Włoska tarta z kremem - przepis
Składniki:
- Ciasto kruche:
- 330 g mąki pszennej
- 170 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- starta skórka z cytryny
- szczypta soli
- Krem:
- 500 ml mleka
- 100 g żółtek (ok. 5-6 sztuk)
- 100 g cukru
- 50 g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- laska wanilii
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- 20-30 g orzeszków piniowych
- cukier puder
Włoska tarta z kremem - sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Do formy z ciastem wylewamy krem, delikatnie wyrównując wierzch. Resztę ciasta rozwałkujemy na grubość 1/2 cm, przykrywamy nim nadzienie, delikatnie dociskając brzegi tak, aby skleiły się ze sobą. Nadmiar ciasta odcinamy nożem.
Na koniec wierzch ciasta nakłuwamy widelcem, następnie smarujemy odrobiną wody i posypujemy orzeszkami piniowymi. Ciasto pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C, następnie kolejne 30-35 minut w temperaturze 170 stopni C.
Tarty nie wyjmujemy od razu z formy, powinna pozostać w niej przynajmniej 10 minut. Ciasto odstawiamy na kratce do przestygnięcia, następnie odstawiamy na co najmniej 8-10 godzin w temperaturze pokojowej. Tarty nie przechowujemy w lodówce ze względu na kremowy środek, który pod wpływem zimna straci swoją aksamitną konsystencję. Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Tarta z Saint-Tropez z truskawkami - przepis
Składniki:
- 1 jajo + 5 żółtek
- 500 ml mleka
- 100 ml śmietanki (la crème fleurette)
- 80 g miękkiego lub roztopionego masła
- 300 g mąki
- 15 g świeżych drożdży
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 80 g drobnego cukru,
- 3 łyżki grubego cukru
- szczypta soli
- świeże truskawki
Tarta z Saint-Tropez - sposób przygotowania
Drożdże rozpuść w 100 ml letniego mleka. Do miski przesiej mąkę. Dodaj całe jajo, szczyptę soli i 40 g drobnego cukru. Wymieszaj i dodaj masło oraz drożdże wymieszane z mlekiem. Wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodzić od ręki i miski. Przykryj ściereczką i pozostaw w pokojowej temperaturze do wyrośnięcia na godzinę.
Okrągłą, średnią foremkę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do foremki. Wyrównaj wierzch, przykryj i pozostaw na kolejną godzinę.
Przygotuj krem: w rondlu wymieszaj 4 żółtka ze skrobią kukurydzianą i resztą drobnego cukru. Wlej powoli mleko i dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek. Doprowadź do wrzenia i gotuj na minimalnym ogniu około 10 minut, nieustannie mieszając. Zdejmij z ognia i wymieszaj z rumem. Przykryj przeźroczystą folią tak, aby dotykała powierzchni kremu i odłóż na bok.
Wyrośnięte ciasto posmaruj żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut. Zaraz po wyjęciu z pieca posyp wierzch ciasta grubym cukrem. Pozostaw do wystygnięcia, a następnie przekrój na pół.
Tarta wakacyjna z owocami - przepis
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 jajka
- Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 36%
- świeże owoce (truskawki, maliny, borówki, morele, poziomki)
Tarta wakacyjna z owocami - sposób przygotowania
Z powyższych składników wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy na od pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm i przekładamy je do foremki, następnie nakłuwamy, aby nie wyrosło zbyt wysoko. Pieczemy w temp 175 st. na złoty kolor około 20-25 min.
Wcześniej ugotowany krem cukierniczy mieszamy bardzo dokładnie z ubitą śmietanką z mascarpone. Wymieszany krem przekładamy na upieczoną tartę, a następnie dekorujemy świeżymi owocami.
Smoothie szpinakowe z herbatą - przepis
Składniki:
- awokado
- banan
- świeży szpinak (solidna garść)
- sok z cytryny
- sok z pomarańczy
- szklanka zielonej herbaty jaśminowej
Smoothie szpinakowe z herbatą - sposób przygotowania
Herbatę zaparz zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie poczekaj, aż ostygnie. Teraz do kielicha blendera wrzuć awokado, banana, liście szpinaku, sok z pomarańczy i z cytryny oraz dolej zieloną herbatę. Całość zmiksuj na gładką masę.
Zobacz także:
- Dania z gotowymi wege burgerami - przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Wegańskie burgery na cztery sposoby – z kaszy jaglanej, ciecierzycy, buraków i fasoli
- Wielkie grillowanie na plaży. Burgery i cevapcici w wersji klasycznej oraz wege
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News