cholesterol

    cholesterol

    Podwyższony cholesterol w obecnych czasach jest dość powszechnym zjawiskiem. Zła dieta, nieregularny tryb życia, a do tego wysoko przetworzone jedzenie bogate w nasycone kwasy tłuszczowe. Co jeść, aby zadbać o zdrowie i obniżyć zły cholesterol, a zwiększyć ten dobry?

    Wiśnie to owoce o nieocenionych właściwościach prozdrowotnych. Jakie witaminy zawierają? Dlaczego powinni po nie sięgać sportowcy? Co wiśnie mają wspólnego z siwymi włosami? O zaletach tych owoców mówiła w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "Naturalnie!" Agnieszka Cegielska.

    Według najnowszych badań margaryna miękka zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca aż o 6 proc. Czy to oznacza, ze wszyscy powinniśmy porzucić masło? Na co zwracać uwagę przy kupnie kanapkowych "mazideł"? W Dzień Dobry TVN dietetyk Justyna Mizera powiedziała, kto powinien jeść masło, a kto margarynę.

    Kolejną bohaterką cyklu "Odżywieni" jest Edyta Lipniowiecka, która uskarża się na przemęczenie i podwyższony cholesterol. Nasza ekspertka Daria Ładocha postanowiła bliżej przyjrzeć się jej codziennemu menu. Dlaczego Edyta odżywiała się nieprawidłowo? I jakie Daria widzi dla Edyty rozwiązanie?

    Jak wpłynęło to na zdrowie reportera Dzień Dobry TVN Ksawerego Kalickiego, który wziął udział w eksperymencie i przez tydzień żywił się fast foodami? Czy opuchnięte oczy i wypryski na twarzy to jedyne skutki uboczne diety bogatej w cholesterol?

    Czy tłuszcze typu trans naprawdę są takie niezdrowe jak twierdzą Amerykanie, którzy wytoczyli im wojnę? W studiu, Dzień Dobry TVN, dietetyk Barbara Dąbrowska-Górska, wyjaśniła czym tak naprawdę są znienawidzone tłuszcze trans. Jakie produkty zawierają te izomery?

    Czym różni się zły cholesterol od dobrego? Jak skutecznie obniżyć cholesterol? Jakie produkty trzeba usunąć z diety? Jak leczyć hipercholesterolemię? Gościem Dzień Dobry TVN był internista dr Piotra Gryglas.