Idealny rosół - jakich błędów nie popełniać przy gotowaniu?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Recykling rosołu
Recykling rosołu
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Domowy rosół to jedno z najczęściej gotowanych polskich dań narodowych. Choć zaliczany jest również do tych najprostszych, to w trakcie jego przygotowania można zrobić coś, co niekorzystnie wpłynie na smak. Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę, by nie popełnić błędu.

Błędy przy gotowaniu rosołu

Niewielki błąd może istotnie wpłynąć nie tylko na smak tej zupy, ale również na aromat, konsystencję, a także na właściwości korzystne dla zdrowia. Poniżej wypunktowane zostały najczęściej popełniane błędy.

  • Zbyt wysoki ogień - rosół powinien być gotowany na niskim ogniu przez kilka godzin, aby wydobyć jak najwięcej smaku i aromatu. Gotowanie na zbyt wysokim ogniu może spowodować, że rosół będzie niejednolity i mętny.
    • Za dużo wody - jeśli dodasz zbyt dużo wody, rosół może być zbyt wodnisty. Pamiętaj, że składniki, które dodajesz do rosołu, również uwalniają wodę.
      • Brak warzyw - warzywa dodają rosołowi smaku i są niezbędne do uzyskania pełnego, bogatego smaku, a także podniesienia właściwości prozdrowotnych. Nie zapomnij, dodać cebuli, marchewki, selera, pietruszki i innych warzyw, które lubisz.
        • Sól na początku gotowania - sól powinna być dodana na końcu gotowania, ponieważ może spowodować, że mięso stanie się zbyt twarde.
          • Za mało przypraw - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czy majeranek - są kluczowe dla smaku rosołu. Dodaj je na początku gotowania, aby miały czas wydobyć swoje aromaty.
            • Stare, nadpsute składniki - zawsze używaj świeżych składników do gotowania rosołu. Przeterminowane mięso lub warzywa mogą zepsuć smak i jakość potrawy.
              • Przesadna liczba składników - rosół to prosta zupa, która nie wymaga dużej ilości składników. Przesadzenie z ich liczbą może zatłoczyć smak, a niektóre z nich mogą się "zagubić".
                • Przerywanie gotowania - dobry, domowy rosół wymaga czasu, aby składniki mogły prawidłowo się ugotować i uwolnić swój smak. Jeśli przerywasz gotowanie, rosół może nie być tak głęboki w smaku, jak tego oczekujesz.

                  Rosół niejedno ma imię - najlepsze przepisy

                  Rosół może być przygotowywany na różnego typu mięsach, gotowany z większą lub mniejszą ilością włoszczyzny i innych dodatków. Różny może być również typ makaronu, z którym ta tradycyjna zupa zostanie podana. Z tego względu istnieje wiele przepisów na rosół i cennych wskazówek, na które warto zwrócić uwagę. W kuchni Dzień Dobry TVN znajdziesz między innymi:

                  Zobacz także:

                  Autor: Diana Ryściuk

                  Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                  Materiał promocyjny

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana