Taka potrawa jest świetnym pomysłem zwłaszcza wtedy, kiedy zostały nam w lodówce resztki z obiadu czy produkty, które trzeba zużyć, by nie straciły swojej świeżości. Poza tym za jej przygotowaniem przemawiają nie tylko względy ekologiczne, ale i oszczędnościowe, bo nic się nie marnuje. Do tego danie jest szybkie i proste.
Pomysł na szybki obiad z niczego - makaron z warzywami i mięsem
Danie to można zrobić na dwa sposoby. Jednym z nich są placki smażone na patelni, a drugim przygotowanie na bazie klusek pysznej zapiekanki. W obu wersjach będzie smakować wyśmienicie, a my możemy dowolnie zmieniać składniki, bo właśnie chodzi w przygotowywaniu potraw a niczego - by śmiało i z fantazją godną mistrza kuchni eksperymentować! Szybki obiad z niczego na bazie makaronu może być np. zapiekanką z warzywami i kiełbasą
Składniki (porcja na 4 osoby):
- 2 kiełbasy,
 - puszka kukurydzy,
 - 1 brokuł,
 - 1 marchewka,
 - 1 cebula,
 - 5 ziemniaków,
 - 250 g sera żółtego,
 - 100 g parmezanu,
 - 200 g śmietany 12%,
 - oregano,
 - kilka łyżek masła,
 - słodka papryka,
 - olej do smażenia,
 - natka pietruszki,
 - sól,
 - pieprz.
 
·.Przygotowanie:
- Warzywa gotujemy, a kiełbasę i poszatkowaną cebulę lekko podsmażamy na oleju.
 - Ziemniaki kroimy w talarki, posypujemy słodką papryką i umieszczamy na spodzie żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem.
 - Na nich układamy plasterki kiełbasy, posypujemy startym żółtym serem, a następnie układamy pokrojone w małe części warzywa doprawione solą, pieprzem i oregano.
 - Powtarzamy proces.
 - Całość zalewamy śmietaną.
 - Górę zapiekanki dekorujemy pierzynką z parmezanu.
 - Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na ok. 30 minut.
 - Kiedy wierzch się stopi i lekko zarumieni, danie jest gotowe. Szybki obiad z niczego podajemy lekko ostudzony, udekorowany natką pietruszki.
 
Placki z makaronem, szynką, serem i pieczarkami
Składniki (porcja na 2 – 3 osoby):
- 50 g makaronu penne lub świderki,
 - puszka kukurydzy,
 - 1 czerwona papryka,
 - 100 g szynki,
 - 100 g sera żółtego,
 - 500 g pieczarek,
 - 150 ml śmietany kremówki,
 - 4 żółtka,
 - 250 g mąki pszennej,
 - olej do smażenia,
 - sól,
 - pieprz.
 
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente, a pieczarki smażymy na patelni.
 - Po odcedzeniu nadmiaru wody dodajemy do nich pokrojoną w kostkę paprykę i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.
 - Szynkę kroimy w paski, a ser żółty ścieramy na grubych oczkach.
 - Śmietanę, mąkę i żółtka doprawione solą i pieprzem ubijamy na gładką masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki.
 - Całość mieszamy i smażymy na rumiano na oleju, nakładając masę na patelnię dużą łyżką.
 - Placki podajemy z surówką lub bukietem sałat.
 
Szybki obiad z niczego – naleśniki i kasza
Oba te dania to także czysta kulinarna improwizacja. Większość składników na pewno każdy z nas ma w domu. Niektóre z nich warto wykorzystać, jeśli np. mamy resztki obiadu z dnia poprzedniego. W obu przypadkach dania są zdrowe, bo zawierają sporo warzyw. Jak zrobić szybki obiad z niczego na bazie kaszy czy w formie naleśników? Oto nasze propozycje:
Naleśniki z warzywami Składniki (porcja na 4 osoby):
- 500 ml mleka,
 - 3 łyżki cukru,
 - 2 szklanki mąki,
 - 1 jajko,
 - 2 opakowania ciemnego sosu pieczeniowego,
 - kalafior,
 - brokuł,
 - marchewka,
 - fasolka szparagowa,
 - ziemniaki,
 - słodka papryka,
 - sól,
 - pieprz,
 - natka pietruszki do dekoracji.
 
Przygotowanie:
- Mleko wlewamy do garnka i łączymy z jajkiem, dokładnie roztrzepując je widelcem.
 - Następnie dodajemy mąki i kilka łyżek cukru, i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
 - Warzywa gotujemy i tniemy na małe kawałki.
 - Wszystkie razem lekko podsmażamy na patelni, a następnie doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem.
 - Nakładamy nadzienie na naleśniki i zwijamy w ruloniki.
 - Taki szybki obiad z niczego będzie świetnie komponował się z ciemnym sosem pieczeniowym. Całość możemy udekorować natką pietruszki.
 
Kasza z mięsem i warzywami
Składniki (porcja na 2 osoby):
- 2 woreczki kaszy gryczanej,
 - 1 brokuł,
 - 1 papryka,
 - 1 cebula,
 - filet z kurczaka,
 - 1 marchew,
 - 2 jajka sadzone,
 - olej do smażenia,
 - sól,
 - pieprz.
 
Przygotowanie:
- Kaszę gotujemy do miękkości.
 - Filet doprawiony solą i pieprzem smażymy na oleju i tniemy na małe cząstki.
 - Brokuł i marchew gotujemy i tniemy na małe kawałki.
 - Paprykę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na patelni z poszatkowaną wcześniej cebulką.
 - Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy.
 - Ten szybki obiad z niczego podajemy z jajkiem sadzonym.
 
Zobacz także:
- Grzyby kiszone – jak je przygotować? Jakie rodzaje najlepiej wybrać?
 - Mirabelki. Jakie przetwory można z nich zrobić?
 - Ogórki kanapkowe w słoikach - prosty przepis
 
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: 500px