Pasta rosołowa - przepis
Ilość porcji: ok. 2 słoiczków po 200 ml Czas przygotowania: ok. 1 h Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- mięso z 2-3 udek kurczaka (bez kości) ok. 300 g samego mięsa,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- ½ średniej wielkości selera,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- mały pęczek lubczyku,
- mały pęczek naci pietruszki,
- 2 suszone pomidory (suche, nie z zalewy oliwnej),
- 10 ziarenek pieprzu,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- czubata łyżeczka kurkumy,
- sól (w zależności w jaki sposób będziemy przechowywać pastę od 10-35% wagi pozostałych produktów,
- 100 ml wody.
Sposób przygotowania:
Mięso mielimy na pastę, następnie mielimy warzywa wraz z przyprawami i ziołami. Cebulę dobrze jest opalić wcześniej, będzie miała znacznie lepszy smak, dodatkowo nada potrawie ładniejszy kolor. Łączymy ze sobą obie pasty, dolewamy wodę i gotujemy ok. 40 minut.
Gotową, jeszcze gorącą pastę przekładamy do wyparzonych słoiczków. Możemy je pasteryzować ok. 30 min. w piecu nagrzanym do 100 st. C. Kostkę można zamrozić porcjując np. w foremce do kostek lodu, można trzymać w słoiku w lodówce (w zależności od ilości dosypanej soli od 4 tygodni do nawet 4-6 miesięcy, im więcej soli tym dłużej). Można również pastę pasteryzować i trzymać w spiżarni do 4 miesięcy, wtedy można zmniejszyć ilość soli z 35% do 20% wagi pozostałych produktów.
Barszcz ukraiński - przepis
Ilość porcji: 6-8 Czas przygotowania: ok. 1h Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 400 g łopatki wieprzowej,
- cebula,
- średniej wielkości marchew,
- 3 średnie buraczki,
- 2 ziemniaki,
- ½ korzenia pietruszki,
- łodyga selera naciowego,
- 2 litry wody,
- czubata łyżka pasty bulionowej, domowej roboty,
- puszka białej fasoli,
- 2 ząbki czosnku,
- ¼ małej, kapusty włoskiej,
- świeży, duży pomidor bez skórki,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- płaska łyżeczka majeranku,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz,
- łyżeczka cukru,
- olej,
- masło,
- śmietana gęsta i koperek do podania.
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kawałki jak na gulasz, przesmażamy na oleju wraz z zielem angielskim i liściem laurowym, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy razem, dosypujemy pokrojone w kostkę buraki, zalewamy wodą i dodajemy pastę bulionową. Ustawiamy na kielichu pierwsze piętro parownika i układamy na nim ziemniaki, marchew i pietruszkę pokrojone w kostkę.
Ustawiamy kolejny pojemnik do parowania i układamy na nim kapustę pokrojoną w grubsze paski, seler pokrojony w drobniejszą kostkę oraz pomidora bez skórki pokrojonego na ćwiartki. Gotujemy przez ok. 45 minut, po czym do kielicha z mięsem dodajemy fasolę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i majeranek. Podgrzewamy krótko, następnie łączymy w osobnym, dużym garnku wszystkie składniki z parowników i kielicha. Doprawiamy zupę cukrem, solą, pieprzem i zakwaszamy sokiem z cytryny. Serwujemy z kleksem śmietany i koperkiem.
Krem porowo-ziemniaczany parmentier - przepis
Ilość porcji: 4-6 Stopień trudności: super łatwe Czas przygotowania: ok. 30 min.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2-3 pory, w zależności od wielkości,
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 120 ml śmietanki 30-36%,
- nać pietruszki,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz,
- łyżka bazy bulionowej domowej roboty,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- ok. 100 ml białego wina,
- 3-4 łyżki startego sera Bursztyn,
- do podania: grzanki z razowego pieczywa.
Sposób przygotowania:
Pora kroimy w mniejsze kawałki i wraz z czosnkiem wrzucamy do kielicha Cookover, miksujemy wraz z pastą bulionową, dodajemy masło i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki, wlewamy wino i podgrzewamy przez 5 minut. Dolewamy ok. 1 l wody, dodajemy gałkę muszkatołową i gotujemy 20 minut aż ziemniaki zmiękną. Dolewamy śmietankę, dodajemy ser, doprawiamy solą i pierzem. Podgrzewamy 5 minut, miksujemy i serwujemy z podłużnymi grzankami z razowego pieczywa i natką pietruszki oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Zupa gulaszowa - bogracz - przepis
Ilość porcji: 4-6 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: ok. 1,5 h
Składniki:
- 600 g wołowiny na gulasz (pręga, udziec),
- 3 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 kolorowe papryki,
- czubata łyżeczka ostrej papryki,
- 2 czubate łyżeczki wędzonej papryki,
- 2 łyżki smalcu,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- łyżka pasty z papryki,
- 2 świeże pomidory,
- szczypta cukru,
- 150 g wędzonego boczku,
- sól, pieprz,
- łyżeczka ostrej musztardy,
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka tymianku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1,5 łyżki pasty bulionowej domowej roboty,
- ok. 1,5-2 wody,
- olej,
- do podania: świeże pieczywo i kleks gęstej śmietany.
Sposób przygotowania:
Wołowinę kroimy w średniej wielkości kawałki, jak na gulasz, dodajemy musztardę, sos sojowy, mieszamy i odstawiamy do zamarynowania. W kielichu rozgrzewamy smalec, przesmażamy na nim wołowinę aż będzie mocno brązowa oraz boczek. Wyciągamy z kielicha, odstawiamy na moment. Do kielicha dolewamy 1-2 łyżki oleju, dodajemy cebulę i siekamy ją, następnie podsmażamy krótko, dodajemy czosnek i papryki. Znów podsmażamy i dodajemy pastę bulionową, ziele angielskie, liście laurowe, tymianek, pastę paprykową, koncentrat pomidorowy i przesmażamy przez 5 minut. Miksujemy krótko, dodajemy mięso zalewamy ciepłą wodą i gotujemy ok. 25 minut.
Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w półplasterki i ziemniaki pokrojone w większą kostkę, gotujemy ok. 15 minut i dodajemy papryki pokrojone w kostkę, majeranek, cukier i pomidory. Po 15 minutach doprawiamy zupę i serwujemy. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień jak dobrze przegryzą się smaki.
Zobacz także:
- Marchewkowe muffiny z migdałami - zdrowy deser z sezonowych warzyw
- Hummus z dodatkiem sezonowych warzyw? Koniecznie wypróbuj go z pieczoną dynią
- Sałatka z burakiem i bakłażanem w sam raz na końcówkę lata. Sprawdź przepis
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN