Szybki obiad z niczego. Jak zrobić pyszne danie w ekspresowym tempie?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Ekonomiczna kuchnia Jana Kuronia
Ekonomiczna kuchnia Jana Kuronia
Makrelowa kuchnia Kuby Kuronia
Makrelowa kuchnia Kuby Kuronia
Obiadowe propozycje Jaśka Kuronia
Obiadowe propozycje Jaśka Kuronia
Wielkanocne tipy Jaśka Kuronia
Wielkanocne tipy Jaśka Kuronia
Jasiek Kuroń na diecie Adele
Jasiek Kuroń na diecie Adele
Na pewno wielu z nas nie raz było w sytuacji, kiedy wena kulinarna nie działała na pełnych obrotach, a brak czasu nie pozwalał na nowe eksperymenty w kuchni. Wówczas najlepszym wyjściem jest przyrządzenie szybkiego obiadu z niczego, który może smakować naprawdę wybornie. Wystarczy tylko odrobina kreatywności.

Taka potrawa jest świetnym pomysłem zwłaszcza wtedy, kiedy zostały nam w lodówce resztki z obiadu czy produkty, które trzeba zużyć, by nie straciły swojej świeżości. Poza tym za jej przygotowaniem przemawiają nie tylko względy ekologiczne, ale i oszczędnościowe, bo nic się nie marnuje. Do tego danie jest szybkie i proste.

Pomysł na szybki obiad z niczego - makaron z warzywami i mięsem

Danie to można zrobić na dwa sposoby. Jednym z nich są placki smażone na patelni, a drugim przygotowanie na bazie klusek pysznej zapiekanki. W obu wersjach będzie smakować wyśmienicie, a my możemy dowolnie zmieniać składniki, bo właśnie chodzi w przygotowywaniu potraw a niczego - by śmiało i z fantazją godną mistrza kuchni eksperymentować! Szybki obiad z niczego na bazie makaronu może być np. zapiekanką z warzywami i kiełbasą

Składniki (porcja na 4 osoby):

  • 2 kiełbasy,
    • puszka kukurydzy,
      • 1 brokuł,
        • 1 marchewka,
          • 1 cebula,
            • 5 ziemniaków,
              • 250 g sera żółtego,
                • 100 g parmezanu,
                  • 200 g śmietany 12%,
                    • oregano,
                      • kilka łyżek masła,
                        • słodka papryka,
                          • olej do smażenia,
                            • natka pietruszki,
                              • sól,
                                • pieprz.

                                  ·.Przygotowanie:

                                  1. Warzywa gotujemy, a kiełbasę i poszatkowaną cebulę lekko podsmażamy na oleju.
                                    1. Ziemniaki kroimy w talarki, posypujemy słodką papryką i umieszczamy na spodzie żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem.
                                      1. Na nich układamy plasterki kiełbasy, posypujemy startym żółtym serem, a następnie układamy pokrojone w małe części warzywa doprawione solą, pieprzem i oregano.
                                        1. Powtarzamy proces.
                                          1. Całość zalewamy śmietaną.
                                            1. Górę zapiekanki dekorujemy pierzynką z parmezanu.
                                              1. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na ok. 30 minut.
                                                1. Kiedy wierzch się stopi i lekko zarumieni, danie jest gotowe. Szybki obiad z niczego podajemy lekko ostudzony, udekorowany natką pietruszki.

                                                  Placki z makaronem, szynką, serem i pieczarkami

                                                  Składniki (porcja na 2 – 3 osoby):

                                                  • 50 g makaronu penne lub świderki,
                                                    • puszka kukurydzy,
                                                      • 1 czerwona papryka,
                                                        • 100 g szynki,
                                                          • 100 g sera żółtego,
                                                            • 500 g pieczarek,
                                                              • 150 ml śmietany kremówki,
                                                                • 4 żółtka,
                                                                  • 250 g mąki pszennej,
                                                                    • olej do smażenia,
                                                                      • sól,
                                                                        • pieprz.

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          1. Makaron gotujemy al dente, a pieczarki smażymy na patelni.
                                                                            1. Po odcedzeniu nadmiaru wody dodajemy do nich pokrojoną w kostkę paprykę i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.
                                                                              1. Szynkę kroimy w paski, a ser żółty ścieramy na grubych oczkach.
                                                                                1. Śmietanę, mąkę i żółtka doprawione solą i pieprzem ubijamy na gładką masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki.
                                                                                  1. Całość mieszamy i smażymy na rumiano na oleju, nakładając masę na patelnię dużą łyżką.
                                                                                    1. Placki podajemy z surówką lub bukietem sałat.

                                                                                      Szybki obiad z niczego – naleśniki i kasza

                                                                                      Oba te dania to także czysta kulinarna improwizacja. Większość składników na pewno każdy z nas ma w domu. Niektóre z nich warto wykorzystać, jeśli np. mamy resztki obiadu z dnia poprzedniego. W obu przypadkach dania są zdrowe, bo zawierają sporo warzyw. Jak zrobić szybki obiad z niczego na bazie kaszy czy w formie naleśników? Oto nasze propozycje:

                                                                                      Naleśniki z warzywami Składniki (porcja na 4 osoby):

                                                                                      • 500 ml mleka,
                                                                                        • 3 łyżki cukru,
                                                                                          • 2 szklanki mąki,
                                                                                            • 1 jajko,
                                                                                              • 2 opakowania ciemnego sosu pieczeniowego,
                                                                                                • kalafior,
                                                                                                  • brokuł,
                                                                                                    • marchewka,
                                                                                                      • fasolka szparagowa,
                                                                                                        • ziemniaki,
                                                                                                          • słodka papryka,
                                                                                                            • sól,
                                                                                                              • pieprz,
                                                                                                                • natka pietruszki do dekoracji.

                                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                                  1. Mleko wlewamy do garnka i łączymy z jajkiem, dokładnie roztrzepując je widelcem.
                                                                                                                    1. Następnie dodajemy mąki i kilka łyżek cukru, i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
                                                                                                                      1. Warzywa gotujemy i tniemy na małe kawałki.
                                                                                                                        1. Wszystkie razem lekko podsmażamy na patelni, a następnie doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem.
                                                                                                                          1. Nakładamy nadzienie na naleśniki i zwijamy w ruloniki.
                                                                                                                            1. Taki szybki obiad z niczego będzie świetnie komponował się z ciemnym sosem pieczeniowym. Całość możemy udekorować natką pietruszki.

                                                                                                                              Kasza z mięsem i warzywami

                                                                                                                              Składniki (porcja na 2 osoby):

                                                                                                                              • 2 woreczki kaszy gryczanej,
                                                                                                                                • 1 brokuł,
                                                                                                                                  • 1 papryka,
                                                                                                                                    • 1 cebula,
                                                                                                                                      • filet z kurczaka,
                                                                                                                                        • 1 marchew,
                                                                                                                                          • 2 jajka sadzone,
                                                                                                                                            • olej do smażenia,
                                                                                                                                              • sól,
                                                                                                                                                • pieprz.

                                                                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                                                                  1. Kaszę gotujemy do miękkości.
                                                                                                                                                    1. Filet doprawiony solą i pieprzem smażymy na oleju i tniemy na małe cząstki.
                                                                                                                                                      1. Brokuł i marchew gotujemy i tniemy na małe kawałki.
                                                                                                                                                        1. Paprykę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na patelni z poszatkowaną wcześniej cebulką.
                                                                                                                                                          1. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy.
                                                                                                                                                            1. Ten szybki obiad z niczego podajemy z jajkiem sadzonym.

                                                                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                                                                              Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: 500px

                                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana