Letni deser o smaku i zapachu lata? Wypróbuj tatrę waniliową z truskawkami, agrestem i werbeną cytrynową 

Źródło: Dzień Dobry TVN
Letnie owoce pod słodką pierzynką
Letnie owoce pod słodką pierzynką
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Jak uczcić kończące się lato? Najlepiej pyszną tartą waniliową z truskawkami, agrestem i werbeną cytrynową z przepisu Sebastiana Olmy. Sprawdź, jak kucharz przygotował ją w kuchni Dzień Dobry TVN.

Tatra waniliowa z truskawkami, agrestem i werbeną cytrynową - przepis

Składniki na ciasto na tartę:

  • 250 g mąki pszennej,
    • 200 g mąki migdałowej,
      • 75 g cukru brązowego,
        • 200 g masła,
          • 2 żółtka.

            Składniki na nadzienie - krem waniliowy:

            • 6 żółtek,
              • 2 laski wanilii,
                • 150 g cukru,
                  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
                    • 500 ml mleka 3,2%,
                      • 50 g masła,
                        • 50 g werbeny cytrynowej.

                          Dodatkowo:

                          • 1 kg truskawek,
                            • 500 g agrestu,
                              • werbena cytrynowa do dekoracji.

                                Sposób przygotowania tarty waniliowej z agrestem i werbeną cytrynową

                                Mąkę przesiej przez sitko, dodaj mąkę migdałową, cukier i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj pokrojone masło i żółtka, wyrób ciasto na gładką masę i ułóż 0,5 cm warstwę w formie do pieczenia. Zaznacz ranty dodatkowym ciastem, tak aby wlana później czekolada się nie wylała. Można też użyć formy do tart z rantem. Piecz w temp 185 st. C przez około 20 minut. Wyjmij i odstaw.

                                W rondelku zagotuj mleko razem z masłem i odrobiną wody, po zagotowaniu odstaw.

                                W misce ubij żółtka, nasiona z laski wanilii i cukier na puszystą masę, dodaj mąkę ziemniaczaną i znów ubij. Do puszystej masy wlej 1/3 zagotowanego mleka i wymieszaj (delikatnie zahartuj masę) następnie masę wlej w całości do rondelka z mlekiem i wstaw do grzania na małym ogniu. Za pomocą rózgi mieszaj masę aby się nie przypaliła, gdy zacznie masa gęstnieć i mieć konsystencje budyniu zdejmij ją z ognia, dodaj posiekaną werbenę i wystudź. Gotową, gęstą i zimną masę przełóż do rękawa cukierniczego.

                                Na wypieczoną tarte nałóż sporą porcję kremu i równo rozprowadź. Na wierzch ułóż kawałki truskawek i agrestu, całość udekoruj listkami werbeny cytrynowej.

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło: Sebastian Olma

                                Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana