Wielkopostne dania nie muszą być nudne. Sprawdź nietuzinkowe przepisy Andrzeja Polana

Wielkopostne dania nie muszą być nudne. Sprawdź nietuzinkowe przepisy Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN
Postna kuchnia nie musi być nudna
Postna kuchnia nie musi być nudna
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Potrawy jedzone w wielki post wcale nie muszą być skromne i nieciekawe. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaprezentował oryginalne przepisy na postne potrawy, które zdobędą serca całej rodziny. Przygotował kromkę chleba ze śmietaną i cukrem, strogonow z boczniaków, dorsza w poszewce z warzywami i jabłkiem, babkę ziemniaczaną i jabłka na ostro.

Kromka chleba ze śmietaną i cukrem - oszczędny przepis

Składniki:

  • świeży chleb,
  • 500 ml gęstej śmietany 18%,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

Kromkę chleba posmarować śmietaną i posypać cukrem.

Jabłka na ostro

Składniki:

  • 10 jabłek,
  • szczypiorek,
  • 2 łyżki masła,
  • pieprz czarny,
  • odrobina szałwii,
  • sok z cytryny,
  • skyr naturalny,
  • miód.

Sposób przygotowania:

Jabłka wydrążamy i środki kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Przesmażamy na maśle, a następnie dodajemy szczypiorek, ale z umiarem. Później dodajemy szałwię, również niedużo, pieprz czarny oraz sok z cytryny. Jabłka smarujemy miodem, wstawiamy do pieczenia. Gorące podajemy na skyrze.

Dorsz w poszewce z warzywami i kremowym jabłkiem

Składniki:

  • 600 g polędwicy z dorsza,
  • opakowanie ciasta filo,
  • seler naciowy,
  • opakowanie szpinaku,
  • 200 g groszku mrożonego,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz biały,
  • masło klarowane do ciasta,
  • olej rzepakowy,
  • 6 jabłek polskich,
  • 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

Polane miodem jabłka pieczemy w piekarniku, do momentu aż popękają. Miksujemy na puree i odstawiamy. Dorsza dzielimy na porcje i przesmażamy na oleju, wcześniej doprawiając solą i białym pieprzem. Ciasto filo kroimy na duże kwadraty, każdy z nich smarujemy rozpuszczonym masłem oraz delikatnie oprószamy solą. Selera kroimy niczym rabarbar w cienkie plastry, w ten sposób mamy z głowy problem z twardymi włóknami. Łączymy z rozmrożonym groszkiem, szpinakiem i szczypiorkiem. Doprawiamy.

Na posmarowane masłem ciasto filo wykładamy porcję zielonej sałatki, porcję podsmażonego dorsza, potem raz jeszcze sałatkę i zamykamy wszystko ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i pieczemy około 10 minut. Ciasto ma być po upieczeniu chrupiące i złote. Dorsza w poszewce podajemy na gorącym musie jabłkowym. 

Strogonow z boczniaków i sałata

Strogonow z boczniaków i sałata
Strogonow z boczniaków i sałata
Strogonow z boczniaków i sałata
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 500 g boczniaków,
  • 4 cebule,
  • passata pomidorowa,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 3 sałaty masłowe z doniczki,
  • masło klarowane,
  • łyżka musztardy,
  • 500 ml śmietany 18%,
  • natka pietruszki,
  • szczypiorek,
  • Sól, pieprz czarny, kminek mielony, majeranek.

Sposób przygotowania:

Boczniaki układamy na ruszcie piekarnika, skrapiamy masłem i posypujemy solą, pieprzem, następnie pieczemy aż blaszki boczniaków delikatnie się zarumienią. Na maśle przesmażamy cebulę, posypujemy w trakcie solą i cukrem. Kiedy zacznie się karmelizować, podlewamy delikatnie wodą. Ważne, by cebula była miękka. Do podsmażonej cebuli dodajemy potargane, upieczone boczniaki.

Później dodajemy przyprawy, które poza nadaniem smaku i aromatu, pozwolą nam też danie dobrze i spokojnie strawić. Następnie dodajemy ogórki kiszone, pokrojone w paski. Kiedy wszystko już się będzie smażyć, dodajemy passatę, ale w takiej ilości, aby nie była to zupa, tylko gęsty gulasz. Później dodajemy natkę pietruszki. Gotowy strogonow wykładamy na liście sałaty zielonej dla nadania koloru i lekkości, a potem posypujemy szczypiorkiem. 

"Łoj ta baba oszalała" – przepis na babkę ziemniaczaną z dynią, kukurydzą i sosem serowym

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • 2 kolby kukurydzy,
  • 300 g dyni,
  • ostra papryka (1 szt.),
  • cząber, gałka muszkatołowa, pieprz czarny,
  • koperek, lubczyk, natka pietruszki, szczypiorek,
  • 2 jabłka,
  • 3 jajka,
  • 300 ml majonezu,
  • sok z cytryny,
  • ser tarty typu parmezan,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

Na oleju przesmażamy pokrojony drobno szczypiorek przez kilka sekund, następnie dodajemy starte na tarce o grubym oczku ziemniaki. Chwilę smażymy, aż ziemniaki delikatnie się przyrumienią. Zdejmujemy z patelni, dodajemy mleko, startą dynię, ziarna kukurydzy, pokrojoną paprykę, pozostałe posiekane zioła i rozkłócone jajka. Mieszamy i wykładamy do blaszki. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 40 minut, a najlepiej nie trzymając się czasu pieczemy aż babka, która oszalała, będzie bardzo rumiana. Majonez miksujemy z serem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłko. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości