Wystarczy mała zmiana, abyśmy cieszyli się lepszym zdrowiem.
Strączki kryją w sobie mnóstwo białka i są niezbędnym składnikiem zdrowej diety. Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami, zupa z soczewicy, pomidorów i curry, hummus z buraka, jednogarnkowe danie z fasolą i kolorowymi warzywami oraz pasta z fasoli z ogórkiem kiszonym i orzechami włoskimi - to propozycje Darii Ładochy. Poznaj jej wyjątkowe przepisy.
Zdaniem żywieniowców, kucharzy i dietetyków rok 2016 będzie należał do roślin strączkowych. Dlatego do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dr inż. Ilonę Gałązkę-Czarnecką, która przygotowała dania zgodnie z prognozowanymi trendami. Nasz gość powiedział także, dlaczego świat oszalał na punkcie zdrowej żywności.
Daria Ładocha zachęca do tego, by przygotowywać dzieciom potrawy z roślin strączkowych, bo są bardzo zdrowe i zawierają dużo wapnia. Jak je gotować, by nie były ciężkostrawne? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria przygotowała kotlety z soczewicy, pastę z ciecierzycy, wiosenna zupę z bobem i groszkiem oraz makaron z boczkiem i brokułami. Skorzystajcie z jej przepisów!