Pyszne, proste ciasta z 3 i 5 składników. Przepisy Bartka Boratyna

Pyszne ciasta z kilku składników
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN bardzo lubimy proste rozwiązania. Właśnie one są motywem przewodnim ciast w wykonaniu Bartka Boratyna, do przygotowania których potrzebujemy zaledwie kilku produktów. Jak zrobić sernik czekoladowy z 3 składników, brownie z 3, czekoladowy fudge z 3 i 5-składnikowy hit Tik Toka. Sprawdź przepisy.

Sernik czekoladowy z 3 składników - przepis

Sernik czekoladowy z 3 składników
Sernik czekoladowy z 3 składników
Sernik czekoladowy z 3 składników
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 4 jajka
    • 300 g kremu czekoladowego
      • 500 g serka mascarpone

        Żółtka ubij na puszystą masę, do której dodasz krem czekoladowy. Wymieszaj do połączenia składników .Do masy czekoladowej dodaj serek i wymieszaj dokładnie.

        W misie robota kuchennego ubij białka na sztywno .Ubite białka dodaj w 3 częściach i wymieszać do pieczenia składników. Sernik piecz w temp. 150 stopni, w kąpieli wodnej przez ok 80 min.

        TIP: zamiast serka mascarpone możesz użyć dowolnego serka twarogowego.

        Brownie z 3 składników - przepis

        Składniki:

        • 3 banany
          • 150 g masła orzechowego
            • 3 łyżki kakao

              Banany rozgnieć za pomocą widelca .Do bananów dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj kakao i mieszaj do połączenia się składników. (Opcjonalnie można dodać dowolne bakalie). Brownie piecz przez 40 min w temp. 150 stopni.

              TIP: do tego przepisu możesz użyć bardzo dojrzałych bananów, nawet takich, które maja brązowa skórkę.

              Hit Tik Tok’a, czyli ciasto z 5 składników

              Hit Tik Tok’a, czyli ciasto z 5 składników
              Hit Tik Tok’a, czyli ciasto z 5 składników
              Hit Tik Tok’a, czyli ciasto z 5 składników
              Źródło: Paweł Wodzyński/East News

              Składniki:

              • 220 g biszkoptów
                • 60 g masła
                  • 500 g serka mascarpone
                    • 150 g kajmaku
                      • 100 g cukru pudru

                        Biszkopty rozkrusz na sypko i dodaj do nich rozpuszczone masło. Ugnieść na dnie foremki wyścielonej papierem do pieczenia. W misie robota kuchennego za pomocą rózgi ubij serek mascarpone z cukrem pudrem oraz 50 g kajmaku. Wymieszaną masę rozłóż na biszkoptach w foremce .Pozostały kajmak rozpuść na małym ogniu, a gdy będzie rzadki wylej na masę serową. Całość odstaw do zastygnięcia na ok 3 godz.

                        TIP: zamiast zwykłych biszkoptów, możesz użyć czekoladowych herbatników.

                        Czekoladowy fudge z 3 składników - przepis

                        Składniki:

                        • 120 g masła
                          • 500 g czekolady deserowej lub mlecznej (5x100 g tabliczek czekolady)
                            • 400 ml mleka skondensowanego słodzonego

                              Przygotuj foremkę o wymiarach co najmniej 15 x 23 cm. Wyłóż papierem i odstaw .Przygotuj garnek i miskę do rozpuszczenia produktów w kąpieli wodnej. Powoli rozpuść masło, dodaj rozdrobnioną czekoladę i mleko skondensowane. Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia na małym ogniu.

                              Rozpuszczoną masę wylej do foremki, odstaw do przestudzenia i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub dłużej .Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pudełku.

                              TIP: gotowe „ciasto” możesz przechowywać w lodowce w szczelnie zamkniętym pudełku nawet do dwóch tygodni.

                              Zobacz także:

                              Autor: Diana Ryściuk

                              Źródło: Bartek Boratyn

                              Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana