Gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną - przepis krok po kroku
Składniki na gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną:
- 1.5 kg ziemniaków,
- 1 szklanka kaszy gryczanej,
- 4 cebule,
- ½ szklanki orzechów włoskich,
- 150 g sera gorgonzola,
- pęczek pietruszki,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego,
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego,
- ½ łyżeczki estragonu,
- 1 duża główka kapusty na gołąbki,
- 1 litr bulionu warzywnego.
Składniki na sos pieczarkowy:
- 300 g pieczarek,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego,
- 200 ml,
- śmietanki 30%,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Wegańskie gołąbki z ziemniakami - sposób przygotowania
- Kaszę gryczaną zalewamy 2 szklankami wody, lekko solimy i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie odparowujemy wodę i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na złoto na oleju rzepakowym. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Ziemniaki ścieramy na drobnym oczku i lekko odsączamy z nadmiaru wody.
- W misce mieszamy ziemniaki, kaszę, cebulkę, ser gorgonzola oraz przyprawy i odstawiamy na 15 minut, żeby smaki dobrze się połączyły.
- Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy do wrzącej wody na ok. 15 minut. Następnie obieramy delikatnie z liści, w które będziemy zawijać gołąbki.
- Jeśli liście pod spodem nie będą się dały ściągnąć, kapustę z powrotem wkładamy do wrzątku, aż liście zmiękną.
- Na obrane liście wkładamy farsz, zawijamy i układamy ściśle w brytfance do pieczenia, którą wcześniej wykładamy porwanymi liśćmi kapusty.
- Gołąbki zalewamy bulionem do wysokości połowy naczynia, przykrywamy liśćmi i pieczemy ok. 1,5h w temperaturze 180 st. C.
- Serwujemy z sosem pieczarkowym.
- Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Na dobrze rozgrzanej patelni z olejem obsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Smażymy około 5-7 minut, aż pieczarki dobrze odparują i lekko się zarumienią. Po chwili solimy i pieprzymy.
- Dodajemy masło i sos sojowy. Wlewamy śmietanę i smażymy jeszcze około 3 minuty i odstawiamy z ognia.
- Gdy sos za mocno zgęstnieje, można dodać trochę mleka. Na końcu posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także:
- Strząska – przepis na tradycyjne danie wielkanocne
- Sałatki wielkanocne - przepisy na lekkie i zdrowe urozmaicenie świątecznego stołu
- Kiedy wysiać owies na Wielkanoc? Czy można go jeść?
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: