Wielkopostne dania nie muszą być nudne. Sprawdź nietuzinkowe przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Postna kuchnia nie musi być nudna
Postna kuchnia nie musi być nudna
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Potrawy jedzone w wielki post wcale nie muszą być skromne i nieciekawe. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaprezentował oryginalne przepisy na postne potrawy, które zdobędą serca całej rodziny. Przygotował kromkę chleba ze śmietaną i cukrem, strogonow z boczniaków, dorsza w poszewce z warzywami i jabłkiem, babkę ziemniaczaną i jabłka na ostro.

Kromka chleba ze śmietaną i cukrem - oszczędny przepis

Składniki:

  • świeży chleb,
    • 500 ml gęstej śmietany 18%,
      • cukier.

        Sposób przygotowania:

        Kromkę chleba posmarować śmietaną i posypać cukrem.

        Jabłka na ostro

        Składniki:

        • 10 jabłek,
          • szczypiorek,
            • 2 łyżki masła,
              • pieprz czarny,
                • odrobina szałwii,
                  • sok z cytryny,
                    • skyr naturalny,
                      • miód.

                        Sposób przygotowania:

                        Jabłka wydrążamy i środki kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Przesmażamy na maśle, a następnie dodajemy szczypiorek, ale z umiarem. Później dodajemy szałwię, również niedużo, pieprz czarny oraz sok z cytryny. Jabłka smarujemy miodem, wstawiamy do pieczenia. Gorące podajemy na skyrze.

                        Dorsz w poszewce z warzywami i kremowym jabłkiem

                        Składniki:

                        • 600 g polędwicy z dorsza,
                          • opakowanie ciasta filo,
                            • seler naciowy,
                              • opakowanie szpinaku,
                                • 200 g groszku mrożonego,
                                  • szczypiorek,
                                    • sól i pieprz biały,
                                      • masło klarowane do ciasta,
                                        • olej rzepakowy,
                                          • 6 jabłek polskich,
                                            • 2 łyżki miodu.

                                              Sposób przygotowania:

                                              Polane miodem jabłka pieczemy w piekarniku, do momentu aż popękają. Miksujemy na puree i odstawiamy. Dorsza dzielimy na porcje i przesmażamy na oleju, wcześniej doprawiając solą i białym pieprzem. Ciasto filo kroimy na duże kwadraty, każdy z nich smarujemy rozpuszczonym masłem oraz delikatnie oprószamy solą. Selera kroimy niczym rabarbar w cienkie plastry, w ten sposób mamy z głowy problem z twardymi włóknami. Łączymy z rozmrożonym groszkiem, szpinakiem i szczypiorkiem. Doprawiamy.

                                              Na posmarowane masłem ciasto filo wykładamy porcję zielonej sałatki, porcję podsmażonego dorsza, potem raz jeszcze sałatkę i zamykamy wszystko ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i pieczemy około 10 minut. Ciasto ma być po upieczeniu chrupiące i złote. Dorsza w poszewce podajemy na gorącym musie jabłkowym. 

                                              Strogonow z boczniaków i sałata

                                              Strogonow z boczniaków i sałata
                                              Strogonow z boczniaków i sałata
                                              Strogonow z boczniaków i sałata
                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                              Składniki:

                                              • 500 g boczniaków,
                                                • 4 cebule,
                                                  • passata pomidorowa,
                                                    • 4 ogórki kiszone,
                                                      • 3 sałaty masłowe z doniczki,
                                                        • masło klarowane,
                                                          • łyżka musztardy,
                                                            • 500 ml śmietany 18%,
                                                              • natka pietruszki,
                                                                • szczypiorek,
                                                                  • Sól, pieprz czarny, kminek mielony, majeranek.

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Boczniaki układamy na ruszcie piekarnika, skrapiamy masłem i posypujemy solą, pieprzem, następnie pieczemy aż blaszki boczniaków delikatnie się zarumienią. Na maśle przesmażamy cebulę, posypujemy w trakcie solą i cukrem. Kiedy zacznie się karmelizować, podlewamy delikatnie wodą. Ważne, by cebula była miękka. Do podsmażonej cebuli dodajemy potargane, upieczone boczniaki.

                                                                    Później dodajemy przyprawy, które poza nadaniem smaku i aromatu, pozwolą nam też danie dobrze i spokojnie strawić. Następnie dodajemy ogórki kiszone, pokrojone w paski. Kiedy wszystko już się będzie smażyć, dodajemy passatę, ale w takiej ilości, aby nie była to zupa, tylko gęsty gulasz. Później dodajemy natkę pietruszki. Gotowy strogonow wykładamy na liście sałaty zielonej dla nadania koloru i lekkości, a potem posypujemy szczypiorkiem. 

                                                                    "Łoj ta baba oszalała" – przepis na babkę ziemniaczaną z dynią, kukurydzą i sosem serowym

                                                                    Składniki:

                                                                    • kilogram ziemniaków,
                                                                      • 2 kolby kukurydzy,
                                                                        • 300 g dyni,
                                                                          • ostra papryka (1 szt.),
                                                                            • cząber, gałka muszkatołowa, pieprz czarny,
                                                                              • koperek, lubczyk, natka pietruszki, szczypiorek,
                                                                                • 2 jabłka,
                                                                                  • 3 jajka,
                                                                                    • 300 ml majonezu,
                                                                                      • sok z cytryny,
                                                                                        • ser tarty typu parmezan,
                                                                                          • olej rzepakowy do smażenia.

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            Na oleju przesmażamy pokrojony drobno szczypiorek przez kilka sekund, następnie dodajemy starte na tarce o grubym oczku ziemniaki. Chwilę smażymy, aż ziemniaki delikatnie się przyrumienią. Zdejmujemy z patelni, dodajemy mleko, startą dynię, ziarna kukurydzy, pokrojoną paprykę, pozostałe posiekane zioła i rozkłócone jajka. Mieszamy i wykładamy do blaszki. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 40 minut, a najlepiej nie trzymając się czasu pieczemy aż babka, która oszalała, będzie bardzo rumiana. Majonez miksujemy z serem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłko. 

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                            Źródło: Andrzej Polan

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości