Koniecznie włącz do diety. Spożywając te produkty, możesz dożyć nawet 100 lat

Fasola - sekret długowieczności
Źródło: Dzień Dobry TVN
W czym tkwi sekret długowieczności?
W czym tkwi sekret długowieczności?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Wystarczy mała zmiana w diecie, abyśmy cieszyli się lepszym zdrowiem. Badania nie pozostawiają wątpliwości, że mieszkańcy niektórych rejonów świata, którzy odżywiają się w konkretny sposób, żyją dłużej. Co ciekawe, wcale nie trzeba wydawać fortuny w sklepie ze zdrową żywnością. Wszystkie potrzebne produkty znajdziemy w każdym markecie za grosze.

Dieta - sekret długowieczności

- W każdej niebieskiej strefie, którą odwiedziłem, fasola i inne rośliny strączkowe były, i nadal są, głównym składnikiem codziennej diety - powiedział Dan Buettner, autor bestsellerów, odkrywca, pedagog i producent filmowy, który pobił aż trzy rekordy Guinnessa.

Mężczyzna poświęcił dziesięciolecia swojego życia, opisując tzw. niebieskie strefy. To wyjątkowe miejsca na całym świecie, w których ludzie żyją długo i w doskonałym zdrowiu nawet do 100 lat.

Mieszkańcy tych obszarów mają podobne środowisko i styl życia, w tym dietę roślinną. Według naukowców to właśnie przyczynia się do ich długowieczności. Niebieskie strefy znajdują się na wyspie Ikaria w Grecji, w Okinawie w Japonii, Półwyspie Nicoya w Kostaryce, w mieście Loma Linda w Kalifornii oraz na Sardynii.

Na Sardynii badano wpływ spożywania ciecierzycy na długość życia. Jest ona głównymi składnikiem zupy minestrone. Zwykle spożywana jest w więcej niż jednym posiłku, gdyż to popularny element wielu tamtejszych dań. Dan Buettner zdradził, że na wyspie mieszka dziewięcioro rodzeństwa, którego łączny wiek wynosił 851 lat.

- Każdego dnia swojego życia jedli dokładnie to samo minestrone z chlebem na zakwasie i małą lampką czerwonego wina - mówił ekspert.

Zdrowe produkty w całego świata

Wszystkie rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze w tym miedź, żelazo, magnez, potas, kwas foliowy, cynk i lizynę, która jest niezbędnym aminokwasem. Mają także dużo białka i błonnika.

- Każdy rodzaj fasoli ma inny profil żywieniowy, więc najlepsze może być jedzenie jej różnych rodzajów - wskazał Buettner. Aduki, czyli czerwona fasola mung, zawiera więcej błonnika niż wiele innych odmian, podczas gdy fasola fava jest wypełniona antyoksydacyjną luteiną. Czarna i ciemnoczerwona fasola jest pełna potasu, a ciecierzyca ma dużo magnezu.

- Fasola jest również bogata w białko roślinne, które jest zdrowsze, ponieważ ma więcej składników odżywczych i mniej kalorii niż białko zwierzęce - podkreślił ekspert.

Na Półwyspie Nicoya w Kostaryce ludzie zaczynają dzień od gallo pinto, narodowej potrawy tego kraju.

- To połączenie fasoli gotowanej w sosie, doprawionej cebulą, zielonym pieprzem i przyprawami, takimi jak bazylia lub tymianek i czosnek. (...) Potem dodają do dania wczorajszy biały ryż. To interesujące, ponieważ schładzając przez noc ryż, przechodzi on metamorfozę. Skrobia wchłaniana jest do organizmu wolniej, więc poziom cukru we krwi nie rośnie tak wysoko - tłumaczył Buettner.

I chociaż purpurowy ziemniak jest historycznie uznawany za główny sekret długowieczności mieszkańców Okinawy w Japonii, drugim najważniejszym pokarmem w ich diecie jest soja.

- Mieszkańcy Okinawy jedzą tofu, często do każdego posiłku, więc to jest jak ich chleb. Zwykle śniadanie to zupa miso z kawałkami tofu – ale nie kroją tofu w kostkę tak jak my, tylko łamią je, aby lepiej wchłaniało smaki - zaznaczył.

Korzyści dla ciała i portfela

Rozpuszczalny błonnik w fasoli może obniżać poziom cholesterolu i zapobiegać cukrzycy typu 2. poprzez stabilizację poziomu cukru we krwi. Badanie z 2001 roku wykazało, że jedzenie fasoli cztery razy w tygodniu zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby serca o nawet 22%. 

Fasola pomaga w utracie wagi - przegląd badań z 2016 roku pokazał, że ludzie, którzy jedli do 255 gramów dziennie przez sześć tygodni, stracili zbędną tkankę tłuszczową szybciej niż ci, którzy nie jedli jej wcale.

Oprócz wszystkich tych korzyści, fasola i jej kuzyni są również tanie i mogą być uprawiane w przydomowym ogrodzie na bardzo różnych glebach.

- Zawsze słyszę, że amerykańskich rodzin nie stać na jedzenie zdrowej żywności. To niestety prawda, jeśli chodzi o żywność ekologiczną, ale mówię im, że nadal mogą postawić na fasolę i produkty pełnoziarniste jako podstawę wielu posiłków - podsumował Dan Buettner.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości