Tatra waniliowa z truskawkami, agrestem i werbeną cytrynową - przepis
Składniki na ciasto na tartę:
- 250 g mąki pszennej,
- 200 g mąki migdałowej,
- 75 g cukru brązowego,
- 200 g masła,
- 2 żółtka.
Składniki na nadzienie - krem waniliowy:
- 6 żółtek,
- 2 laski wanilii,
- 150 g cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 500 ml mleka 3,2%,
- 50 g masła,
- 50 g werbeny cytrynowej.
Dodatkowo:
- 1 kg truskawek,
- 500 g agrestu,
- werbena cytrynowa do dekoracji.
Sposób przygotowania tarty waniliowej z agrestem i werbeną cytrynową
Mąkę przesiej przez sitko, dodaj mąkę migdałową, cukier i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj pokrojone masło i żółtka, wyrób ciasto na gładką masę i ułóż 0,5 cm warstwę w formie do pieczenia. Zaznacz ranty dodatkowym ciastem, tak aby wlana później czekolada się nie wylała. Można też użyć formy do tart z rantem. Piecz w temp 185 st. C przez około 20 minut. Wyjmij i odstaw.
W rondelku zagotuj mleko razem z masłem i odrobiną wody, po zagotowaniu odstaw.
W misce ubij żółtka, nasiona z laski wanilii i cukier na puszystą masę, dodaj mąkę ziemniaczaną i znów ubij. Do puszystej masy wlej 1/3 zagotowanego mleka i wymieszaj (delikatnie zahartuj masę) następnie masę wlej w całości do rondelka z mlekiem i wstaw do grzania na małym ogniu. Za pomocą rózgi mieszaj masę aby się nie przypaliła, gdy zacznie masa gęstnieć i mieć konsystencje budyniu zdejmij ją z ognia, dodaj posiekaną werbenę i wystudź. Gotową, gęstą i zimną masę przełóż do rękawa cukierniczego.
Na wypieczoną tarte nałóż sporą porcję kremu i równo rozprowadź. Na wierzch ułóż kawałki truskawek i agrestu, całość udekoruj listkami werbeny cytrynowej.
Zobacz także:
- Tarty na słodko i na wytrawnie. Sprawdź, jak zrobić idealne ciasto
- Przepis na tartę z owocami – jak zrobić ten wyjątkowy deser
- Tarta grzechu warta z przepisów Bartka Boratyna
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News