Smaki rodzinnej tradycji, czyli dania kuchni polskiej z przepisów Sylwii Gliwy i Mieczysława Hryniewicza

Źródło: Dzień Dobry TVN
Witaj “Na Wspólnej” biesiadzie
Witaj “Na Wspólnej” biesiadzie
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN Mieczysław Hryniewicz i Sylwia Gliwa przygotowują tradycyjne, obiadowe polskie dania. Za ich sprawą można przenieść się do odległych czasów i posmakować obiadu "jak u mamy". Poznajcie przepisy na pyry z gzikiem, pierogi, placki ziemniaczane i makaron.

Pyry z gzikiem

Składniki:

  • ziemniaki,
    • ser biały, tłusty,
      • śmietana,
        • szczypior,
          • pieprz, sól,
            • cebula,
              • czosnek,
                • masło lub olej lniany.

                  Sposób przygotowania:

                  Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy ugotowane ziemniaki. Biały ser rozprowadzamy w śmietanie. Dodajemy pieprz, sól, posiekaną cebulę (albo szczypior) i czosnek. Na ziemniaki nakładamy masło albo polewamy olejem lnianym.

                  Pierogi à la Hryniewicz

                  Składniki:

                  • cebula,
                    • ser biały,
                      • ziemniaki,
                        • sól,
                          • pieprz,
                            • bryndza,
                              • mąka,
                                • gorąca woda,
                                  • sól.

                                    Sposób przygotowania:

                                    Ugotować kartofle. Zrobić z tego puree. Wymieszać z białym serem. Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle. Do tego dodać pieprz, sól i bryndzę.

                                    Można zrobić do tego okrasę z boczku i cebuli, ale może być tylko cebula. Pierogi podajemy ze śmietaną.

                                    Do tego podajemy surówkę z kiszonej kapusty, doprawioną olejem, cebulą i łyżeczką cukru.

                                    Pierogi à la Hryniewicz
                                    Pierogi à la Hryniewicz
                                    Pierogi à la Hryniewicz
                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News
                                    Surówka z kiszonej kapusty - dodatek do pierogów
                                    Surówka z kiszonej kapusty - dodatek do pierogów
                                    Surówka z kiszonej kapusty - dodatek do pierogów
                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                    Placki ziemniaczane

                                    Składniki:

                                    • ziemniaki mączyste (może być też cukinia),
                                      • cebula,
                                        • czosnek,
                                          • olej do smażenia (najlepiej rzepakowy),
                                            • jajko,
                                              • mąka ziemniaczana,
                                                • sól, pieprz.

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Kartofle obrać i zetrzeć tarką ręczną albo elektryczną. Obrane kartofle odcedzić na sicie. Zetrzeć cebulę i czosnek. Dodać jajko do masy i ewentualnie dodać trochę mąki ziemniaczanej. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju rzepakowym, aż będą rumiane. Najlepiej jak są cienkie i chrupiące. Jemy je ze śmietaną i łososiem wędzonym albo gulaszem (wtedy jest to "placek po węgiersku").

                                                  Makaron à la Samotny Zięba

                                                  Składniki:

                                                  • makaron,
                                                    • oliwa,
                                                      • cebula,
                                                        • czosnek,
                                                          • olej.

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Makaron gotujemy. W tym czasie podsmażamy cebulę na oleju, zaraz potem dodajemy czosnek. Makaron odcedzić, chociaż niektórzy nakładają od razu z wody. Makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy.

                                                            Zobacz także:

                                                            Autor: Teofila Siewko

                                                            Źródło: Mieczysław Hryniewicz i Sylwia Gliwa

                                                            Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                            Materiał promocyjny

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana