Materiał promocyjny

Przepisy na warzywa pełne smaku według Andrzeja Polana. Dania z warzywami i serem pleśniowym

Przepisy na warzywa pełne smaku według Andrzeja Polana. Dania z warzywami i serem pleśniowym
Obiadowe wariacje dla miłośników sera
Źródło: Dzień Dobry TVN
Ser pleśniowy to produkt mający wiele zalet. Pasuje do różnorodnych dań, ale też świetnie sprawdza się samodzielnie jako przekąska. Jego doskonały smak i konsystencja sprawiają, że nadaje wyjątkowego charakteru każdej potrawie, do której go dodasz. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaprezentował kilka propozycji na dania z warzywami oraz pysznym serem Lazur.

Kucharz przygotował nadziewane papryki, tartę z czarną porzeczką i serem pleśniowym, a także ziemniaki z kurczakiem, cukinią i sosem serowym.

Papryka nadziana pieczarkami i serem

Składniki:

  • 6 papryk ramiro,
  • 300 g pieczarek,
  • por,
  • jabłko,
  • 250 g sera Lazur,
  • 300 g drobnego makaronu np. ditali,
  • koperek i natka pietruszki,
  • passata,
  • włoszczyzna,
  • olej do smażenia,
  • Sól, pieprz czarny i cukier do smaku.

Przygotowanie:

Włoszczyznę przesmażamy na oleju, po chwili dodajemy passatę, dusimy wszystko razem do momentu, aż warzywa będą miękkie. Miksujemy na jednolity krem, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Pora kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju, w trakcie dodajemy sól i cukier, dzięki czemu por nam się ładniej skarmelizuje. Do przesmażonego pora dodajemy pieczarki i smażymy razem do momentu, aż pieczarki puszczą sok i odparują.

Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Ser Lazur rozdrabniamy. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy razem, dodajemy posiekany koperek i natkę. Farszem wypełniamy papryki, układamy w naczyniu żaroodpornym wcześniej wypełnionym sosem pomidorowym. Wstawiamy do piekarnika, pieczey około 30 minut w temp. 200 stopni.

Papryka nadziewana serem i pieczarkami
Papryka nadziewana serem i pieczarkami
Papryka nadziewana serem i pieczarkami
Źródło: Ola Skowron/East News
Papryka nadziana pieczarkami i serem
Papryka nadziana pieczarkami i serem
Papryka nadziana pieczarkami i serem
Źródło: Ola Skowron/East News

Ziemniaki z kurczakiem, cukinią i sosem serowym

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • 600 g udźca z kurczaka b/s b/k,
  • 400 g filetu z kurczaka,
  • 2 cebule,
  • 3 cukinie,
  • sól, pieprz czarny, papryka ostra,
  • bazylia świeża,
  • 300 g sera Lazur,
  • 500 ml mleka,
  • łyżka mąki,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w cienkie plastry. Mleko zagotowujemy, dodajemy rozdrobniony ser Lazur. Dla konsystencji dodajemy mąkę wymieszaną z wodą. Kurczaka mielimy w maszynce na grubym oczku. Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, w trakcie dodajemy cukier i sól dla lepszego skarmelizowania cebuli. Następnie dodajemy zmielonego kurczaka. Smażymy razem i podlewamy wodą. Dusimy około 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.

Kiedy mięso będzie już gotowe, dodajemy do niego pokrojoną drobno cukinię i bazylię. Formę do zapiekania smarujemy olejem, wykładamy niedużą porcję sosu, a następnie plastry ziemniaków lekko zachodzące na siebie. Następnie dajemy farsz mięsny, polewamy porcją sosu i ponownie plastry ziemniaków. 3-4 razy powtarzamy układanie warstw - jak lasagne. Wierzch polewamy sosem, posypujemy serem pokruszonym i plasterkami cukinii. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około godziny w temp. 200 stopni.

Ziemniaki z kurczakiem, cukinią i sosem serowym
Ziemniaki z kurczakiem, cukinią i sosem serowym
Ziemniaki z kurczakiem, cukinią i sosem serowym
Źródło: Ola Skowron/East News

Tarta z porzeczkami i serem Lazur

Składniki na kruche ciasto:

  • 400 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 4 żółtka,
  • szczypta soli.

Przygotowanie ciasta:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, które odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy formę do tart. Wypiekamy w temp. 180 stopni przez około 15 minut.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 100 ml gęstego jogurtu,
  • natka pietruszki,
  • kminek mielony,
  • 300 g sera Lazur,
  • 300 g czarnej porzeczki,
  • miód,
  • buraki gotowane,
  • 100 g orzechów włoskich.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy, masę wylewamy na podpieczony spód, posypujemy serem. Układamy plastry buraka gotowanego. Wierzch również posypujemy serem Lazur. Wszystko pieczemy przez około 20 minut. Porzeczki wrzucamy na rozgrzany miód i przesmażamy. Kiedy tylko tarta będzie gotowa, wierzch dekorujemy porzeczkami i orzechami włoskimi. 

Tarta z porzeczkami i serem Lazur
Tarta z porzeczkami i serem Lazur
Tarta z porzeczkami i serem Lazur
Źródło: Ola Skowron/East News
Europejski fundusz rolny
Europejski fundusz rolny
Źródło: mat. prasowe

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości