Tarta ze szpinakiem i kurczakiem to danie sycące, niezbyt skomplikowane do przygotowania, które powinno zasmakować wszystkim smakoszom. Nie potrzebujemy specjalnych umiejętności ani przygotowań, tarta powstaje w przeciągu około 2 godzin. To świetny sposób na niedzielny obiad lub towarzyskie spotkanie.
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem - danie doskonałe
Zbliża się niedziela, a pomysłu na oryginalny obiad brak? Czy znowu musi być rosół i schabowy? Zróbmy wyjątek i zaserwujmy naszym bliskim danie doskonałe, którym jest tarta z kurczakiem i szpinakiem . Przygotowując się do wykonania średniej wielkości tarty, musimy uwzględnić takie produkty, jak:
· 1,5 szklanki mąki pszennej,
· 120 g masła,
· 3 łyżki zimnej wody,
· szczypta soli.
To składniki niezbędne do ciasta na tartę; na farsz potrzebujemy:
· 450 g mrożonego szpinaku,
· 2 łyżki oleju rzepakowego,
· 3 ząbki czosnku,
· 250 g twarogu półtłustego,
· garść startego sera żółtego lub mozzarelli,
· 3 łyżki mąki pszennej,
· 2 jaja,
· 2 piersi z kurczaka,
· 1 opakowanie przyprawy do kurczaka,
· szczypta soli i pieprzu oraz gałki muszkatołowej,
· 2 garści startego sera żółtego (do posypania tarty).
Zagniatamy ciasto na tartę: w przesianej na stolnicy mące robimy dołek, wrzucamy pokrojone w kostkę masło, sól, dodajemy wodę i wyrabiamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. W czasie gdy ciasto leżakuje, kroimy na kawałki kurczaka, obtaczamy w przyprawie i smażymy na złoto. Szpinak podgrzewamy w rondlu z olejem i zmiażdżonym czosnkiem, następnie schładzamy go. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim formę do tarty, nakłuwając je gęsto widelcem. Pieczemy na złoto w 190 stopniach przez około 18 minut. Gdy tarta podpieka się, my przygotowujemy farsz. Do miski przekładamy szpinak z czosnkiem i ser biały, całość ucieramy na masę. Wbijamy jaja, dodajemy ser żółty, mąkę, przyprawy i ponownie dokładnie mieszamy. Na podpieczony spód układamy przygotowany szpinak z serem, mięso i starty żółty ser. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Tarta ze szpinakiem i kurczakiem jest gotowa. Oczywiście możemy przygotować tartę w jeszcze prostszy sposób, korzystając z gotowego ciasta francuskiego. Wystarczy wykorzystać te same składniki, tylko spód formy do tarty wykładamy ciastem francuskim, które kupimy praktycznie w każdym większym markecie. Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i kurczakiem będzie smakowała równie dobrze, a my zaoszczędzimy nieco czasu.
Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami - przepis
Popularna tarta jest też przyrządzana z dodatkiem suszonych pomidorów. Na ciasto do tarty (na małą tortownicę) potrzebujemy:
· 50 g masła,
· 1 szklankę mąki,
· 1 jajko,
· szczyptę soli,
· 1 łyżkę wody.
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto, które wkładamy owinięte folią do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut (200 stopni Celsjusza). Gdy ciasto mamy w piekarniku, zabieramy się za szpinak i kurczaka. Składniki:
· 150 g szpinaku,
· 1 pierś z kurczaka,
· kilka pomidorów suszonych w zalewie,
· 150 ml śmietanki 30%,
· 1 jajko,
· łyżka masła,
· ½ szklanki startego żółtego sera,
· łyżeczka gałki muszkatołowej,
· łyżka soku z cytryny,
· szczypta soli i pieprzu,
· 2 łyżki oliwy do smażenia.
Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy czosnek, po chwili dodajemy szpinak. Gdy odparuje woda, dodajemy przyprawy: gałkę, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Kurczaka podsmażamy. Na ciasto układamy warstwę kurczaka, szpinaku, suszone pomidory. Przygotowujemy zalewę: śmietankę mieszamy z roztrzepanym jajkiem i wlewamy na tartę. Na wierzchu posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika na pół godziny (200 stopni). Tarta z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami na pewno zasmakuje całej rodzinie.
Tarta ze szpinakiem, fetą i kurczakiem - jak zrobić?
Do kurczaka możemy także dodać sera feta - oba składniki stworzą bardzo ciekawą kompozycję smakową. Tarta ze szpinakiem i kurczakiem i serem feta - składniki na średniej wielkości formę do tarty:
· 250 g mąki pszennej,
· 150 g masła,
· 1 łyżka gęstej śmietany,
· 1 jajko,
· 1 łyżeczka soli,
· 300 g świeżego szpinaku,
· 1 pierś z kurczaka,
· 200 g sera feta,
· 2 ząbki czosnku,
· 1 łyżka oliwy z oliwek,
· szczypta soli i pieprzu,
Składniki na sos beszamelowy:
· 2 łyżki mąki,
· 2 łyżki masła,
· 2,5 szklanki mleka,
· szczypta gałki muszkatołowej,
· sól i pieprz.
Z mąki, masła, śmietany, jaja i soli wyrabiamy kruche ciasto na tartę. Gotowe wkładamy do lodówki na 30 minut, zawijając je w folię. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy, wkładamy do formy na tartę i całą powierzchnię nakłuwamy widelcem. Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawami i podsmażamy lekko na oliwie. Szpinak zalewamy wrzątkiem, odsączamy i dusimy z czosnkiem na maśle. Fetę kroimy w kostkę. Tarta ze szpinakiem, fetą i kurczakiem powinna zostać polana sosem beszamelowym. Aby go przygotować, rozpuszczamy masło, następnie bardzo powoli wsypujemy mąkę, mieszamy, aby nie utworzyły się grudki i sos się nie przypalił. Do gładkiej masy wlewamy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Mieszamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Na podpieczonym cieście układamy szpinak, kurczaka, fetę i całość zalewamy sosem beszamelowym. Tartę pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Zobacz film: Tarta z cukinią
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto