Taka potrawa jest świetnym pomysłem zwłaszcza wtedy, kiedy zostały nam w lodówce resztki z obiadu czy produkty, które trzeba zużyć, by nie straciły swojej świeżości. Poza tym za jej przygotowaniem przemawiają nie tylko względy ekologiczne, ale i oszczędnościowe, bo nic się nie marnuje. Do tego danie jest szybkie i proste.
Pomysł na szybki obiad z niczego - makaron z warzywami i mięsem
Danie to można zrobić na dwa sposoby. Jednym z nich są placki smażone na patelni, a drugim przygotowanie na bazie klusek pysznej zapiekanki. W obu wersjach będzie smakować wyśmienicie, a my możemy dowolnie zmieniać składniki, bo właśnie chodzi w przygotowywaniu potraw a niczego - by śmiało i z fantazją godną mistrza kuchni eksperymentować! Szybki obiad z niczego na bazie makaronu może być np. zapiekanką z warzywami i kiełbasą
Składniki (porcja na 4 osoby):
- 2 kiełbasy,
- puszka kukurydzy,
- 1 brokuł,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 5 ziemniaków,
- 250 g sera żółtego,
- 100 g parmezanu,
- 200 g śmietany 12%,
- oregano,
- kilka łyżek masła,
- słodka papryka,
- olej do smażenia,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
·.Przygotowanie:
- Warzywa gotujemy, a kiełbasę i poszatkowaną cebulę lekko podsmażamy na oleju.
- Ziemniaki kroimy w talarki, posypujemy słodką papryką i umieszczamy na spodzie żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem.
- Na nich układamy plasterki kiełbasy, posypujemy startym żółtym serem, a następnie układamy pokrojone w małe części warzywa doprawione solą, pieprzem i oregano.
- Powtarzamy proces.
- Całość zalewamy śmietaną.
- Górę zapiekanki dekorujemy pierzynką z parmezanu.
- Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na ok. 30 minut.
- Kiedy wierzch się stopi i lekko zarumieni, danie jest gotowe. Szybki obiad z niczego podajemy lekko ostudzony, udekorowany natką pietruszki.
Placki z makaronem, szynką, serem i pieczarkami
Składniki (porcja na 2 – 3 osoby):
- 50 g makaronu penne lub świderki,
- puszka kukurydzy,
- 1 czerwona papryka,
- 100 g szynki,
- 100 g sera żółtego,
- 500 g pieczarek,
- 150 ml śmietany kremówki,
- 4 żółtka,
- 250 g mąki pszennej,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente, a pieczarki smażymy na patelni.
- Po odcedzeniu nadmiaru wody dodajemy do nich pokrojoną w kostkę paprykę i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.
- Szynkę kroimy w paski, a ser żółty ścieramy na grubych oczkach.
- Śmietanę, mąkę i żółtka doprawione solą i pieprzem ubijamy na gładką masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki.
- Całość mieszamy i smażymy na rumiano na oleju, nakładając masę na patelnię dużą łyżką.
- Placki podajemy z surówką lub bukietem sałat.
Szybki obiad z niczego – naleśniki i kasza
Oba te dania to także czysta kulinarna improwizacja. Większość składników na pewno każdy z nas ma w domu. Niektóre z nich warto wykorzystać, jeśli np. mamy resztki obiadu z dnia poprzedniego. W obu przypadkach dania są zdrowe, bo zawierają sporo warzyw. Jak zrobić szybki obiad z niczego na bazie kaszy czy w formie naleśników? Oto nasze propozycje:
Naleśniki z warzywami Składniki (porcja na 4 osoby):
- 500 ml mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- 2 opakowania ciemnego sosu pieczeniowego,
- kalafior,
- brokuł,
- marchewka,
- fasolka szparagowa,
- ziemniaki,
- słodka papryka,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki do dekoracji.
Przygotowanie:
- Mleko wlewamy do garnka i łączymy z jajkiem, dokładnie roztrzepując je widelcem.
- Następnie dodajemy mąki i kilka łyżek cukru, i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Warzywa gotujemy i tniemy na małe kawałki.
- Wszystkie razem lekko podsmażamy na patelni, a następnie doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem.
- Nakładamy nadzienie na naleśniki i zwijamy w ruloniki.
- Taki szybki obiad z niczego będzie świetnie komponował się z ciemnym sosem pieczeniowym. Całość możemy udekorować natką pietruszki.
Kasza z mięsem i warzywami
Składniki (porcja na 2 osoby):
- 2 woreczki kaszy gryczanej,
- 1 brokuł,
- 1 papryka,
- 1 cebula,
- filet z kurczaka,
- 1 marchew,
- 2 jajka sadzone,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Kaszę gotujemy do miękkości.
- Filet doprawiony solą i pieprzem smażymy na oleju i tniemy na małe cząstki.
- Brokuł i marchew gotujemy i tniemy na małe kawałki.
- Paprykę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na patelni z poszatkowaną wcześniej cebulką.
- Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy.
- Ten szybki obiad z niczego podajemy z jajkiem sadzonym.
Zobacz także:
- Grzyby kiszone – jak je przygotować? Jakie rodzaje najlepiej wybrać?
- Mirabelki. Jakie przetwory można z nich zrobić?
- Ogórki kanapkowe w słoikach - prosty przepis
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: 500px