Błędy przy gotowaniu rosołu
Niewielki błąd może istotnie wpłynąć nie tylko na smak tej zupy, ale również na aromat, konsystencję, a także na właściwości korzystne dla zdrowia. Poniżej wypunktowane zostały najczęściej popełniane błędy.
- Zbyt wysoki ogień - rosół powinien być gotowany na niskim ogniu przez kilka godzin, aby wydobyć jak najwięcej smaku i aromatu. Gotowanie na zbyt wysokim ogniu może spowodować, że rosół będzie niejednolity i mętny.
- Za dużo wody - jeśli dodasz zbyt dużo wody, rosół może być zbyt wodnisty. Pamiętaj, że składniki, które dodajesz do rosołu, również uwalniają wodę.
- Brak warzyw - warzywa dodają rosołowi smaku i są niezbędne do uzyskania pełnego, bogatego smaku, a także podniesienia właściwości prozdrowotnych. Nie zapomnij, dodać cebuli, marchewki, selera, pietruszki i innych warzyw, które lubisz.
- Sól na początku gotowania - sól powinna być dodana na końcu gotowania, ponieważ może spowodować, że mięso stanie się zbyt twarde.
- Za mało przypraw - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czy majeranek - są kluczowe dla smaku rosołu. Dodaj je na początku gotowania, aby miały czas wydobyć swoje aromaty.
- Stare, nadpsute składniki - zawsze używaj świeżych składników do gotowania rosołu. Przeterminowane mięso lub warzywa mogą zepsuć smak i jakość potrawy.
- Przesadna liczba składników - rosół to prosta zupa, która nie wymaga dużej ilości składników. Przesadzenie z ich liczbą może zatłoczyć smak, a niektóre z nich mogą się "zagubić".
- Przerywanie gotowania - dobry, domowy rosół wymaga czasu, aby składniki mogły prawidłowo się ugotować i uwolnić swój smak. Jeśli przerywasz gotowanie, rosół może nie być tak głęboki w smaku, jak tego oczekujesz.
Rosół niejedno ma imię - najlepsze przepisy
Rosół może być przygotowywany na różnego typu mięsach, gotowany z większą lub mniejszą ilością włoszczyzny i innych dodatków. Różny może być również typ makaronu, z którym ta tradycyjna zupa zostanie podana. Z tego względu istnieje wiele przepisów na rosół i cennych wskazówek, na które warto zwrócić uwagę. W kuchni Dzień Dobry TVN znajdziesz między innymi:
- Rosół kolagenowy, czyli płynne złoto - jak go przygotować?
- Tradycyjny rosół z lanymi kluseczkami - przepis
- 15 najlepszych przepisów Magdy Gessler (wśród nich rosół)
- Rosół według przepisu Jaśka Kuronia
- Jakie jest najlepsze mięso do rosołu?
- Jakie przyprawy wzmocnią smak rosołu?
- Na czym polega dieta bulionowa?
- Przepis na rosół po chińsku
Zobacz także:
- Idealne ciasto na pierogi. Jakich błędów nie popełniać?
- Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów
- Jeszcze lepsza zupa pomidorowa? Sprawdź, co warto do niej dodać
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: