Czym jest quiche? Przepis na quiche ze szpinakiem i kurczakiem

Źródło: Dzień Dobry TVN
Szybkie i proste przepisy na gorące dni
Szybkie i proste przepisy na gorące dni 
Rozwód senny
Rozwód senny
Quiche to placek wykonany z kruchego ciasta. Podaje się go z różnego rodzaju wytrawnymi nadzieniami. Quiche pozwala na tworzenie wielu kombinacji smakowych, dzięki czemu stanowi bardzo popularne danie, serwowane przede wszystkim jako przystawka. Można podawać je zarówno na zimno, jak i na gorąco.

Quiche z ciasta francuskiego lub kruchego to szybkie, a przy tym bardzo efektowne danie. Jego największą zaletą jest to, że można przygotować je z takich składników, jakie aktualnie ma się pod ręką. Aby przyrządzić ciasto na quiche, wystarczy mąka i masło (niektóre przepisy wymagają również użycia żółtka). Nadzienie można przygotować zaś po prostu z tego, co aktualnie leży w lodówce – np. mięsa lub warzyw, które pozostały z obiadu.

Quiche a tarta – na czym polega różnica?

Quiche to danie, które często mylone jest z tartą. Co ciekawe, każde quiche może zostać nazwane tartą, ale nie każda tarta może być określana mianem quiche. Czym zatem różnią się od siebie te dwa dania?

Tarta to francuska potrawa składająca się z ciasta kruchego, francuskiego lub drożdżowego (chociaż to ostatnie jest spotykane bardzo rzadko) oraz słodkiego lub wytrawnego nadzienia. Do deserowych tart wykorzystuje się różnego rodzaju owoce, orzechy, czekoladę, karmel, słodką śmietanę czy kremy. Wytrawne tarty najczęściej podawane są z serami, warzywami, grzybami, mięsem, rybami lub owocami morza. W zależności od nadzienia oraz sposobu doprawienia ciasta, tarty serwowane są jako przystawki, dania główne oraz desery.

Tartę piec można w formach o różnych rozmiarach oraz kształtach – najpopularniejsze to te silikonowe lub metalowe z wyjmowanym dnem. Quiche piecze się najczęściej w okrągłych, ceramicznych formach.

Quiche to danie, które również wywodzi się z Francji. Jego podstawą jest kruche ciasto. Czasem przygotowuje się również quiche na cieście francuskim, chociaż jest to nieco rzadziej spotykane. W odróżnieniu od tarty, quiche zawsze wypełniane jest nadzieniem wytrawnym, które składa się z jajek i śmietany oraz dodatkowych składników.

Podsumowując, kruche ciasto z wytrawnym nadzieniem jajeczno-śmietanowym może być określane zarówno jako tarta, jak i jako quiche. Placek z innym rodzajem wypełnienia może być nazywany jedynie tartą.

Co warto wiedzieć o quiche?

Quiche to danie, które narodziło się w Alzacji, czyli północno-wschodniej Francji. Jego nazwa pochodzi od niemieckiego słowa kuchen (ciasto) i wymawiana jest jako "kisz". Pierwsze quiche wypiekano już około XVI wieku. Początkowo przygotowywano je z ciasta chlebowego.

Obecnie najbardziej znanym rodzajem tej potrawy jest quiche lorraine, czyli quiche z boczkiem, serem Gruyere oraz masą śmietanowo-jajeczną.

Quiche ze szpinakiem i kurczakiem – przepis

Quiche szpinakowe z kurczakiem to danie, które świetnie sprawdzi się w roli przystawki. W połączeniu z orzeźwiającą sałatką może stanowić również ciekawe danie obiadowe.

Składniki (na formę o średnicy 23 cm, ok. 6 porcji):

  • 1 szklanka mąki pszennej,
    • 9 łyżek masła,
      • szczypta soli,
        • 1 łyżka bardzo zimnej wody,
          • 2 piersi kurczaka,
            • 1 łyżka oleju roślinnego,
              • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 450 g),
                • 3 jajka,
                  • 1/2 szklanki mleka 2 proc.,
                    • 3 łyżki śmietany 18 proc.,
                      • 1 opakowanie naturalnego serka twarogowego (ok. 200 g),
                        • 2 i pół szklanki tartego sera żółtego.

                          Przygotowanie:

                          • W naczyniu umieść mąkę, masło, szczyptę soli oraz 1 łyżeczkę lodowatej wody. Wszystkie składniki zagnieć na gładkie, jednolite ciasto.
                            • Uformuj kulę z ciasta i owiń ją szczelnie folią spożywczą.
                              • Umieść ciasto w lodówce na co najmniej 1 godzinę.
                                • Oczyść piersi kurczaka i pokrój w niewielką kostkę.
                                  • Na patelni podgrzej olej i usmaż na nim kurczaka na złoty kolor.
                                    • Do podsmażonego kurczaka dodaj paczkę szpinaku (nie musisz go wcześniej rozmrażać).
                                      • Dopraw farsz 1 łyżeczką soli oraz szczyptą pieprzu.
                                        • Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj je.
                                          • Wyłóż ciastem dno oraz boki formy do pieczenia.
                                            • Ciasto nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż, wysypując na papier np. suchy groch lub fasolę.
                                              • Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃. Piecz przez około 20 minut.
                                                • Przygotuj masę serowo-śmietanową. Połącz ze sobą jajka, mleko, śmietanę, serek oraz ser. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
                                                  • Zdejmij papier oraz obciążenie z ciasta. Wyłóż na nie farsz, a następnie zalej całość masą śmietanowo-serową.
                                                    • Quiche piecz przez kolejne 15–20 minut w 180℃. 

                                                      Zobacz także:

                                                      Autor: Adrian Adamczyk

                                                      Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana