Burger śniadaniowy, polędwiczka wieprzowa i mus czekoladowy, czyli pyszne dania Michała Mirlaka

Burger śniadaniowy, polędwiczka wieprzowa i mus czekoladowy, czyli pyszne dania Michała Mirlaka
Zabójczo pyszne dania
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Michał Mirlak zaprezentował przepisy na "zabójczo" pyszne dania. Zobacz, jak przyrządzić burgera śniadaniowego, polędwiczkę wieprzową w sosie pieprzowym, pieczone ziemniaczki z ziołami, karmelizowaną marchewkę, penne w sosie paprykowo-śmietanowym oraz mus czekoladowy.

Burger śniadaniowy

Burger śniadaniowy
Burger śniadaniowy
Burger śniadaniowy
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 2 bułki maślane (najlepiej typu brioche)
  • 4 jajka
  • 4 kiełbasy białe (koniecznie surowe)
  • 6 plastrów boczku
  • 250 g twarogu półtłustego
  • pęczek rzodkiewek
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • szczypta soli z młynka
  • szczypta pieprzu z młynka

Sposób przygotowania:

Twarożek mieszamy ze startą rzodkiewką, majonezem, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem, a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na patelni kładziemy na płasko boczek, czekamy aż zrobi się złocisty, a następnie odsączamy go na ręczniku papierowym. Kiełbasę wyciągamy z osłonek, wrzucamy do miski, doprawiamy pieprzem i dobrze macerujemy. Później formujemy kotlety i smażymy je na tej samej patelni co boczek po 3 minuty z każdej strony. Następnie kotlety zdejmujemy do odpoczynku i na tej samej patelni smażymy jajka sadzone oraz tostujemy bułkę. Na końcu na spód bułki kładziemy twarożek, a następnie kotlet, boczek i jajko. Górę bułki smarujemy majonezem, kładziemy na całość i gotowe.

Polędwiczka wieprzowa w sosie pieprzowym

Polędwiczka wieprzowa w sosie pieprzowym
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieprzowym
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieprzowym
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa (350 g lub 2 mniejsze)
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka pieprzu młotkowanego czarnego
  • łyżka pieprzu czerwonego
  • słoiczek pieprzu zielonego marynowanego
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 200 ml bulionu wołowego (może być z kostki)
  • świeży rozmaryn
  • pęczek pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli z młynka
  • szczypta pieprzu z młynka

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę oczyszczamy ze wszystkich białych elementów, odcinamy głowę i ogon, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Opcjonalnie przyprawioną polędwiczkę odstawiamy na 2 godziny. Rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczkę z 4 stron do uzyskania złocistego koloru. Później przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. Po tym czasie wyciągamy polędwiczkę i zostawiamy ją do odpoczynku na 5 minut.

Na tę samą patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek i czekamy, aż się zeszkli. Wszystkie rodzaje pieprzu miażdżymy w moździerzu i wsypujemy na patelnię. Smażymy do momentu, kiedy poczujemy piękny pieprzny aromat. Wtedy całość zalewamy śmietanką 30% i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Całość doprawiamy solą do smaku.

Pieczone ziemniaczki z ziołami

Składniki:

  • 300 g małych ziemniaków
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 pęczki pietruszki
  • chili
  • limonka
  • 150 ml oliwy z pierwszego tłoczenia

Sposób przygotowania: Ziemniaki w mundurkach gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie, rozcinamy je na pół, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni z termoobiegiem, do momentu, aż będą złociste. Czosnek, pietruszkę oraz chili siekamy drobno i mieszamy z oliwą, a następnie całość dodajemy do upieczonych ziemniaczków.

Karmelizowana marchewka

Karmelizowana marchewka
Karmelizowana marchewka
Karmelizowana marchewka
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 3 marchewki
  • łyżka miodu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plastry, a następnie smażymy na maśle w niskiej temperaturze. Gdy zrobi się miękka, dodajemy miód, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotowe.

Penne w sosie paprykowo-śmietanowym

Składniki:

  • 400 g makaronu penne pszenicznego
  • puszka pomidorów krojonych
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 papryki czerwone
  • 2 sztuki mozzarelli 125 g
  • opakowanie papryki wędzonej
  • cebula biała
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • 50 g masła
  • garść rukoli
  • szczypta soli z młynka
  • szczypta pieprzu z młynka
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Z papryk odcinamy górę, usuwamy gniazdo nasienne, a następnie kładziemy je w piekarniku spodem do góry. Pieczemy je w 220 stopniach z termoobiegiem, aż skórka zacznie robić się czarna, a potem obieramy ze skórki. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim cebulę oraz czosnek do zeszklenia. Później dodajemy paprykę wędzoną oraz pieprz. Gdy poczujemy w powietrzu aromat, dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy 2 minuty, cały czas mieszając. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie paprykę i składniki z patelni przerzucamy do blendra, dodajemy pieczoną paprykę, jedną mozzarellę i trochę wody z gotowania makaronu. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Na patelni łączymy sos z makaronem i gotujemy do momentu aż składniki dobrze się połączą. Na końcu nakładamy jedną porcję na talerz, na górę kładziemy poszarpaną mozzarellę i garść świeżej rukoli.

Mus czekoladowy

Składniki:

  • 2 białe czekolady dobrej jakości
  • 250 g mascarpone
  • 300 g wiśni mrożonych
  • 150 ml bezalkoholowego syropu o smaku amaretto
  • opakowanie kruchych ciasteczek czekoladowych
  • opakowanie płatków migdałów
  • 2/3 łyżki cukru
  • szczawik czerwony i groszek czepny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, czekamy kilka minut i mieszamy ją z mascarpone. Do musu dodajemy pokruszone ciasteczka oraz płatki migdałów. Mrożone wiśnie wsypujemy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy bezalkoholowy syrop o smaku amaretto i czekamy aż większość płynu odparuje. Na końcu mus przekładamy do pucharka, na górę kładziemy wiśnie i dekorujemy całość płatkami migdałów, a także szczawikiem czerwonym i groszkiem czepnym.

podziel się:

Pozostałe wiadomości