Materiał promocyjny

Przepisy na warzywa pełne smaku według Andrzeja Polana. Dania z warzywami i serem pleśniowym

Obiadowe wariacje dla miłośników sera
Źródło: Dzień Dobry TVN
Ser pleśniowy to produkt mający wiele zalet. Pasuje do różnorodnych dań, ale też świetnie sprawdza się samodzielnie jako przekąska. Jego doskonały smak i konsystencja sprawiają, że nadaje wyjątkowego charakteru każdej potrawie, do której go dodasz. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaprezentował kilka propozycji na dania z warzywami oraz pysznym serem Lazur.

Kucharz przygotował nadziewane papryki, tartę z czarną porzeczką i serem pleśniowym, a także ziemniaki z kurczakiem, cukinią i sosem serowym.

Papryka nadziana pieczarkami i serem

Składniki:

  • 6 papryk ramiro,
    • 300 g pieczarek,
      • por,
        • jabłko,
          • 250 g sera Lazur,
            • 300 g drobnego makaronu np. ditali,
              • koperek i natka pietruszki,
                • passata,
                  • włoszczyzna,
                    • olej do smażenia,
                      • Sól, pieprz czarny i cukier do smaku.

                        Przygotowanie:

                        Włoszczyznę przesmażamy na oleju, po chwili dodajemy passatę, dusimy wszystko razem do momentu, aż warzywa będą miękkie. Miksujemy na jednolity krem, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Pora kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju, w trakcie dodajemy sól i cukier, dzięki czemu por nam się ładniej skarmelizuje. Do przesmażonego pora dodajemy pieczarki i smażymy razem do momentu, aż pieczarki puszczą sok i odparują.

                        Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Ser Lazur rozdrabniamy. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy razem, dodajemy posiekany koperek i natkę. Farszem wypełniamy papryki, układamy w naczyniu żaroodpornym wcześniej wypełnionym sosem pomidorowym. Wstawiamy do piekarnika, pieczey około 30 minut w temp. 200 stopni.

                        Papryka nadziewana serem i pieczarkami
                        Papryka nadziewana serem i pieczarkami
                        Papryka nadziewana serem i pieczarkami
                        Źródło: Ola Skowron/East News
                        Papryka nadziana pieczarkami i serem
                        Papryka nadziana pieczarkami i serem
                        Papryka nadziana pieczarkami i serem
                        Źródło: Ola Skowron/East News

                        Ziemniaki z kurczakiem, cukinią i sosem serowym

                        Składniki:

                        • kilogram ziemniaków,
                          • 600 g udźca z kurczaka b/s b/k,
                            • 400 g filetu z kurczaka,
                              • 2 cebule,
                                • 3 cukinie,
                                  • sól, pieprz czarny, papryka ostra,
                                    • bazylia świeża,
                                      • 300 g sera Lazur,
                                        • 500 ml mleka,
                                          • łyżka mąki,
                                            • olej rzepakowy do smażenia.

                                              Przygotowanie:

                                              Ziemniaki kroimy w cienkie plastry. Mleko zagotowujemy, dodajemy rozdrobniony ser Lazur. Dla konsystencji dodajemy mąkę wymieszaną z wodą. Kurczaka mielimy w maszynce na grubym oczku. Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, w trakcie dodajemy cukier i sól dla lepszego skarmelizowania cebuli. Następnie dodajemy zmielonego kurczaka. Smażymy razem i podlewamy wodą. Dusimy około 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.

                                              Kiedy mięso będzie już gotowe, dodajemy do niego pokrojoną drobno cukinię i bazylię. Formę do zapiekania smarujemy olejem, wykładamy niedużą porcję sosu, a następnie plastry ziemniaków lekko zachodzące na siebie. Następnie dajemy farsz mięsny, polewamy porcją sosu i ponownie plastry ziemniaków. 3-4 razy powtarzamy układanie warstw - jak lasagne. Wierzch polewamy sosem, posypujemy serem pokruszonym i plasterkami cukinii. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około godziny w temp. 200 stopni.

                                              Ziemniaki z kurczakiem, cukinią i sosem serowym
                                              Ziemniaki z kurczakiem, cukinią i sosem serowym
                                              Ziemniaki z kurczakiem, cukinią i sosem serowym
                                              Źródło: Ola Skowron/East News

                                              Tarta z porzeczkami i serem Lazur

                                              Składniki na kruche ciasto:

                                              • 400 g mąki,
                                                • 200 g masła,
                                                  • 4 żółtka,
                                                    • szczypta soli.

                                                      Przygotowanie ciasta:

                                                      Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, które odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy formę do tart. Wypiekamy w temp. 180 stopni przez około 15 minut.

                                                      Składniki:

                                                      • 4 jajka,
                                                        • 100 ml gęstego jogurtu,
                                                          • natka pietruszki,
                                                            • kminek mielony,
                                                              • 300 g sera Lazur,
                                                                • 300 g czarnej porzeczki,
                                                                  • miód,
                                                                    • buraki gotowane,
                                                                      • 100 g orzechów włoskich.

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        Wszystkie składniki miksujemy, masę wylewamy na podpieczony spód, posypujemy serem. Układamy plastry buraka gotowanego. Wierzch również posypujemy serem Lazur. Wszystko pieczemy przez około 20 minut. Porzeczki wrzucamy na rozgrzany miód i przesmażamy. Kiedy tylko tarta będzie gotowa, wierzch dekorujemy porzeczkami i orzechami włoskimi. 

                                                                        Tarta z porzeczkami i serem Lazur
                                                                        Tarta z porzeczkami i serem Lazur
                                                                        Tarta z porzeczkami i serem Lazur
                                                                        Źródło: Ola Skowron/East News
                                                                        Europejski fundusz rolny
                                                                        Europejski fundusz rolny
                                                                        Źródło: mat. prasowe

                                                                        Zobacz także:

                                                                        Źródło: Andrzej Polan

                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                        Materiał promocyjny
                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                        Materiał promocyjny

                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana