Rosołek dobry na wszystko. Przepisy jakich nie znacie

Źródło: Dzień Dobry TVN
Rosołek dobry na wszystko
Rosołek dobry na wszystko
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wieki temu wierzono, że rosół ma właściwości uzdrawiające. W kuchni Dzień Dobry TVN kilka wariacji tej pysznej zupy przygotowała Sylwia Garska-Chmarycz. Na naszym stole pojawiły się: rosół z kurczaka, rosół czosnkowy i chili, rosół warzywny i polski Ramen.

Rosół z kurczaka - przepis

Składniki:

  • kurczak lub kura domowa
    • 300 g szpondra wołowego
      • szyja z indyka
        • 4 marchewki
          • 4 pietruszki
            • cebule
              • por
                • 1/2 selera
                  • pęczek natki pietruszki
                    • 2 łyżki posiekanego lubczyku
                      • łyżka ziarenek pieprzu czarnego
                        • łyżeczka cukru
                          • 5 liści laurowych
                            • 5 ziarenek ziela angielskiego
                              • 5 goździków
                                • sól

                                  Sposób przygotowania:

                                  Mięso myjemy należycie, dzielimy na porcje i wykładamy na blachę, na to wszystko kładziemy obrane pokrojone warzywa, cebulę w łupinach, chwilę podpiekamy w piekarniku do zezłocenia. Następnie po upieczeniu w piekarniku przekładamy wszystko łyżką cedzakową do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodatkowo dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, lekko solimy. Wrzucamy pieprz i goździki. Gotujemy na małym ogniu. Kiedy się już zagotuje, co jakiś czas dolewamy wody zimnej. Dobry rosół może pyrkać nawet sześć godzin. Jest to proces długi, ale warty czekania. Na koniec dosypujemy garść świeżej pietruszki i wciskamy przez praskę czosnek.

                                  Rosół czosnkowy i chili - przepis

                                  Składniki:

                                  • 5 l wody
                                    • 2 główki czosnku
                                      • 2 marchewki
                                        • pietruszka (korzeń)
                                          • kawałek pora
                                            • opakowanie czosnku niedźwiedziego
                                              • garść natki pietruszki
                                                • sól, pieprz do smaku

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Obierane warzywa myjemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy do uzyskania esencjonalnego wywaru około 3-4 godz. i dopiero pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Wciskamy czosnek - tyle ile lubimy. Żadnych innych przypraw ten rosół nie wymaga. Możemy podać z ziemniakami lub grzankami.

                                                  Rosół warzywny - przepis

                                                  Składniki:

                                                  • 2 marchewki
                                                    • seler
                                                      • 2 pietruszki
                                                        • pomidor
                                                          • opalona cebula
                                                            • por
                                                              • imbir świeży
                                                                • 5 grzybów suszonych
                                                                  • sól
                                                                    • 5 ziarenek pieprzu ziarnistego
                                                                      • 2 liście laurowe
                                                                        • 2 łyżeczki lubczyku suszonego
                                                                          • łyżka cebuli suszonej
                                                                            • 2 l wody

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą, gotujemy około 30 min. Na koniec doprawiany solą, pieprzem, imbirem i pietruszką.

                                                                              Polski Ramen - przepisy  

                                                                              Składniki:

                                                                              • pierś z kurczaka
                                                                                • 3 marchewki
                                                                                  • seler
                                                                                    • 2 pietruszki
                                                                                      • pak choy
                                                                                        • opalona cebula
                                                                                          • por
                                                                                            • imbir świeży
                                                                                              • gwiazdki anyżu
                                                                                                • łatki chili
                                                                                                  • sos sojowy
                                                                                                    • czosnek
                                                                                                      • kalarepa cała
                                                                                                        • 2 jaka
                                                                                                          • grzyby shimej
                                                                                                            • kolendra świeża
                                                                                                              • czarny sezam
                                                                                                                • szczypiorek
                                                                                                                  • kukurydza w puszce
                                                                                                                    • łyżka cukru
                                                                                                                      • makaron do Ramen/lub udon
                                                                                                                        • glony wakame
                                                                                                                          • 5 ziarenek pieprzu
                                                                                                                            • 2 liście laurowe
                                                                                                                              • 2 łyżki lubczyku suszonego
                                                                                                                                • łyżka cebuli suszonej
                                                                                                                                  • 2 l wody

                                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                                    Gotujemy bulion z warzyw, ziół i anyżu około 40 min. Przecedzamy. W misce układamy ugotowany wcześniej makaron, glony, grzyby, pak choy. Podsmażany na patelni i również układamy w misce. Glony również dodajemy. Jajko gotujemy 6 min. i wkładamy od razu do zimnej wody, aby było lejące. Możemy na chwilę zamoczyć w sosie sojowym. Pierś przyprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem. Podsmażamy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy w misce.

                                                                                                                                    Do bulionu dodajemy sos sojowy, imbir, czosnek, łyżkę cukru. Wszystko gotujemy na dużym ogniu około 5 min. Dekorujemy kukurydzą i sezamem oraz szczypiorkiem i zalewamy gorącym bulionem. Na koniec sowicie sypiemy świeżą kolędę.

                                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                                    Źródło: Sylwia Garska-Chmarycz

                                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana