Dania jednogarnkowe w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Przepisy Grzegorza Zawieruchy na śniadanie i obiad

Źródło: Dzień Dobry TVN
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha
Dania jednogarnkowe to nie tylko doskonały smak, ale też wygoda. Przygotowuje się je bardzo szybko, a w dodatku jest później mniej sprzątania. Sprawdź przepisy na potrawy mięsne i wegetariańskie, które prezentuje w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha. Przygotowuje zapiekankę śniadaniową, lasagne z bakłażana, zapiekanego kurczaka i wegański ryż z fasolą.

Zapiekanka śniadaniowa

Zapiekanka śniadaniowa
Zapiekanka śniadaniowa
Zapiekanka śniadaniowa
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej,
    • 200 g twarogu tłustego,
      • 150 g serka waniliowego homogenizowanego,
        • 150 g jogurtu naturalnego,
          • jajko,
            • 1-2 łyżki masła,
              • garść rodzynek,
                • garść żurawiny suszonej,
                  • łyżka prażonych orzechów pekan,
                    • łyżka cukru brązowego,
                      • łyżka miodu.

                        Dodatki:

                        • dżem wiśniowy,
                          • świeże sezonowe owoce.

                            Sposób przygotowania:

                            Kaszę gotujemy do miękkości z dodatkiem masła. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W misce mieszamy jajko, cukier, miód i serek homogenizowany. Do masy dodajemy rodzynki, żurawinę i prażone orzechy pekan. Naczynie smarujemy masłem. Układamy połowę masy z serkiem homogenizowanym, potem dodajemy twaróg i resztę masy. Całość zalewamy jogurtem. Pieczemy około 20 minut. Serwujemy z dżemem i świeżymi owocami.

                            Lasagne z bakłażana

                            Składniki:

                            • oliwa z oliwek,
                              • 150 g sera gouda,
                                • 500 ml bulionu warzywnego,
                                  • 25 g mąki pszennej,
                                    • 25 g masła,
                                      • 150 g cienkiego boczku parzonego,
                                        • cebula,
                                          • średnia marchewka,
                                            • 8 arkuszy do lasagne,
                                              • 4 świeże bakłażany,
                                                • 500 g passaty pomidorowej,
                                                  • 50 g parmezanu,
                                                    • zioła prowansalskie,
                                                      • sól i pieprz do smaku.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Bakłażany obieramy i kroimy wzdłuż w plasterki (niezbyt grube). Na patelni rozgrzewamy oliwę i grillujemy bakłażany na dużym ogniu: powinny stać się miękkie i złociste. Układamy je na chłonnym papierze. Na tej samej patelni obsmażamy na złocisty kolor boczek.

                                                        W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy passatę (jak przy beszamelu), a później bulion, aż uzyskamy średnio płynną konsystencję. Obraną i pokrojoną w drobną kosteczkę marchewkę wrzucamy do sosu pomidorowego wraz z drobno posiekaną cebulą. Dodajemy pieprz, sól i zioła prowansalskie. Gotujemy przez 30 minut na bardzo małym ogniu, często mieszając. Naczynie żaroodporne smarujemy kilkoma łyżkami sosu.

                                                        Układamy arkusze do lasagne, a następnie plasterki bakłażana i boczku. Pieprzymy, posypujemy parmezanem i małą garścią sera gouda. Ponownie układamy płaty lasagne, sos, bakłażan, boczek. Robimy 3 warstwy. Całość pokrywamy serem gouda. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 210 stopni. Przykrywamy folią aluminiową, jeśli zajdzie potrzeba.

                                                        Zapiekany kurczak z warzywami i kaszą jęczmienną

                                                        Zapiekany kurczak z warzywami i kaszą jęczmienną
                                                        Zapiekany kurczak z warzywami i kaszą jęczmienną
                                                        Zapiekany kurczak z warzywami i kaszą jęczmienną
                                                        Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                        Składniki:

                                                        • 3 łyżki oleju rzepakowego,
                                                          • cały kurczak,
                                                            • 2 cebule,
                                                              • 300 g kaszy jęczmiennej,
                                                                • 1/4 korzenia selera,
                                                                  • 2-3 łodygi selera,
                                                                    • marchewka,
                                                                      • czerwona papryka,
                                                                        • 400 g pomidorów z puszki,
                                                                          • 200 g pieczarek,
                                                                            • 600 ml bulionu z kurczaka,
                                                                              • 2 łyżeczki soli morskiej,
                                                                                • łyżeczka czarnego pieprzu,
                                                                                  • 25 g masła,
                                                                                    • mały pęczek natki pietruszki.

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kurczaka kroimy na kawałki. W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy olej i obsmażamy kawałki kurczaka ze wszystkich stron. Następnie przekładamy na talerz. Na tym samym oleju smażymy cebulę przez 10 minut, a następnie kaszę. Do naczynia dodajemy wszystkie pokrojone w kosteczkę warzywa, pomidory w puszce i grzyby.

                                                                                      Zalewamy bulionem, solimy i pieprzymy. Dodajemy ponownie kawałki kurczaka, przykrywamy folią lub pokrywką. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut, następnie odkrywamy zapiekankę i pieczemy przez kolejne 10 minut lub do momentu, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość płynu. Posiekane masło układamy na wierzchu. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

                                                                                      Wegański ryż z fasolą

                                                                                      Składniki:

                                                                                      • 2 łyżki oleju rzepakowego,
                                                                                        • 2 cebule,
                                                                                          • pomarańczowa papryka,
                                                                                            • czerwona papryka,
                                                                                              • 3 duże ząbki czosnku,
                                                                                                • 300 g brązowego ryżu,
                                                                                                  • łyżeczka liści tymianku,
                                                                                                    • 2 łyżeczki wędzonej papryki,
                                                                                                      • 650 ml bulionu warzywnego,
                                                                                                        • 10 zielonych oliwek bez pestek,
                                                                                                          • 400 g czerwonej fasoli z puszki,
                                                                                                            • pół cytryny pokrojonej w ćwiartki.

                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                              W dużym rondlu rozgrzewamy olej i smażymy cebulę przez 5 minut. Dodajemy wędzoną paprykę i posiekany czosnek. Smażymy ponownie około 5 minut. Dodajemy ryż, tymianek i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Następnie zalewamy bulionem i mieszamy z oliwkami. Przykrywamy i pozostawiamy do gotowania na małym ogniu przez 15 minut. Dodajemy odsączoną fasolę, przykrywamy i gotujemy przez kolejne 20-30 minut, aż ryż będzie miękki. Na wierzchu układamy cząsteczki cytryny, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.

                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                              Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                              Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana