W kuchni DDTVN o trendach żywieniowych 2016

Zdaniem żywieniowców, kucharzy i dietetyków rok 2016 będzie należał do roślin strączkowych. Dlatego do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dr inż. Ilonę Gałązkę-Czarnecką, która przygotowała dania zgodnie z prognozowanymi trendami. Nasz gość powiedział także, dlaczego świat oszalał na punkcie zdrowej żywności.

Zupa Czarne oczko

Składniki:

4 marchewki

2 pietruszki

por

2 cebule

6 średnich ziemniaków

filet drobiowy – porcja rosołowa lub 2-3 sztuki podudzia drobiowego

3 łyżki kaszy manny

śmietana 18%

śmietana 36%

groszek ptysiowy

400 g soczewicy czerwonej

groszek zielony z puszki lub mrożony

400 g soczewicy czarnej beluga

Pasztecik z farszem z soczewicy z morelami i suszonymi pomidorami

Składniki:

Ciasto:

1 kg mąki pszennej

250 g masła lub margaryny

2 łyżeczki cukru

drożdże

4 jajka

szczypta soli

szklanka śmietany 18%

mleko

Farsz:

400 g soczewicy czerwonej

400 g suszonych moreli

suszone pomidory w zalewie w słoiku

3 cebule

Przekąska z ciecierzycy z czarnuszką

Składniki:

400 g ciecierzycy w słoiku

opakowanie sera feta lub typu bałkańskiego

pesto (zielone) z bazylią

sałata typu rukola lub roszponka

czarnuszka (nasionka – przyprawa)

żurawina (najlepiej niedosładzana)

2 ząbki czosnku

Przekąska z fasoli czerwonej

Składniki:

400 g fasoli czerwonej z puszki

ananas świeży

pestki dyni

kiełki soczewicy

kiełki brokułów

kiełki lucerny

2 filety drobiowe podwójne

płatki z nasion amarantusa

Pasta

Składniki:

olej lniany

600 g serka białego homogenizowanego

natka pietruszki

pęczek rzodkiewki

kiełki brokułów, fasolki mung, lucerny

świeży lubczyk

świeża mięta

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości