Kucharz przygotował nadziewane papryki, tartę z czarną porzeczką i serem pleśniowym, a także ziemniaki z kurczakiem, cukinią i sosem serowym.
Papryka nadziana pieczarkami i serem
Składniki:
- 6 papryk ramiro,
- 300 g pieczarek,
- por,
- jabłko,
- 250 g sera Lazur,
- 300 g drobnego makaronu np. ditali,
- koperek i natka pietruszki,
- passata,
- włoszczyzna,
- olej do smażenia,
- Sól, pieprz czarny i cukier do smaku.
Przygotowanie:
Włoszczyznę przesmażamy na oleju, po chwili dodajemy passatę, dusimy wszystko razem do momentu, aż warzywa będą miękkie. Miksujemy na jednolity krem, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Pora kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju, w trakcie dodajemy sól i cukier, dzięki czemu por nam się ładniej skarmelizuje. Do przesmażonego pora dodajemy pieczarki i smażymy razem do momentu, aż pieczarki puszczą sok i odparują.
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Ser Lazur rozdrabniamy. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy razem, dodajemy posiekany koperek i natkę. Farszem wypełniamy papryki, układamy w naczyniu żaroodpornym wcześniej wypełnionym sosem pomidorowym. Wstawiamy do piekarnika, pieczey około 30 minut w temp. 200 stopni.
Ziemniaki z kurczakiem, cukinią i sosem serowym
Składniki:
- kilogram ziemniaków,
- 600 g udźca z kurczaka b/s b/k,
- 400 g filetu z kurczaka,
- 2 cebule,
- 3 cukinie,
- sól, pieprz czarny, papryka ostra,
- bazylia świeża,
- 300 g sera Lazur,
- 500 ml mleka,
- łyżka mąki,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w cienkie plastry. Mleko zagotowujemy, dodajemy rozdrobniony ser Lazur. Dla konsystencji dodajemy mąkę wymieszaną z wodą. Kurczaka mielimy w maszynce na grubym oczku. Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, w trakcie dodajemy cukier i sól dla lepszego skarmelizowania cebuli. Następnie dodajemy zmielonego kurczaka. Smażymy razem i podlewamy wodą. Dusimy około 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Kiedy mięso będzie już gotowe, dodajemy do niego pokrojoną drobno cukinię i bazylię. Formę do zapiekania smarujemy olejem, wykładamy niedużą porcję sosu, a następnie plastry ziemniaków lekko zachodzące na siebie. Następnie dajemy farsz mięsny, polewamy porcją sosu i ponownie plastry ziemniaków. 3-4 razy powtarzamy układanie warstw - jak lasagne. Wierzch polewamy sosem, posypujemy serem pokruszonym i plasterkami cukinii. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około godziny w temp. 200 stopni.
Tarta z porzeczkami i serem Lazur
Składniki na kruche ciasto:
- 400 g mąki,
- 200 g masła,
- 4 żółtka,
- szczypta soli.
Przygotowanie ciasta:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, które odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy formę do tart. Wypiekamy w temp. 180 stopni przez około 15 minut.
Składniki:
- 4 jajka,
- 100 ml gęstego jogurtu,
- natka pietruszki,
- kminek mielony,
- 300 g sera Lazur,
- 300 g czarnej porzeczki,
- miód,
- buraki gotowane,
- 100 g orzechów włoskich.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy, masę wylewamy na podpieczony spód, posypujemy serem. Układamy plastry buraka gotowanego. Wierzch również posypujemy serem Lazur. Wszystko pieczemy przez około 20 minut. Porzeczki wrzucamy na rozgrzany miód i przesmażamy. Kiedy tylko tarta będzie gotowa, wierzch dekorujemy porzeczkami i orzechami włoskimi.
Zobacz także:
- Wytrwane i słodkie dania z wykorzystaniem sera pleśniowego – przepisy Andrzeja Polana
- Bataty faszerowane serem pleśniowym w sam raz na pyszny obiad
- Zupa cebulowa z grzankami i serem pleśniowym - przepis Piotra Kucharskiego
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News