Rosół z kurczaka - przepis
Składniki:
- kurczak lub kura domowa
- 300 g szpondra wołowego
- szyja z indyka
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- cebule
- por
- 1/2 selera
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego lubczyku
- łyżka ziarenek pieprzu czarnego
- łyżeczka cukru
- 5 liści laurowych
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 goździków
- sól
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy należycie, dzielimy na porcje i wykładamy na blachę, na to wszystko kładziemy obrane pokrojone warzywa, cebulę w łupinach, chwilę podpiekamy w piekarniku do zezłocenia. Następnie po upieczeniu w piekarniku przekładamy wszystko łyżką cedzakową do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodatkowo dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, lekko solimy. Wrzucamy pieprz i goździki. Gotujemy na małym ogniu. Kiedy się już zagotuje, co jakiś czas dolewamy wody zimnej. Dobry rosół może pyrkać nawet sześć godzin. Jest to proces długi, ale warty czekania. Na koniec dosypujemy garść świeżej pietruszki i wciskamy przez praskę czosnek.
Rosół czosnkowy i chili - przepis
Składniki:
- 5 l wody
- 2 główki czosnku
- 2 marchewki
- pietruszka (korzeń)
- kawałek pora
- opakowanie czosnku niedźwiedziego
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Obierane warzywa myjemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy do uzyskania esencjonalnego wywaru około 3-4 godz. i dopiero pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Wciskamy czosnek - tyle ile lubimy. Żadnych innych przypraw ten rosół nie wymaga. Możemy podać z ziemniakami lub grzankami.
Rosół warzywny - przepis
Składniki:
- 2 marchewki
- seler
- 2 pietruszki
- pomidor
- opalona cebula
- por
- imbir świeży
- 5 grzybów suszonych
- sól
- 5 ziarenek pieprzu ziarnistego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki lubczyku suszonego
- łyżka cebuli suszonej
- 2 l wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą, gotujemy około 30 min. Na koniec doprawiany solą, pieprzem, imbirem i pietruszką.
Polski Ramen - przepisy
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 3 marchewki
- seler
- 2 pietruszki
- pak choy
- opalona cebula
- por
- imbir świeży
- gwiazdki anyżu
- łatki chili
- sos sojowy
- czosnek
- kalarepa cała
- 2 jaka
- grzyby shimej
- kolendra świeża
- czarny sezam
- szczypiorek
- kukurydza w puszce
- łyżka cukru
- makaron do Ramen/lub udon
- glony wakame
- 5 ziarenek pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki lubczyku suszonego
- łyżka cebuli suszonej
- 2 l wody
Sposób przygotowania:
Gotujemy bulion z warzyw, ziół i anyżu około 40 min. Przecedzamy. W misce układamy ugotowany wcześniej makaron, glony, grzyby, pak choy. Podsmażany na patelni i również układamy w misce. Glony również dodajemy. Jajko gotujemy 6 min. i wkładamy od razu do zimnej wody, aby było lejące. Możemy na chwilę zamoczyć w sosie sojowym. Pierś przyprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem. Podsmażamy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy w misce.
Do bulionu dodajemy sos sojowy, imbir, czosnek, łyżkę cukru. Wszystko gotujemy na dużym ogniu około 5 min. Dekorujemy kukurydzą i sezamem oraz szczypiorkiem i zalewamy gorącym bulionem. Na koniec sowicie sypiemy świeżą kolędę.
Zobacz także:
- Stek z antrykotu ze szparagami. Najprostszy przepis z grilla
- Domowa masa makowa na święta. Sprawdzi się również w innych daniach wegańskich i wegetariańskich
- Szef kuchni radzi, jak dobrze usmażyć steki na patelni. Burneika sprawdza, czy są smaczne
Źródło: Sylwia Garska-Chmarycz
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News