Zero waste po włosku. Przepisy, które zapobiegną marnowaniu jedzenia

Zero waste po włosku. Przepisy, które zapobiegną marnowaniu jedzenia
Źródło: Dzień Dobry TVN
Włoski sposób na kuchnię bez marnowania
Włoski sposób na kuchnię bez marnowania
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Włosi znani są z tego, że w swojej kuchni niczego nie marnują. Przecież risotto z dnia poprzedniego zawsze można wykorzystać jako podstawę arancini. W kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti zaprezentował włoskie przepisy zero waste, a na deser przyrządził wyjątkowe truskawkowe tiramisu XXL. 

Kucharz zrobił risotto szparagowe, z cytryną i granatem, supplì, czyli rzymskie arancini, pieczone marchewki z chipsami z obierek i pesto z łodyg, a także tiramisu truskawkowe. Przepisy poniżej.

Risotto szparagowe, z cytryną i granatem

Składniki:

  • 500 g ryżu do risotto,
  • 250 g szparagów,
  • garść świeżej bazylii,
  • 60 g oliwy z oliwek do blendowania,
  • 2 szalotki,
  • 120 g masła,
  • 120 g parmezanu,
  • skórka z 2 cytryn,
  • 1/2 granatu,
  • 2 szklanki białego wina,
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Obciąć główki i nóżki szparagów, a potem pokroić je w kawałki. W rondelku zagotować wodę. Dodać do niej główki i gotować przez 2 minuty. Następnie wyciągnąć je i dodać resztę szparagów, a potem gotować przez 6 minut. Wyciągnąć i zblendować z bazylią i oliwą. Trzymać wodę, w której gotowaliśmy szparagi na palniku, aby była gorąca. W drugim rondelku zeszklić na oliwie drobno posiekaną szalotkę. Dodać ryż i śmażyć oraz mieszać przez minutę. Dolać wino. Gotować i mieszać, aż się zredukuje. Dodać wodę szparagową, gotować i mieszać, aż się mocno zredukuje. Robić tak dalej, aż ryż będzie al dente. Po tym czasie wyłączyć palnik, dodać masło, wymieszać i przykryć przykrywką na 2 minuty. Odkryć, dodać krem szparagowy, parmezan, wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. Podać na talerz, dekorować główkami szparagów, cytryną i granatem. Polać trochę oliwą.

PROTIP: Twarde nóżki szparagów można ugotować i zblendować z odrobiną wody i oleju, aby uzyskać krem szparagowy. W przepisie na risotto nic nie wyrzucamy. Z nóżek szparagów można zrobić też hummus. Po ugotowaniu wystarczy zblendować je z ciecierzycą.

Supplì, czyli rzymskie arancini (zrobione z resztek risotto)

Składniki:

  • 500 g risotto z poprzedniego przepisu,
  • 3 mozzarelle,
  • 2-3 jajka,
  • 100 g mąki,
  • 200 g bułki tartej,
  • litr oleju roślinnego do smażenia,
  • 500 g passaty pomidorowej.

Przygotowanie:

Wziąć pół garści risotto z poprzedniego przepisu i lekko rozpłaszczyć w ręce. Dodać kawałek mozzarelli do środka, zamknąć i uformować kulkę. Kulkę obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Jeżeli chcesz uzyskać większą chrupkość, to powtórz proces panierowania. Wrzucić kulki do oleju rozgrzanego do 170 stopni i smażyć, aż będą złote. Aby zrobić dip, passatę należy gotować w małym garnku, aż zredukuje się o połowę. Przyprawić solą, pieprzem, oliwą i kilkoma listkami bazylii. 

Pieczone marchewki z chipsami z obierek i pesto z łodyg

Pieczone marchewki z chipsami z obierek i pesto z łodyg
Pieczone marchewki z chipsami z obierek i pesto z łodyg
Pieczone marchewki z chipsami z obierek i pesto z łodyg
Źródło: East News/Michał Woźniak

Składniki:

  • pęczek marchewki wraz z łodygami – ok. 500 g,
  • cytryna,
  • limonka,
  • 4 łyżki miodu,
  • 50 g migdałów,
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek,
  • świeża bazylia i mięta,
  • 50 g oliwy,
  • litr oleju do smażenia.

Przygotowanie:

Wyczyścić bardzo dobrze marchewki. Obrać je obieraczką, 1/3 z nich pokroić na cieniutkie plasterki, najlepiej obieraczką lub mandoliną. Marchewki w całości przyprawić solą, pieprzem, oliwą, trochę miodem i dać do piekarnika nagrzanego do 220 stopni - opcja grill. Piec przez około 30 minut, obracając je co 10 minut. Obierki i pozostałe pokrojone marchewki smażyć w oleju, aż staną się złote i chrupiące. Łodygi bardzo dobrze wyczyścić i zblendować razem z bazylią, miętą, migdałami, solą, pieprzem, 50 g oliwy, sokiem z cytryny i z limonki. Wyciągnąć marchewki, posypać je skórką z cytrusów, odrobiną miodu, pokruszonymi migdałami. Dodać chipsy z marchewki i podać obok pesto z łodyg.

Tiramisù truskawkowe XXL

Tiramisù truskawkowe XXL
Tiramisù truskawkowe XXL
Tiramisù truskawkowe XXL
Źródło: East News/Michał Woźniak

Składniki:

  • 2 kg truskawkek świeżych,
  • 2 kg mascarpone,
  • 15 żółtek,
  • 15 łyżek cukru,
  • 3 cytryny,
  • doniczka bazylii,
  • 3 łyżek ekstraktu waniliowego,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 2-3 opakowania ciastek do tiramisù,
  • 150 g likieru pomarańczowego,
  • 300 g wody.

Przygotowanie:

Świeże truskawki umyć i pokroić w ćwiartki. Przełożyć do miski, dodać cukier puder, skórkę i sok z cytryny. Wymieszać całość i odłożyć. Na patelnię przełożyć połowę truskawek, bazylię, likier, wodę i jedną łyżkę cukru. Gotować i mieszać, aż truskawki staną się miękkie. Potem dać je do blendera i zblendować. Odłożyć ten syrop i poczekać, aż lekko ostygnie.

Do dużej miski dodać żółtka, pozostały cukier i ubijać, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodać mascarpone, ekstrakt waniliowy i dalej ubijać. W brytfance ułożyć jedną warstwę moczonych w syropie ciastek do tiramisu. Przykryć połową kremu. Ułożyć drugą warstwę ciastek. Przykryć kremem oraz syropem truskawkowym. Odcedzić świeże truskawki i dekorować nimi tiramisu. Włożyć do lodówki na 4-6 godzin.

PROTIP: Z szypułek truskawek można zrobić herbatkę lub zblendować z orzechami, oliwą, serem parmigiano, aby zrobić pesto. Można je też wysuszyć i jeść jako chipsy.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości