Rośliny strączkowe w menu dla dzieci

Daria Ładocha zachęca do tego, by przygotowywać dzieciom potrawy z roślin strączkowych, bo są bardzo zdrowe i zawierają dużo wapnia. Jak je gotować, by nie były ciężkostrawne? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria przygotowała kotlety z soczewicy, pastę z ciecierzycy, wiosenna zupę z bobem i groszkiem oraz makaron z boczkiem i brokułami. Skorzystajcie z jej przepisów!

KOTLETY Z SOCZEWICY Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW KOKTAJLOWYCH NA CIEPŁO

Składniki:

1 szklanka soczewicy ugotowanej lub z puszki

2 duże marchewki

1/2 niedużego selera

2 ząbki czosnku

1 cebula dymka

1/2 szklanki płatków owsianych

1 szklanka bułki tartej

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżka oliwy

pieprz

bazylia do smaku

olej do smażenia

Przygotowanie:

Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości w 2 szklankach wody. Jeśli używamy soczewicy z puszki, należy ją dokładnie odsączyć. Marchewki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Selera gotujemy w wodzie lub na parze, obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Czosnek obieramy i drobno siekamy razem z dymką. Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą 1,5 cm ponad ich poziom w szklance. Ugotowaną soczewicę blendujemy, zostawiając część ziarenek w całości. Dodajemy do niej startą marchewkę, selera, namoczone płatki, czosnek, dymkę, przyprawy, sos sojowy, oliwę i bułkę tartą oraz curry i czerwoną paprykę. Mieszamy całość dokładnie w razie potrzeby dodając więcej bułki tartej. Masę odstawiam do lodówki na 15-30 minut. Na rozgrzaną patelnię wylewamy ok. 3 łyżki oleju. Zwilżonymi rękoma formujemy w dłoniach zgrabne kotleciki. Smażymy z każdej strony po 2-3 minuty.

SAŁATKA Z POMIDORÓW KOKTAJLOWYCH NA CIEPŁO

Składniki:

500 g pomidorów koktajlowych w różnych kolorach

1 cytryna

2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

2 łyżki jogurtu naturalnego

garść posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie:

Pomidorki należy przekroić na pół. Zetrzyj skórkę z cytryny. Rozgrzej olej na patelni, dodaj skórkę z cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlej sok z cytryny i chwilę podgrzewaj. Dodaj posiekaną zieloną pietruszkę i podawaj z kleksem z jogurtu.

PASTA Z CIECIERZYCY Z PIECZONĄ CEBULĄ I GRANATEM

Składniki:

2 szklanki ciecierzycy z puszki odsączonej

2 duże cebule

kilka łyżek oliwy

łyżeczka kminu rzymskiego

sól, pieprz

2 duże pomidory

pół granata

1 ogórek gruntowy

4 suszone pomidory

garść zielonej pietruszki

Przygotowanie:

Nastawić piekarnik na 180 stopni. W tym czasie obrać cebule, przekroić na połówki lub ćwiartki, wsadzić do naczynia żaroodpornego, posypać solą, polać olejem i piec w piekarniku przez około 30 minut bez przykrycia. Można posypać innymi przyprawami wg uznania. Następnie należy wrzucić do blendera ciecierzycę, upieczone cebule, suszone pomidory, zielona pietruszkę i kmin rzymski, przyprawy oraz olej i miksuję na najwyższych obrotach do uzyskania upragnionej konsystencji pasty. Pomidory należy pokroić na duże plastry. Na nich układać pastę i na koniec posypać ziarenkami granatu i drobno posiekanym ogórkiem.

JARZYNOWA ZUPA Z BOBEM, ZIEMNIAKAMI I GROSZKIEM

Składniki:

1,5 litra wywaru z warzyw

3 duże ziemniaki

200 g bobu mrożonego

200g groszku zielonego mrożonego

pół kapusty pekińskiej

1 cebula

2 ząbki czosnku

100 g śmietany (opcjonalnie)

1 łyżka posiekanego koperku

sól, pieprz

1 gałązka świeżego rozmarynu

1 łyżka parmezanu do starcia

1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i pokrój w w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Kapustę również pokrój na cienkie paski. W garnku rozgrzej masło klarowane i zeszklij czosnek z cebulą wraz ze świeżym rozmarynem. Zalej wywarem, dodaj ziemniaki, groszek i bób i gotuj 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj kapustę pekińską i dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj śmietanę (można zrezygnować z tego punktu) i koperek. Na koniec posyp startym parmezanem.

MAKARON Z BOCZKIEM I BROKUŁAMI W SOSIE ZE SŁODKIEJ ŚMIETANKI

Składniki:

200 g boczku wędzonego pokrojonego w cienkie plastry

200 g ugotowanego makaronu

150 g brokuła

1 cebula

sól, pieprz

200 ml słodkiej śmietanki

garść zielonej pietruszki

2 ząbki czosnku

100 g ugotowanej fasoli "Biały Jaś"

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Boczek pokrój na mniejsze kawałki. Brokuła pokrój na małe różyczki i ugotuj 5 minut w osolonej wodzie. Na patelni podsmaż boczek. Dodaj cebulę i czosnek i chwile podsmażaj na tłuszczu, który "puści" boczek. Następnie dodaj śmietankę i dopraw solą i pieprzem. Dodaj fasolę i makaron i dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp zieloną pietruszką.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości