- Czy tarta ze szpinakiem na cieście francuskim to trudne danie?
- Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim – z różnymi dodatkami
- Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim – przepis
Zobacz też: Przepis na żurek, który zachwycił Stinga
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim nie za każdym razem musi smakować tak samo. Do jej przygotowania można użyć różnych rodzajów sera. Co więcej, jako dodatku do szpinaku, stosuje się pomidory, cebulę, boczek, mięso z kurczaka czy łososia.
Czy tarta ze szpinakiem na cieście francuskim to trudne danie?
Tarta to rodzaj wypieku, który nie zawsze musi być deserem. Jego spód może być przygotowany z ciasta kruchego, drożdżowego lub francuskiego. Poszczególne tarty różnią się też nadzieniem. W wytrawnych wersjach znajdują się warzywa, grzyby, twaróg, mięso. Dużą popularnością cieszy się tarta ze szpinakiem na cieście francuskim . Posiada ona walory smakowe doceniane przez smakoszy na całym świecie. Samodzielne przygotowanie spodu do tej tarty jest czasochłonne, co dla wielu stanowić może poważny problem, który jednak bardzo łatwo rozwiązać. Potrzebne do tego wypieku ciasto francuskie produkuje się dziś na skalę przemysłową, dzięki czemu jest ono do nabycia w niemal każdym sklepie. Warto zaznaczyć, że osoby pragnące zrobić ciasto francuskie własnoręcznie nie potrzebują wielu składników. Wystarczą:
· 250 g mąki pszennej,
· 160 ml wody,
· pół łyżeczki soli,
· 200–250 g zwykłego masła.
Użyte do wypieku produkty (porcja dla 6 osób) powinny być najwyższej jakości, tylko wtedy jest szansa na sukces. Bardzo ważna jest też technika ugniatania ciasta. Bazę należy wyrobić z mąki, wody, soli i 30 g roztopionego masła. Ciasto w formie kulki wstawić do lodówki na 20–30 minut. Następnie na rozwałkowaną bazę nakłada się tłuszcz, po czym ciasto trzeba złożyć w kopertę i rozwałkować. Czynność tę powtarza się 6 razy. Technika nie należy do najprostszych, niedoświadczone osoby mogą mieć problem z przygotowaniem ciasta francuskiego, którego historia liczy sobie już kilka stuleci (pierwsze wzmianki na temat ciasta listkowego, dziś znanego jako francuskie, pojawiły się w książce wydanej w 1650 roku).
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim – z różnymi dodatkami
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim ma niepowtarzalny smak dzięki użytym do jej przygotowania zielonym listkom. Przepis na to danie nie zawsze jednak wygląda tak samo. Niektórzy zalecają użycie świeżego szpinaku, inni zaś wolą mrożony. Dostępne receptury na tartę ze szpinakiem różnią się też użytym serem. Jedne mówią o fecie, inne o mozzarelli, mascarpone, ricotta lub zwykłym żółtym serze. Ponadto danie to można wzbogacić o inne składniki. Mogą to być pomidory (suszone lub świeże), cebula, por, boczek czy kurczak. Idealnym dodatkiem do tarty ze szpinakiem na cieście francuskim jest też łosoś.
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim – przepis
Składniki (porcja dla 4-5 osób):
· 275 g ciasta francuskiego,
· 450 g mrożonego szpinaku,
· 130 g sera typu feta,
· 200 ml śmietanki 30%,
· 2 ząbki czosnku,
· 2 jajka,
· 1 łyżka masła,
· oliwa do smażenia,
· sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Na patelnię wlać oliwę, gdy tłuszcz się rozgrzeje, dodać posiekany czosnek.
2. Do lekko podsmażonego czosnku dodać masło i rozmrożony szpinak. Smażyć tak długo, aż woda wyparuje. Dodać odrobinę soli i pieprzu. Patelnię zdjąć z ognia i poczekać, aż znajdujące się na niej składniki ostygną.
3. Następnie dodać pokrojoną w kostkę fetę.
4. Formę do tarty posmarować oliwą, po czym wyłożyć ciastem francuskim.
5. Po nakłuciu ciasta widelcem włożyć spód do piekarnika nagrzanego do 180℃ na 10 minut.
6. Na podpieczoną bazę nałożyć farsz szpinakowy.
7. W misce wymieszać jajka ze śmietaną.
8. Tartę zalać masą jajeczno-śmietanową.
9. Danie włożyć do piekarnika nagrzanego do 190℃ na około 20 minut. Zarumieniona masa z jajkiem jest znakiem, że tarta jest gotowa.
Tarta ze szpinakiem i żółtym serem na cieście francuskim – przepis
Składniki (porcja dla 4-5 osób):
· 275 g ciasta francuskiego,
· 500 g szpinaku w liściach,
· 1 cebula,
· 3 ząbki czosnku,
· 1 łyżka masła,
· 2 łyżki śmietany kwaśnej,
· 2 jajka,
· 3 łyżki startego sera żółtego,
· sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Formę do tarty posmarować oliwą, następnie wyłożyć ją ciastem francuskim, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180℃ na 7 minut.
2. Czosnek oczyścić i rozgnieść, liście szpinaku przepłukać wodą.
3. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, po czym dodać cebulę, a gdy się podsmaży, dołożyć czosnek i szpinak.
4. Składniki na patelni dusić przez około 10 minut.
5. Po tym czasie masę szpinakową osolić, oprószyć pieprzem, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
6. W osobnym naczyniu wymieszać jajka, śmietanę i starty ser.
7. Do szpinaku dodać resztę składników, następnie wszystko przełożyć na podpieczone kruche ciasto.
8. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180℃ na 25 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Cultura RF