Kromka chleba ze śmietaną i cukrem - oszczędny przepis
Składniki:
- świeży chleb,
- 500 ml gęstej śmietany 18%,
- cukier.
Sposób przygotowania:
Kromkę chleba posmarować śmietaną i posypać cukrem.
Jabłka na ostro
Składniki:
- 10 jabłek,
- szczypiorek,
- 2 łyżki masła,
- pieprz czarny,
- odrobina szałwii,
- sok z cytryny,
- skyr naturalny,
- miód.
Sposób przygotowania:
Jabłka wydrążamy i środki kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Przesmażamy na maśle, a następnie dodajemy szczypiorek, ale z umiarem. Później dodajemy szałwię, również niedużo, pieprz czarny oraz sok z cytryny. Jabłka smarujemy miodem, wstawiamy do pieczenia. Gorące podajemy na skyrze.
Dorsz w poszewce z warzywami i kremowym jabłkiem
Składniki:
- 600 g polędwicy z dorsza,
- opakowanie ciasta filo,
- seler naciowy,
- opakowanie szpinaku,
- 200 g groszku mrożonego,
- szczypiorek,
- sól i pieprz biały,
- masło klarowane do ciasta,
- olej rzepakowy,
- 6 jabłek polskich,
- 2 łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
Polane miodem jabłka pieczemy w piekarniku, do momentu aż popękają. Miksujemy na puree i odstawiamy. Dorsza dzielimy na porcje i przesmażamy na oleju, wcześniej doprawiając solą i białym pieprzem. Ciasto filo kroimy na duże kwadraty, każdy z nich smarujemy rozpuszczonym masłem oraz delikatnie oprószamy solą. Selera kroimy niczym rabarbar w cienkie plastry, w ten sposób mamy z głowy problem z twardymi włóknami. Łączymy z rozmrożonym groszkiem, szpinakiem i szczypiorkiem. Doprawiamy.
Na posmarowane masłem ciasto filo wykładamy porcję zielonej sałatki, porcję podsmażonego dorsza, potem raz jeszcze sałatkę i zamykamy wszystko ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i pieczemy około 10 minut. Ciasto ma być po upieczeniu chrupiące i złote. Dorsza w poszewce podajemy na gorącym musie jabłkowym.
Strogonow z boczniaków i sałata
Składniki:
- 500 g boczniaków,
- 4 cebule,
- passata pomidorowa,
- 4 ogórki kiszone,
- 3 sałaty masłowe z doniczki,
- masło klarowane,
- łyżka musztardy,
- 500 ml śmietany 18%,
- natka pietruszki,
- szczypiorek,
- Sól, pieprz czarny, kminek mielony, majeranek.
Sposób przygotowania:
Boczniaki układamy na ruszcie piekarnika, skrapiamy masłem i posypujemy solą, pieprzem, następnie pieczemy aż blaszki boczniaków delikatnie się zarumienią. Na maśle przesmażamy cebulę, posypujemy w trakcie solą i cukrem. Kiedy zacznie się karmelizować, podlewamy delikatnie wodą. Ważne, by cebula była miękka. Do podsmażonej cebuli dodajemy potargane, upieczone boczniaki.
Później dodajemy przyprawy, które poza nadaniem smaku i aromatu, pozwolą nam też danie dobrze i spokojnie strawić. Następnie dodajemy ogórki kiszone, pokrojone w paski. Kiedy wszystko już się będzie smażyć, dodajemy passatę, ale w takiej ilości, aby nie była to zupa, tylko gęsty gulasz. Później dodajemy natkę pietruszki. Gotowy strogonow wykładamy na liście sałaty zielonej dla nadania koloru i lekkości, a potem posypujemy szczypiorkiem.
"Łoj ta baba oszalała" – przepis na babkę ziemniaczaną z dynią, kukurydzą i sosem serowym
Składniki:
- kilogram ziemniaków,
- 2 kolby kukurydzy,
- 300 g dyni,
- ostra papryka (1 szt.),
- cząber, gałka muszkatołowa, pieprz czarny,
- koperek, lubczyk, natka pietruszki, szczypiorek,
- 2 jabłka,
- 3 jajka,
- 300 ml majonezu,
- sok z cytryny,
- ser tarty typu parmezan,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
Na oleju przesmażamy pokrojony drobno szczypiorek przez kilka sekund, następnie dodajemy starte na tarce o grubym oczku ziemniaki. Chwilę smażymy, aż ziemniaki delikatnie się przyrumienią. Zdejmujemy z patelni, dodajemy mleko, startą dynię, ziarna kukurydzy, pokrojoną paprykę, pozostałe posiekane zioła i rozkłócone jajka. Mieszamy i wykładamy do blaszki. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 40 minut, a najlepiej nie trzymając się czasu pieczemy aż babka, która oszalała, będzie bardzo rumiana. Majonez miksujemy z serem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłko.
Zobacz także:
- Postne dania według Szymona Czerwińskiego. Przygotuj placuszki gryczane, kotlety ziemniaczane i muszle z makrelą
- Kuchnia postna. Faszerowane pieczarki i bigos
- Postna kuchnia staropolska - ciekawsza od współczesnej? "Pewne rzeczy są tak stare, że aż nowe"
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News