ŚNIADANIE: Owsianka na wieczną młodość„Jezioro genewskie” (2 porcje)
- 4 łyżki płatków owsianych
- Szklanka napoju migdałowego
- 1 łyżka nasion siemienia lnianego
- ½ banana
- ¼ jabłka
- 1 łyżeczka tahini
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 kostki czekolady gorzkiej
- 3 łyżki granatu
Przepis:
Zobacz też: Jak nauczyć się gotować? Porady dla początkujących >>>
Płatki rozgnieść z bananem następnie wraz siemieniem lnianym zagotować z napojem migdałowym. W tym samym czasie podprażyć płatki migdałów na suchej patelni. Po zdjęciu z palnika garnka z owsianką dodać olej kokosowy. Jabłko i imbir zetrzeć wraz ze skórką do garnka. Następnie dodać tahini, sok z cytryny i wymieszać. Na sam koniec dla dekoracji dodać podprażone płatki migdałów, stratą czekoladę oraz pestki granatu.
LUNCH Healthy bowl – misa mocy
- 50g dyni
- 3 łyżki czarnej soczewicy
- 20g kaszy gryczanej
- 2 garści jarmużu
- Orzechowy dressing
- Ser feta (opcjonalnie)
Przepis:
Dynię pokroić wraz ze skórką, ułożyć skórką do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 35 minut do miękkości. Soczewicę i kaszę ugotować w osolonej wodzie. Miskę wypełnij kaszą, soczewicą, upieczoną dynią, jarmużem. Całość polej orzechowym dressingiem i posyp pokruszonym serem feta.
Zobacz też: Pasta jajeczna na śniadanie i kolację – pomysły i przepisy >>>
Radicchio dressing
- 2 liście cykorii radicchio
- 2 łyżki octu
- 3 szczypty soli
- 6 łyżek oliwy z oliwek
Cykorię raddichio pokroić w kosteczkę. Zmieszać wszystkie składniki oprócz cykorii, a następnie dodaj cykorię ją i znowu wymieszać.
DESER: kojąca słodycz
Ciasto czekoladowe (8porcji)
- 250 gramów masła
- 250 gramów, 2,5 tabliczki Ciemnej czekolady
- 200 gramów cukru
- 70 gramów mąki
- 4 jajka
Rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej. W misce połączyć jajka i cukier, zmiksować na gładką masę aż do uzyskania piany. Gdy czekolada i masło rozpuszczą się dodać mąkę. Wymieszać dokładnie, następnie dodać jajka i cukier i ponownie wymieszać. Wlać masę do natłuszczonej formy.
Zobacz też: Rozgrzewające zupy - przepisy Darii Ładochy >>>
LISTA ZAKUPÓW:
- płatki owsiane górskie (2 szklanki)
- 2 granaty duże
- napój migdałowy (opakowanie)
- siemię lniane (pół szklanki)
- banan 2
- jabłko 2
- pasta tahini (3 łyżki)
- masło orzechowe (pół słoika)
- olej kokosowy (odrobina)
- cytryna 4 sztuki
- pomarańcza 2 sztuki
- imbir w korzeniu 10 cm
- 4 tabliczki ciemnej czekolady
- kasza jaglana
- 1 dynia hokkaido
- soczewica brązowa w puszce
- liście jarmużu
- 1 cebula biała
- opakowanie orzechów laskowych
- 3 cebule czerwone
- radicchio (1 sztuka)
- oliwa z oliwek (szklanka)
- ser feta (opakowanie)
- cukier 2 szklanki
- masło – 2 kostki
- jajka 8 sztuk
- mąka – 2 szklanki
Autor: Filip Yak