Jak skutecznie obniżyć cholesterol? "Są osoby, które mimo stosowania zdrowej diety będą miały go za dużo"

Dieta na wysoki cholesterol
Źródło: Dzień Dobry TVN
Badania pokazują, że połowa Polaków ma zbyt wysoki poziom cholesterolu. Jego nadmiar jest niebezpieczny dla zdrowia i sprzyja m.in. problemom z układem krążenia. Co zrobić, aby obniżyć jego stężenie? Czy zmiana diety wystarczy? Na ten temat w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Anną Radowicką, dietetyczką.

Jak obniżyć cholesterol?

Cholesterol to związek, który jest nam niezbędny m.in. do produkcji hormonów. Mimo że organizm wytwarza niezbędną sobie ilość, to blisko połowa Polaków - ze względu na styl życia lub choroby - ma go za dużo.

- Stężenie tzw. cholesterolu całkowitego nie powinno przekraczać 190 miligramów. W przypadku osób, które mają predyspozycje do chorób serca, cukrzycy jego wartość nie może być wyższa niż 175 miligramów. Należy pamiętać, że w naszym organizmie znajduje się również tzw. zły cholesterol (LDL). Jego wartość nie powinna przekraczać 145 miligramów. Mamy także tzw. dobry cholesterol (HDL). Jego powinniśmy mieć powyżej 45 miligramów - mówiła w Dzień Dobry TVN Anna Radowicka, dietetyczka.

Walka ze zbyt wysokim cholesterolem powinna odbywać się dwutorowo. Chory musi przyjmować leki oraz zmienić dietę, czyli wykluczyć z niej artykuły spożywcze, które podnoszą jego poziom. - Unikać należy przede wszystkim tłuszczów nasyconych. Występują one w produktach pochodzenia zwierzęcego, czyli boczku, tłustym mięsie, tłustym nabiale, produktach garmażeryjnych, czy jedzeniu typu fast food - mówiła dietetyczka.

W obniżeniu cholesterolu pomogą produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce, pestki, ryby, awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy oraz lniany. - Niestety zdarzają się osoby, które są tak uwarunkowane genetycznie, że mimo stosowania zdrowej diety będą miały wysoki cholesterol - dodała specjalistka. Co ciekawe, nieprawidłowy poziom tego związku we krwi może mieć związek z inną chorobą, np. tarczycy.

Dlaczego wysoki poziom cholesterolu jest niebezpieczny?

Trzeba sobie zdawać sprawę, że utrzymujący się przez długi czas wysoki poziom cholesterolu może być bardzo niebezpieczny. - Podnosi ryzyko wystąpienia zawału serca, miażdżycy, czy nadciśnienia tętniczego - mówiła dietetyczka. Należy pamiętać, że pozostawiony bez leczenia może zaostrzyć przebieg schorzeń, z którymi już zmaga się dana osoba. - Niedoczynność, nadczynność tarczyc lub insuliniooporność mogą się nasilić - dodała.

Niekiedy nieprawidłowy poziom cholesterolu prowadzi do poważnych problemów metabolicznych.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło zdjęcia głównego: Jakub Kamiński/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana