Pyry z gzikiem
Składniki:
- ziemniaki,
- ser biały, tłusty,
- śmietana,
- szczypior,
- pieprz, sól,
- cebula,
- czosnek,
- masło lub olej lniany.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy ugotowane ziemniaki. Biały ser rozprowadzamy w śmietanie. Dodajemy pieprz, sól, posiekaną cebulę (albo szczypior) i czosnek. Na ziemniaki nakładamy masło albo polewamy olejem lnianym.
Pierogi à la Hryniewicz
Składniki:
- cebula,
- ser biały,
- ziemniaki,
- sól,
- pieprz,
- bryndza,
- mąka,
- gorąca woda,
- sól.
Sposób przygotowania:
Ugotować kartofle. Zrobić z tego puree. Wymieszać z białym serem. Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle. Do tego dodać pieprz, sól i bryndzę.
Można zrobić do tego okrasę z boczku i cebuli, ale może być tylko cebula. Pierogi podajemy ze śmietaną.
Do tego podajemy surówkę z kiszonej kapusty, doprawioną olejem, cebulą i łyżeczką cukru.
Placki ziemniaczane
Składniki:
- ziemniaki mączyste (może być też cukinia),
- cebula,
- czosnek,
- olej do smażenia (najlepiej rzepakowy),
- jajko,
- mąka ziemniaczana,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Kartofle obrać i zetrzeć tarką ręczną albo elektryczną. Obrane kartofle odcedzić na sicie. Zetrzeć cebulę i czosnek. Dodać jajko do masy i ewentualnie dodać trochę mąki ziemniaczanej. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju rzepakowym, aż będą rumiane. Najlepiej jak są cienkie i chrupiące. Jemy je ze śmietaną i łososiem wędzonym albo gulaszem (wtedy jest to "placek po węgiersku").
Makaron à la Samotny Zięba
Składniki:
- makaron,
- oliwa,
- cebula,
- czosnek,
- olej.
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy. W tym czasie podsmażamy cebulę na oleju, zaraz potem dodajemy czosnek. Makaron odcedzić, chociaż niektórzy nakładają od razu z wody. Makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy.
Zobacz także:
- Polskie potrawy narodowe – poznaj najpopularniejsze przepisy
- Kuchnia polska – przepisy na tradycyjny polski obiad
- Tradycyjna kuchnia polska – przepisy kulinarne
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Mieczysław Hryniewicz i Sylwia Gliwa
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN