Zapiekanka śniadaniowa
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej,
- 200 g twarogu tłustego,
- 150 g serka waniliowego homogenizowanego,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- jajko,
- 1-2 łyżki masła,
- garść rodzynek,
- garść żurawiny suszonej,
- łyżka prażonych orzechów pekan,
- łyżka cukru brązowego,
- łyżka miodu.
Dodatki:
- dżem wiśniowy,
- świeże sezonowe owoce.
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy do miękkości z dodatkiem masła. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W misce mieszamy jajko, cukier, miód i serek homogenizowany. Do masy dodajemy rodzynki, żurawinę i prażone orzechy pekan. Naczynie smarujemy masłem. Układamy połowę masy z serkiem homogenizowanym, potem dodajemy twaróg i resztę masy. Całość zalewamy jogurtem. Pieczemy około 20 minut. Serwujemy z dżemem i świeżymi owocami.
Lasagne z bakłażana
Składniki:
- oliwa z oliwek,
- 150 g sera gouda,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 25 g mąki pszennej,
- 25 g masła,
- 150 g cienkiego boczku parzonego,
- cebula,
- średnia marchewka,
- 8 arkuszy do lasagne,
- 4 świeże bakłażany,
- 500 g passaty pomidorowej,
- 50 g parmezanu,
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Bakłażany obieramy i kroimy wzdłuż w plasterki (niezbyt grube). Na patelni rozgrzewamy oliwę i grillujemy bakłażany na dużym ogniu: powinny stać się miękkie i złociste. Układamy je na chłonnym papierze. Na tej samej patelni obsmażamy na złocisty kolor boczek.
W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy passatę (jak przy beszamelu), a później bulion, aż uzyskamy średnio płynną konsystencję. Obraną i pokrojoną w drobną kosteczkę marchewkę wrzucamy do sosu pomidorowego wraz z drobno posiekaną cebulą. Dodajemy pieprz, sól i zioła prowansalskie. Gotujemy przez 30 minut na bardzo małym ogniu, często mieszając. Naczynie żaroodporne smarujemy kilkoma łyżkami sosu.
Układamy arkusze do lasagne, a następnie plasterki bakłażana i boczku. Pieprzymy, posypujemy parmezanem i małą garścią sera gouda. Ponownie układamy płaty lasagne, sos, bakłażan, boczek. Robimy 3 warstwy. Całość pokrywamy serem gouda. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 210 stopni. Przykrywamy folią aluminiową, jeśli zajdzie potrzeba.
Zapiekany kurczak z warzywami i kaszą jęczmienną
Składniki:
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- cały kurczak,
- 2 cebule,
- 300 g kaszy jęczmiennej,
- 1/4 korzenia selera,
- 2-3 łodygi selera,
- marchewka,
- czerwona papryka,
- 400 g pomidorów z puszki,
- 200 g pieczarek,
- 600 ml bulionu z kurczaka,
- 2 łyżeczki soli morskiej,
- łyżeczka czarnego pieprzu,
- 25 g masła,
- mały pęczek natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kurczaka kroimy na kawałki. W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy olej i obsmażamy kawałki kurczaka ze wszystkich stron. Następnie przekładamy na talerz. Na tym samym oleju smażymy cebulę przez 10 minut, a następnie kaszę. Do naczynia dodajemy wszystkie pokrojone w kosteczkę warzywa, pomidory w puszce i grzyby.
Zalewamy bulionem, solimy i pieprzymy. Dodajemy ponownie kawałki kurczaka, przykrywamy folią lub pokrywką. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut, następnie odkrywamy zapiekankę i pieczemy przez kolejne 10 minut lub do momentu, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość płynu. Posiekane masło układamy na wierzchu. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Wegański ryż z fasolą
Składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 cebule,
- pomarańczowa papryka,
- czerwona papryka,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 300 g brązowego ryżu,
- łyżeczka liści tymianku,
- 2 łyżeczki wędzonej papryki,
- 650 ml bulionu warzywnego,
- 10 zielonych oliwek bez pestek,
- 400 g czerwonej fasoli z puszki,
- pół cytryny pokrojonej w ćwiartki.
Sposób przygotowania:
W dużym rondlu rozgrzewamy olej i smażymy cebulę przez 5 minut. Dodajemy wędzoną paprykę i posiekany czosnek. Smażymy ponownie około 5 minut. Dodajemy ryż, tymianek i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Następnie zalewamy bulionem i mieszamy z oliwkami. Przykrywamy i pozostawiamy do gotowania na małym ogniu przez 15 minut. Dodajemy odsączoną fasolę, przykrywamy i gotujemy przez kolejne 20-30 minut, aż ryż będzie miękki. Na wierzchu układamy cząsteczki cytryny, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.
Zobacz także:
- Jednogarnkowie dania jarskie. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana
- Dania z jednego garnka według przepisów Mariety Mareckiej
- Dania jednogarnkowe. Proste, szybkie i smaczne
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News