Bitki z szynki w sosie gruszkowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- pół kg szynki wieprzowej
- 0,5 kostki masła
- sól pieprz.
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki miodu
- 4 łyżeczki octu winnego
- kilka goździków
- gałązka rozmarynu
- 2 cebule
- 4 gruszki
Sposób przygotowania bitek z szynki w sosie gruszkowym
- Szynkę pieczemy w rękawie do pieczenia, w którym wkładamy wszystkie składniki przepisu.
- Po około 1,5 godziny wyciągamy mięso, dzielimy na plastry resztę z worka wlewamy do blendera, oczywiście wyciągamy rozmaryn.
- Ucieramy sos na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Podajemy przykładowo z puree z ziemniaków i sera.
Zobacz także:
- Bitki z szynki pasteryzowane w słoikach - przepis Sylwii Garskiej
- Karkówka na obiad z piekarnika i z patelni – sprawdzony przepis
- Kartacze, zrazy i bitki, czyli obiad andrzejkowy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sylwia Garska
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
podziel się: