Tarta grzechu warta z przepisów Bartka Boratyna

Źródło: Dzień Dobry TVN
Tarty w kuchni Bartka Boratyna
Tarty w kuchni Bartka Boratyna
Słodkie włoskie życie w kuchni Cristiny
Słodkie włoskie życie w kuchni Cristiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Lekka kuchnia Cristiny Catese
Lekka kuchnia Cristiny Catese
Grzybobranie po włosku z Cristiną Catese
Grzybobranie po włosku z Cristiną Catese
Cristina Catese i jej (g)lato
Cristina Catese i jej (g)lato
Tarta to jedno z najpopularniejszych ciast kuchni francuskiej. Jak ją w łatwy sposób przygotować? Jak zrobić idealne kruche ciasto? W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn pokazuje, jak wykonać tartę z kremem, tartę z Saint-Tropez z truskawkami i wakacyjną tartę z owocami. Do popicia - smoothie szpinakowe z herbatą. Zainspiruj się przepisami znanego cukiernika i delektuj się wybornym smakiem.

Włoska tarta z kremem - przepis

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    • 330 g mąki pszennej
      • 170 g masła (w temperaturze pokojowej)
        • 100 g cukru
          • 1 jajko
            • 2 żółtka
              • starta skórka z cytryny
                • szczypta soli
                  • Krem:
                    • 500 ml mleka
                      • 100 g żółtek (ok. 5-6 sztuk)
                        • 100 g cukru
                          • 50 g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
                            • laska wanilii
                              • szczypta soli
                                • Dodatkowo:
                                  • 20-30 g orzeszków piniowych
                                    • cukier puder

                                      Włoska tarta z kremem - sposób przygotowania

                                      Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Do formy z ciastem wylewamy krem, delikatnie wyrównując wierzch. Resztę ciasta rozwałkujemy na grubość 1/2 cm, przykrywamy nim nadzienie, delikatnie dociskając brzegi tak, aby skleiły się ze sobą. Nadmiar ciasta odcinamy nożem.

                                      Na koniec wierzch ciasta nakłuwamy widelcem, następnie smarujemy odrobiną wody i posypujemy orzeszkami piniowymi. Ciasto pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C, następnie kolejne 30-35 minut w temperaturze 170 stopni C.

                                      Tarty nie wyjmujemy od razu z formy, powinna pozostać w niej przynajmniej 10 minut. Ciasto odstawiamy na kratce do przestygnięcia, następnie odstawiamy na co najmniej 8-10 godzin w temperaturze pokojowej. Tarty nie przechowujemy w lodówce ze względu na kremowy środek, który pod wpływem zimna straci swoją aksamitną konsystencję. Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!

                                      Tarta z Saint-Tropez z truskawkami - przepis

                                      Tarta z Saint-Tropez z truskawkami
                                      Tarta z Saint-Tropez z truskawkami
                                      Tarta z Saint-Tropez z truskawkami
                                      Źródło: Ola Skowron/East News

                                      Składniki:

                                      • 1 jajo + 5 żółtek
                                        • 500 ml mleka
                                          • 100 ml śmietanki (la crème fleurette)
                                            • 80 g miękkiego lub roztopionego masła
                                              • 300 g mąki
                                                • 15 g świeżych drożdży
                                                  • 40 g skrobi kukurydzianej
                                                    • 80 g drobnego cukru,
                                                      • 3 łyżki grubego cukru
                                                        • szczypta soli
                                                          • świeże truskawki

                                                            Tarta z Saint-Tropez - sposób przygotowania

                                                            Drożdże rozpuść w 100 ml letniego mleka. Do miski przesiej mąkę. Dodaj całe jajo, szczyptę soli i 40 g drobnego cukru. Wymieszaj i dodaj masło oraz drożdże wymieszane z mlekiem. Wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodzić od ręki i miski. Przykryj ściereczką i pozostaw w pokojowej temperaturze do wyrośnięcia na godzinę.

                                                            Okrągłą, średnią foremkę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do foremki. Wyrównaj wierzch, przykryj i pozostaw na kolejną godzinę.

                                                            Przygotuj krem: w rondlu wymieszaj 4 żółtka ze skrobią kukurydzianą i resztą drobnego cukru. Wlej powoli mleko i dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek. Doprowadź do wrzenia i gotuj na minimalnym ogniu około 10 minut, nieustannie mieszając. Zdejmij z ognia i wymieszaj z rumem. Przykryj przeźroczystą folią tak, aby dotykała powierzchni kremu i odłóż na bok.

                                                            Wyrośnięte ciasto posmaruj żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut. Zaraz po wyjęciu z pieca posyp wierzch ciasta grubym cukrem. Pozostaw do wystygnięcia, a następnie przekrój na pół.

                                                            Tarta wakacyjna z owocami - przepis

                                                            Tarta wakacyjna z owocami
                                                            Tarta wakacyjna z owocami
                                                            Tarta wakacyjna z owocami
                                                            Źródło: Ola Skowron/East News

                                                            Składniki:

                                                            • 200 g miękkiego masła
                                                              • 300 g mąki pszennej
                                                                • 100 g cukru
                                                                  • 2 jajka
                                                                    • Krem:
                                                                      • 250 g serka mascarpone
                                                                        • 200 g śmietanki 36%
                                                                          • świeże owoce (truskawki, maliny, borówki, morele, poziomki)

                                                                            Tarta wakacyjna z owocami - sposób przygotowania

                                                                            Z powyższych składników wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy na od pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm i przekładamy je do foremki, następnie nakłuwamy, aby nie wyrosło zbyt wysoko. Pieczemy w temp 175 st. na złoty kolor około 20-25 min.

                                                                            Wcześniej ugotowany krem cukierniczy mieszamy bardzo dokładnie z ubitą śmietanką z mascarpone. Wymieszany krem przekładamy na upieczoną tartę, a następnie dekorujemy świeżymi owocami.

                                                                            Smoothie szpinakowe z herbatą - przepis

                                                                            Składniki:

                                                                            • awokado
                                                                              • banan
                                                                                • świeży szpinak (solidna garść)
                                                                                  • sok z cytryny
                                                                                    • sok z pomarańczy
                                                                                      • szklanka zielonej herbaty jaśminowej

                                                                                        Smoothie szpinakowe z herbatą - sposób przygotowania

                                                                                        Herbatę zaparz zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie poczekaj, aż ostygnie. Teraz do kielicha blendera wrzuć awokado, banana, liście szpinaku, sok z pomarańczy i z cytryny oraz dolej zieloną herbatę. Całość zmiksuj na gładką masę.

                                                                                        Zobacz także:

                                                                                        Autor: Luiza Bebłot

                                                                                        Źródło: Bartek Boratyn

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana