Rosół chiński na pozór jest podobny to tego, który zazwyczaj gości w naszych domach, jednak jego smak będzie zupełnie inny. Przez odpowiednio dobrane składniki i przyprawy charakterystyczne dla kultur Wschodu, chiński rosół będzie unikatowy pod względem smaku i zapachu. Jak przygotować smaczny rosół po chiński? Czego nie może w nim zabraknąć?
Rosół chiński z kurczakiem i makaronem ryżowym
Przepisów na rosół chiński można znaleźć wiele, a każdy z nich będzie się różnił nie tylko proporcjami, ale także składnikami. Zacznijmy od jednego z najprostszych przepisów, czyli rosołu chińskiego z kurczakiem i makaronem ryżowym. Potrzebne nam będą:
· filet z kurczaka,
· kawałek świeżego imbiru,
· marchewka,
· cebula,
· kawałek pora,
· gałązka selera naciowego,
· ¼ słoiczka pędów bambusa,
· 15 g suszonych grzybów mun,
· sos sojowy,
· sól,
· 100 g makaronu ryżowego.
Podobnie jak w przypadku naszego tradycyjnego rosołu, przygotowanie rosołu chińskiego zaczynamy od zrobienia bulionu. Kiedy warzywa będą się już gotowały godzinę, dodajemy pokrojony w plasterki imbir. Chwilę gotujemy, po czym ściągamy z ognia i przecedzamy. Grzyby zalewamy wodą i na 15 minut odstawiamy, następnie kroimy w paski i dorzucamy do bulionu, który ponownie trzeba zagotować. Dodajemy odcedzone pędy bambusa. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Fileta kroimy w plastry i dorzucamy do bulionu. Rosół chiński można na talerzu doprawić sosem sojowym.
Rosół chiński z kurczakiem
Rosół chiński może uwzględniać dużo więcej kurczaka niż tylko jego filet. Jeśli mamy ochotę na bardziej intensywną zupę, skorzystajmy z poniższego przepisu. Gotujemy pierś z kurczaka, udko, 2 skrzydełka i szyję gęsią. Dodajemy marchewkę, korzeń pietruszki, kawałek selera, kawałek pora i około 3 cm startego imbiru. Kiedy warzywa zmiękną, przez sitko przelewamy chiński rosół do innego garnka. Kroimy marchew i mięso z udka i piersi.
Odsączamy połowę słoika pędów bambusa i połowę słoika kiełków soi. Zalewamy wrzątkiem 15 g grzybów mun i przykrywamy, po czym kroimy w paski. Grzyby dodajemy do rosołu chińskiego i gotujemy pół godziny. Następnie dorzucamy wcześniej pokrojone mięso, odsączone kiełki i bambus oraz marchewkę. Chiński rosół doprawiamy łyżką chili, 2 łyżkami sosu sojowego, solą i pieprzem. Osobno gotujemy pół opakowania makaronu ryżowego i na 15 minut przykrywamy. Wykładamy makaron na talerze, polewamy rosołem po chińsku i gotowe.
Rosół chiński z makaronem sojowym
Pierwsze dwa przepisy dotyczyły rosołu chińskiego z makaronem ryżowym. Jednak w sprzedaży jest także makaron sojowy. Jeśli takowy mamy w domu, rosół chiński możemy zrobić według przepisu , w którym się pojawia. Poniższa propozycja zawiera jeszcze jedną różnicę względem poprzednich. Rosół chiński będzie zrobiony nie z kurczaka, a z kaczki.
Wykonanie zaczynamy od zalania porcji rosołowej z kaczki lub korpusu i skórki wodą, gotujemy i szumujemy, po czym zmniejszamy ogień. Do kaczki dodajemy przypalaną nad palnikiem cebulę i 2 ząbki czosnki. Prażymy na suchej patelni kawałek kory cynamonu, łyżeczkę kolendry, 3 goździki, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 gwiazdkę anyżu i pół łyżeczki kolorowego pieprzu. Kiedy w kuchni zaczną się unosić aromaty przypraw, ściągamy je z ognia i rozdrabniamy. Dodajemy do wywaru, razem z 2 liśćmi limonki Kaffir, 2 liśćmi laurowymi, kawałkiem trawy cytrynowej, 5 cm korzenia imbiru i pokrojoną papryczką chili. Do rosołu chińskiego dodajemy sok z cytryny, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, łyżkę sosu rybnego oraz sól. Gotujemy pół godziny, po czym dorzucamy 2 pokrojone marchewki, korzeń pietruszki, kawałek pora i selera oraz posiekany pęczek pietruszki. W międzyczasie gotujemy makaron według zaleceń na opakowaniu i możemy podawać rosół chiński z makaronem sojowym.
Rosół chiński z kapustą pekińską
Rosół chiński może być uzupełniony również o kapustę pekińską. Zupa będzie smaczna i lekka. Aby ją przygotować, zaczynamy od oczyszczenia i zalania wodą 8 skrzydełek z kurczaka. Przez chwilę gotujemy i mięso przekładamy do czystego garnka. Dodajemy do niego również pokrojone 2 marchewki, pora, 2 mniejsze cebule, 5 ząbków czosnku, 3 gałązki selera naciowego. Aby rosół chiński był ostry w smaku, dodajemy całą papryczkę chili. Przyprawiamy solą i 2 łyżeczkami curry i gotujemy na małym ogniu około godziny. Mniej więcej tyle czasu mięso będzie potrzebowało, by zmięknąć. Do rosołu chińskiego dodajemy pokrojoną kapustę pekińską , zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Zupę doprawiamy pieprzem i sosem sojowym. Rosół po chińsku podajemy z makaronem sojowym lub ryżowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Cheryl Chan/GettyImages