Pyszne dania jednogarnkowe na obiad. Szybkie przepisy Patryka Galewskiego

Pyszne dania jednogarnkowe na obiad. Szybkie przepisy Patryka Galewskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Rozgrzewające dania na mroźne dni
Rozgrzewające dania na mroźne dni 
Burak - warzywo doskonałe
Burak - warzywo doskonałe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Sezon grillowy czas zacząć
Sezon grillowy czas zacząć
Kuchnia na pełnej petardzie
Kuchnia na pełnej petardzie
Patryk Galewski i jego schab
Patryk Galewski i jego schab
Szukasz szybkiego i smacznego sposobu na rodzinny obiad? Polecamy dania jednogarnkowe, które przyrządza się błyskawicznie i z pewnością zachwycą wszystkich. W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski przygotowuje kocioł dla całej rodziny, łososia gotowanego w rosole oraz ryż z warzywami. Sprawdź jego przepisy na naszej stronie.

Kocioł dla całej rodziny - przepis na 4 osoby

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę,
  • olej do smażenia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 papryki czerwone pokrojone w dużą kostkę,
  • 2 marchewki pokrojone w gruba kostkę.
  • korzeń pietruszki pokrojony w grube plastry,
  • 2 cebule pokrojone w kostkę,
  • 2 puszki pomidorów w całości,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1,5 litra wody lub bulionu mięsnego,
  • 1,5 kg szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę,
  • mąka pszenna do oprószenia mięsa,
  • sól, pieprz, papryka słodka i miód do smaku/

Przygotowanie:

Pokrojone mięso doprawiamy przyprawami i oprószamy w mące. Podsmażamy w garnku na złoty kolor, dodajemy wodę lub bulion i gotujemy około 30 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy około 30 minut, doprawiamy do smaku.

Kocioł dla całej rodziny
Kocioł dla całej rodziny
Kocioł dla całej rodziny
Źródło: Ola Skowron/East News
Kocioł dla całej rodziny - nałożony na talerz
Kocioł dla całej rodziny - nałożony na talerz
Kocioł dla całej rodziny - nałożony na talerz
Źródło: Ola Skowron/East News

Łosoś gotowany w rosole 

Składniki:

  • 800g filetu z łososia podzielonego na 4 części,
  • 4 ziemniaki pokrojone w dużą kostkę,
  • 2 marchewki pokrojone w grube plastry,
  • obrany korzeń pietruszki,
  • 2 cebule pokrojone w ćwiartki,
  • cytryna,
  • por,
  • łyżka imbiru pokrojonego w kostkę,
  • papryczka chili pokrojona w plastry,
  • garść groszku cukrowego,
  • ½ selera obranego,
  • 1,5 litra wody lub bulionu mięsnego,
  • oliwa,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Warzywa podsmażamy w garnku na oliwie na złoty kolor, zalewamy wodą lub bulionem mięsnym i gotujemy 20 minut. Następnie wkładamy łososia i gotujemy na małym ogniu 10 minut, dodajemy imbir, cytrynę i doprawiamy do smaku.

Łosoś gotowany w rosole 
Łosoś gotowany w rosole 
Łosoś gotowany w rosole 
Źródło: Ola Skowron/East News

Ryż z warzywami - jako dodatek lub danie główne 

Składniki:

  • 300 g ryżu basmati,
  • cebula pokrojona w kostkę,
  • marchewka pokrojona w kostkę,
  • korzeń pietruszki,
  • ½ pora pokrojonego w kostkę,
  • papryka czerwona pokrojona w kostkę,
  • brokuł pokrojony drobno,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki masła.
  • 600ml wody lub bulionu mięsnego.

Przygotowanie:

Warzywa podsmażamy w garnku, po chwili dodajemy ryż i chwilę podsmażamy, zalewamy wodą lub bulionem mięsnym. Po zagotowaniu przykrywamy garnek i odstawiamy na 15 minut.

Ryż z warzywami
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami
Źródło: Ola Skowron/East News

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości