Sernik czekoladowy z 3 składników - przepis
Składniki:
- 4 jajka
- 300 g kremu czekoladowego
- 500 g serka mascarpone
Żółtka ubij na puszystą masę, do której dodasz krem czekoladowy. Wymieszaj do połączenia składników .Do masy czekoladowej dodaj serek i wymieszaj dokładnie.
W misie robota kuchennego ubij białka na sztywno .Ubite białka dodaj w 3 częściach i wymieszać do pieczenia składników. Sernik piecz w temp. 150 stopni, w kąpieli wodnej przez ok 80 min.
TIP: zamiast serka mascarpone możesz użyć dowolnego serka twarogowego.
Brownie z 3 składników - przepis
Składniki:
- 3 banany
- 150 g masła orzechowego
- 3 łyżki kakao
Banany rozgnieć za pomocą widelca .Do bananów dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj kakao i mieszaj do połączenia się składników. (Opcjonalnie można dodać dowolne bakalie). Brownie piecz przez 40 min w temp. 150 stopni.
TIP: do tego przepisu możesz użyć bardzo dojrzałych bananów, nawet takich, które maja brązowa skórkę.
Hit Tik Tok’a, czyli ciasto z 5 składników
Składniki:
- 220 g biszkoptów
- 60 g masła
- 500 g serka mascarpone
- 150 g kajmaku
- 100 g cukru pudru
Biszkopty rozkrusz na sypko i dodaj do nich rozpuszczone masło. Ugnieść na dnie foremki wyścielonej papierem do pieczenia. W misie robota kuchennego za pomocą rózgi ubij serek mascarpone z cukrem pudrem oraz 50 g kajmaku. Wymieszaną masę rozłóż na biszkoptach w foremce .Pozostały kajmak rozpuść na małym ogniu, a gdy będzie rzadki wylej na masę serową. Całość odstaw do zastygnięcia na ok 3 godz.
TIP: zamiast zwykłych biszkoptów, możesz użyć czekoladowych herbatników.
Czekoladowy fudge z 3 składników - przepis
Składniki:
- 120 g masła
- 500 g czekolady deserowej lub mlecznej (5x100 g tabliczek czekolady)
- 400 ml mleka skondensowanego słodzonego
Przygotuj foremkę o wymiarach co najmniej 15 x 23 cm. Wyłóż papierem i odstaw .Przygotuj garnek i miskę do rozpuszczenia produktów w kąpieli wodnej. Powoli rozpuść masło, dodaj rozdrobnioną czekoladę i mleko skondensowane. Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia na małym ogniu.
Rozpuszczoną masę wylej do foremki, odstaw do przestudzenia i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub dłużej .Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pudełku.
TIP: gotowe „ciasto” możesz przechowywać w lodowce w szczelnie zamkniętym pudełku nawet do dwóch tygodni.
Zobacz także:
- Ciasto leniwiec - przepis na prosty deser
- Ciasto 3 bit bez pieczenia - prosty przepis na pyszny deser
- Ciasto z blendera - błyskawiczny przepis na pyszny deser
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News