Gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną według przepisu Grzegorza Zawieruchy

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną według przepisu Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Pyszne gołąbki w wersji wegańskiej przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha. To idealne danie postne. Sprawdź, jak przygotować gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną.

Gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną - przepis krok po kroku

Składniki na gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną:

  • 1.5 kg ziemniaków,
  • 1 szklanka kaszy gryczanej,
  • 4 cebule,
  • ½ szklanki orzechów włoskich,
  • 150 g sera gorgonzola,
  • pęczek pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego,
  • ½ łyżeczki estragonu,
  • 1 duża główka kapusty na gołąbki,
  • 1 litr bulionu warzywnego.

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 300 g pieczarek,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego,
  • 200 ml,
  •  śmietanki 30%,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Wegańskie gołąbki z ziemniakami - sposób przygotowania

  1. Kaszę gryczaną zalewamy 2 szklankami wody, lekko solimy i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie odparowujemy wodę i pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na złoto na oleju rzepakowym. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Ziemniaki ścieramy na drobnym oczku i lekko odsączamy z nadmiaru wody.
  4. W misce mieszamy ziemniaki, kaszę, cebulkę, ser gorgonzola oraz przyprawy i odstawiamy na 15 minut, żeby smaki dobrze się połączyły.
  5. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy do wrzącej wody na ok. 15 minut. Następnie obieramy delikatnie z liści, w które będziemy zawijać gołąbki.
  6. Jeśli liście pod spodem nie będą się dały ściągnąć, kapustę z powrotem wkładamy do wrzątku, aż liście zmiękną.
  7. Na obrane liście wkładamy farsz, zawijamy i układamy ściśle w brytfance do pieczenia, którą wcześniej wykładamy porwanymi liśćmi kapusty.
  8. Gołąbki zalewamy bulionem do wysokości połowy naczynia, przykrywamy liśćmi i pieczemy ok. 1,5h w temperaturze 180 st. C.
  9. Serwujemy z sosem pieczarkowym.
  10. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Na dobrze rozgrzanej patelni z olejem obsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  11. Smażymy około 5-7 minut, aż pieczarki dobrze odparują i lekko się zarumienią. Po chwili solimy i pieprzymy.
  12. Dodajemy masło i sos sojowy. Wlewamy śmietanę i smażymy jeszcze około 3 minuty i odstawiamy z ognia.
  13. Gdy sos za mocno zgęstnieje, można dodać trochę mleka. Na końcu posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Zobacz także:

podziel się: