzień Dobry TVN Ksawerego Kalickiego, który wziął udział w eksperymencie i przez tydzień żywił się fast foodami? Czy opuchnięte oczy i wypryski na twarzy to jedyne skutki uboczne diety bogatej w cholesterol?
Czy tłuszcze typu trans naprawdę są takie niezdrowe jak twierdzą Amerykanie, którzy wytoczyli im wojnę? W studiu, Dzień Dobry TVN, dietetyk Barbara Dąbrowska-Górska, wyjaśniła czym tak naprawdę są znienawidzone tłuszcze trans. Jakie produkty zawierają te izomery?
Czym różni się zły cholesterol od dobrego? Jak skutecznie obniżyć cholesterol? Jakie produkty trzeba usunąć z diety? Jak leczyć hipercholesterolemię? Gościem Dzień Dobry TVN był internista dr Piotra Gryglas.