Dania jednogarnkowe w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Przepisy Grzegorza Zawieruchy na śniadanie i obiad

Dania jednogarnkowe w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Przepisy Grzegorza Zawieruchy na śniadanie i obiad
Źródło: Dzień Dobry TVN
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha
Dania jednogarnkowe to nie tylko doskonały smak, ale też wygoda. Przygotowuje się je bardzo szybko, a w dodatku jest później mniej sprzątania. Sprawdź przepisy na potrawy mięsne i wegetariańskie, które prezentuje w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha. Przygotowuje zapiekankę śniadaniową, lasagne z bakłażana, zapiekanego kurczaka i wegański ryż z fasolą.

Zapiekanka śniadaniowa

Zapiekanka śniadaniowa
Zapiekanka śniadaniowa
Zapiekanka śniadaniowa
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej,
  • 200 g twarogu tłustego,
  • 150 g serka waniliowego homogenizowanego,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • jajko,
  • 1-2 łyżki masła,
  • garść rodzynek,
  • garść żurawiny suszonej,
  • łyżka prażonych orzechów pekan,
  • łyżka cukru brązowego,
  • łyżka miodu.

Dodatki:

  • dżem wiśniowy,
  • świeże sezonowe owoce.

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy do miękkości z dodatkiem masła. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W misce mieszamy jajko, cukier, miód i serek homogenizowany. Do masy dodajemy rodzynki, żurawinę i prażone orzechy pekan. Naczynie smarujemy masłem. Układamy połowę masy z serkiem homogenizowanym, potem dodajemy twaróg i resztę masy. Całość zalewamy jogurtem. Pieczemy około 20 minut. Serwujemy z dżemem i świeżymi owocami.

Lasagne z bakłażana

Składniki:

  • oliwa z oliwek,
  • 150 g sera gouda,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 25 g mąki pszennej,
  • 25 g masła,
  • 150 g cienkiego boczku parzonego,
  • cebula,
  • średnia marchewka,
  • 8 arkuszy do lasagne,
  • 4 świeże bakłażany,
  • 500 g passaty pomidorowej,
  • 50 g parmezanu,
  • zioła prowansalskie,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Bakłażany obieramy i kroimy wzdłuż w plasterki (niezbyt grube). Na patelni rozgrzewamy oliwę i grillujemy bakłażany na dużym ogniu: powinny stać się miękkie i złociste. Układamy je na chłonnym papierze. Na tej samej patelni obsmażamy na złocisty kolor boczek.

W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy passatę (jak przy beszamelu), a później bulion, aż uzyskamy średnio płynną konsystencję. Obraną i pokrojoną w drobną kosteczkę marchewkę wrzucamy do sosu pomidorowego wraz z drobno posiekaną cebulą. Dodajemy pieprz, sól i zioła prowansalskie. Gotujemy przez 30 minut na bardzo małym ogniu, często mieszając. Naczynie żaroodporne smarujemy kilkoma łyżkami sosu.

Układamy arkusze do lasagne, a następnie plasterki bakłażana i boczku. Pieprzymy, posypujemy parmezanem i małą garścią sera gouda. Ponownie układamy płaty lasagne, sos, bakłażan, boczek. Robimy 3 warstwy. Całość pokrywamy serem gouda. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 210 stopni. Przykrywamy folią aluminiową, jeśli zajdzie potrzeba.

Zapiekany kurczak z warzywami i kaszą jęczmienną

Zapiekany kurczak z warzywami i kaszą jęczmienną
Zapiekany kurczak z warzywami i kaszą jęczmienną
Zapiekany kurczak z warzywami i kaszą jęczmienną
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • cały kurczak,
  • 2 cebule,
  • 300 g kaszy jęczmiennej,
  • 1/4 korzenia selera,
  • 2-3 łodygi selera,
  • marchewka,
  • czerwona papryka,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 200 g pieczarek,
  • 600 ml bulionu z kurczaka,
  • 2 łyżeczki soli morskiej,
  • łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 25 g masła,
  • mały pęczek natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kurczaka kroimy na kawałki. W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy olej i obsmażamy kawałki kurczaka ze wszystkich stron. Następnie przekładamy na talerz. Na tym samym oleju smażymy cebulę przez 10 minut, a następnie kaszę. Do naczynia dodajemy wszystkie pokrojone w kosteczkę warzywa, pomidory w puszce i grzyby.

Zalewamy bulionem, solimy i pieprzymy. Dodajemy ponownie kawałki kurczaka, przykrywamy folią lub pokrywką. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut, następnie odkrywamy zapiekankę i pieczemy przez kolejne 10 minut lub do momentu, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość płynu. Posiekane masło układamy na wierzchu. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Wegański ryż z fasolą

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 cebule,
  • pomarańczowa papryka,
  • czerwona papryka,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 300 g brązowego ryżu,
  • łyżeczka liści tymianku,
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 650 ml bulionu warzywnego,
  • 10 zielonych oliwek bez pestek,
  • 400 g czerwonej fasoli z puszki,
  • pół cytryny pokrojonej w ćwiartki.

Sposób przygotowania:

W dużym rondlu rozgrzewamy olej i smażymy cebulę przez 5 minut. Dodajemy wędzoną paprykę i posiekany czosnek. Smażymy ponownie około 5 minut. Dodajemy ryż, tymianek i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Następnie zalewamy bulionem i mieszamy z oliwkami. Przykrywamy i pozostawiamy do gotowania na małym ogniu przez 15 minut. Dodajemy odsączoną fasolę, przykrywamy i gotujemy przez kolejne 20-30 minut, aż ryż będzie miękki. Na wierzchu układamy cząsteczki cytryny, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości