Materiał promocyjny

Włoskie wypieki Mariety Mareckiej. Sprawdź, jak przygotować foccacię, ciabatę i inne

Chrupiące pieczywo na dzień dobry
Źródło: Dzień Dobry TVN
W Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała pyszne dania z kuchni włoskiej, które przyrządziła w "najmniejszej kuchni świata" - food procesorze. Poznaj jej przepisy na foccacię, ciabattę, oliwę czosnkowo-pietruszkową i prosty placek drożdżowy z kakaowo-migdałową kruszonką. 
Focaccia z oliwkami i rozmarynem
Focaccia z oliwkami i rozmarynem
Focaccia z oliwkami i rozmarynem
Źródło: Mateusz Grochocki

Focaccia z oliwkami i rozmarynem - przepis

Liczba porcji: 1 blaszka Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 2,5 h + pieczenie i wyrastanie w lodówce

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej typu 630-750,
    • 420 g ciepłej wody,
      • 4 g suszonych drożdży,
        • 10 g soli,
          • 5 g miodu lub cukru,
            • 15 ml oliwy + ok. 90 ml do podlewania,
              • świeży rozmaryn,
                • oliwki bez pestek (dowolne),
                  • sól w płatkach do obsypania.

                    Sposób przygotowania:

                    Do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy miód, drożdże i 15 ml oliwy, mieszamy i dosypujemy mąkę. Za pomocą łopatki lub w mikserze stacjonarnym krótko wyrabiamy ciasto, składniki powinny się połączyć w poszarpane ciasto. Przykrywamy, odstawiamy na 10 min. Po tym czasie posypujemy powierzchnię solą, składamy ciasto mokrymi dłońmi, kilka razy do środka. Następnie przykrywamy, odstawiamy na kolejne 10 minut. Ponownie rozciągamy boki ciasta i z każdej strony składamy do środka. Skrapiamy oliwą z wierzchu, okrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.

                    Na drugi dzień blaszkę do pieczenia smarujemy lekko oliwą, układamy na niej papier do pieczenia, smarujemy go oliwą i wykładamy na nią ciasto z lodówki. Składamy je delikatnie z każdej strony do środka, już nie rozciągamy ciasta. Odstawiamy przykryte na 2 godziny. Skrapiamy wierzch ciasta i dłonie oliwą. Rozciągamy ciasto delikatnie na boki, następnie bardzo dokładnie naciskamy palcami dość gęsto, robiąc wgłębienia w cieście. Układamy oliwki, dociskając je, układamy gałązki rozmarynu i posypujemy całość solą w płatkach. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 220 stopni C na ok. 18-20 min., aż się ładnie zarumieni. Podajemy na ciepło lub po wystudzeniu.

                    Ciabatta
                    Ciabatta
                    Ciabatta
                    Źródło: Mateusz Grochocki

                    Ciabatta - przepis

                    Liczba porcji: 6 szt. Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: ok. 3h plus pieczenie

                    Składniki:

                    • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650-750,
                      • 2 łyżki oliwy,
                        • łyżeczka cukru,
                          • łyżka soli,
                            • 400 g ciepłej wody,
                              • 7 g drożdży instant.

                                Sposób przygotowania:

                                Do miski lub dzieży miksera wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, drożdże i dolewamy wodę i miksujemy lub mieszamy długą łyżką do połączenia się składników i do czasu, aż ciasto będzie gładkie. Przykrywamy je folią, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie mokrymi dłońmi naciągamy ciasto z jednej strony i składamy do środka, obracamy miskę, ponownie naciągami i składamy. Powtarzamy czynność z każdej strony. Ciasto będzie bardzo luźne, lekko lejące i klejące, stąd najwygodniej jest to robić mokrymi dłońmi i bezpośrednio w misce.

                                Następnie okrywamy całość folią i odstawiamy na kolejną godzinę. Ponownie składamy ciasto i znów okryte odstawiamy na godzinę.

                                Stolnicę obsypujemy mąką, przekładamy delikatnie ciasto na stolnicę, obsypujemy z wierzchu mąką i dzielimy na porcje. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i obsypaną mąką, zachowujemy odstępy między bułeczkami i odstawiamy na czas podgrzewania pieca, który ustawiamy na 250 st. C. Wierzch ciabatt posypujemy mąką i pieczemy ok. 25-30 minut. Dobrze jest na dno piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą. Studzimy bułki na kratce przez 30 minut.

                                Oliwa czosnkowo-pietruszkowa, nie tylko do ciabatty

                                Liczba porcji: 200 ml Stopień trudności: super łatwe Czas przygotowania: 15 min. + chłodzenie

                                Składniki:

                                • pęczek pietruszki,
                                  • 2 małe, suszone papryczki chili,
                                    • 4 ząbki czosnku,
                                      • 150 ml oliwy.

                                        Sposób przygotowania:

                                        Na suchej patelni podprażamy utartą niezbyt mocno papryczkę, jak tylko zacznie pachnieć, przestajemy prażyć. Czosnek i pietruszkę szatkujemy drobno i mieszamy z podprażoną papryczką. Oliwę podgrzewamy do ok. 45-50 stopni i gorącą zalewamy czosnek, paprykę i pietruszkę. Odstawiamy do przestudzenia i podajemy do pieczywa, polewamy nią ryby, mięsa, sałatki.

                                        Prosty placek drożdżowy z kakaowo-migdałową kruszonką
                                        Prosty placek drożdżowy z kakaowo-migdałową kruszonką
                                        Prosty placek drożdżowy z kakaowo-migdałową kruszonką
                                        Źródło: Mateusz Grochocki

                                        Prosty placek drożdżowy z kakaowo-migdałową kruszonką

                                        Liczba porcji: forma 25x30 cm Czas przygotowania: 1,5 h + pieczenie Stopień trudności: łatwe

                                        Składniki:

                                        • 50 g świeżych drożdży,
                                          • 500 g mąki pszennej do wypieków drożdżowych, typ 650,
                                            • szklanka cukru,
                                              • 250 ml mleka,
                                                • 3 jaja,
                                                  • 250 ml oleju,
                                                    • 15 g cukru wanilinowego,
                                                      • garść rodzynek,
                                                        • 2 łyżki kandyzowanej skorki z pomarańczy.

                                                          Składniki na kruszonkę:

                                                          • 80 g mąki krupczatki,
                                                            • 60 g zmielonych migdałów,
                                                              • 85 g cukru,
                                                                • 100 g masła,
                                                                  • czubata łyżka kakao,
                                                                    • szczypta soli.

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Do zamykanego pojemnika o pojemności około 3 l wlewamy mleko, olej, dodajemy jaja, cukier, cukier wanilinowy i drożdże. Zamykamy i wstawiamy do lodówki na noc.

                                                                      Składniki na kruszonkę miksujemy krótko w malakserze lub rozcieramy dłońmi na kruszonkę. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę i miksujemy w malakserze lub mieszamy łyżką w misce, aż pozbędziemy się grudek, na koniec mieszamy z rodzynkami i skórką z pomarańczy. Przelewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia lub obsypujemy kruszonką i wstawiamy do ziemnego piekarnika, który po wstawieniu ciasta ustawiamy na 170 stopni Celsjusza i pieczemy całość ok. 40-45 minut do suchego patyczka.

                                                                      Jeśli odstawiamy ciasto do wyrastania, obsypujemy je kruszonką po około godzinie i wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Po przestudzeniu kroimy i serwujemy.

                                                                      Zobacz także:

                                                                      Źródło: Marieta Marecka

                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki

                                                                      Materiał promocyjny
                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                      Materiał promocyjny

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana