Tarta z owocami to dobre ciasto nawet dla tych, którym daleko do mistrzów pieczenia. Idealne na rodzinną imprezę czy niedzielny deser. Kremową masę możemy przygotować z budyniu albo serka mascarpone. Do tego dodać dowolne owoce. Przepis na spód tarty jest zawsze taki sam: kruche ciasto. Jeśli nie potrafimy go samodzielnie zrobić, możemy kupić gotowe kruche ciasto w sklepie. Podajemy jednak przepis na ciasto do tarty z owocami – nie jest trudny. Jeśli zrobimy więcej ciasta i część zamrozimy, będziemy mieć zapas na kolejny raz.
Baza: przepis na kruche ciasto do tarty
Podajemy podstawowy przepis na kruche ciasto, które będzie bazą do tarty.
Składniki (na ok. 8 porcji):
· 1 1/3 szklanki mąki,
· 1/4 szklanki cukru,
· 6 łyżek masła,
· żółtko,
· 30 g cukru waniliowego.
Sposób przygotowania:
1. Z masła, żółtka i mąki wyrobić ciasto i zrobić z niego kulę.
2. Przygotowane ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut; po tym czasie rozwałkować je na placek o wymiarach blaszki.
3. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i wylepić ciastem.
4. Zrobić dziurki widelcem na całej powierzchni.
5. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, wysypać na niego groch, ryż lub fasolę, żeby je „dociążyć” – dzięki temu ciasto zachowa swoją formę.
6. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
Na upieczony spód tarty układać przygotowaną wcześniej masę i owoce.
Tarta z budyniem
Jedną z wariacji na temat tarty jest przepis na tartę z budyniem i truskawkami – podajemy przepis.
Składniki na kruche ciasto (na ok. 6 porcji) :
· 200 g mąki,
· 120 g masła,
· jajko,
· łyżka cukru,
· łyżka wody.
Nadzienie:
· 2 budynie waniliowe,
· laska wanilii,
· 0,5 l mleka,
· 500 g truskawek,
· mięta.
Sposób przygotowania:
1. Kruche ciasto przygotować wg bazowego przepisu, schłodzić i upiec.
2. Gotowe ciasto ostudzić na kratce z piekarnika.
3. Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu (użyć 500 ml mleka).
4. Laskę wanilii naciąć wzdłuż nożem, wyjąć ziarenka i dodać do przygotowanego wcześniej budyniu.
5. Krem budyniowy nałożyć na kruche ciasto, dodać pokrojone truskawki i porwaną miętę.
Tarta z mascarpone
Tartę można też przygotować z serkiem mascarpone. Takie nadzienie jest lżejsze i delikatniejsze od budyniowego, a równie smaczne. Tarta z mascarpone i owocami :
Składniki na kruche ciasto (na ok. 6-8 porcji):
· 250 g mąki pszennej,
· 100 g cukru pudru,
· 150 g masła,
· 2 żółtka,
· łyżka śmietany.
Nadzienie:
· 500 g serka mascarpone,
· 4-5 łyżek cukru pudru,
· cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu z wanilii,
· pół szklanki śmietanki 30%,
· ok. 500-600 g dowolnych owoców (maliny, borówki, truskawkami, mogą być też pomieszane).
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folię, odstawić do lodówki na minimum pół godziny.
2. Wyłożyć formę ciastem i piec przez ok. 25 minut w 180 stopniach.
3. Serek mascarpone wymieszać z cukrem i wanilią.
4. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do serka.
5. Masę wyłożyć na spód tarty i udekorować owocami.
Tarty z owocami
Nie wszystkie tarty muszą być podane z kremem budyniowym i mascarpone. Pyszne ciasta zrobimy też z samymi owocami. Poniżej kilka inspiracji.
Tarta z gruszkami i orzechami (ok. 8 porcji):
Składniki:
· 2-3 gruszki,
· orzechy włoskie,
· łyżka miodu,
· 2 łyżki soku z cytryny.
Sposób przygotowania nadzienia:
1. Gruszki obrać, pokroić na plasterki lub połówki.
2. Owoce skropić sokiem z cytryny.
3. Orzechy posiekać i wymieszać z miodem.
4. Na gotowy spód wyłożyć gruszki, polać je miodem i orzechami.
5. Piec przez ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
Tarta z jabłkami (ok. 8 porcji):
Składniki:
· ok. 8-10 jabłek,
· pół kostki masła,
· pół szklanki cukru,
· 4-5 łyżek miodu,
· szczypta cynamonu i kardamonu do posypania, płatki migdałowe.
Sposób przygotowania:
1. Na upieczony spód ułożyć obrane i pokrojone jabłka.
2. Wstawić do piekarnika na 20 minut (200 stopni).
3. W tym czasie masło rozpuść razem z cukrem, miodem i przyprawami.
4. Polać tartę i wstawić jeszcze na 5 minut do piekarnika.
Tarta ze śliwkami ( ok. 8 porcji):
Składniki:
· pół kostki masła,
· 1,5 szklanki mąki,
· 2 żółtka,
· 3 łyżki cukru pudru,
· szczypta soli,
· kilogram śliwek,
· olej i bułka tarta do przygotowania tortownicy.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, cukier i sól wymieszać, dodać jajka i masło.
2. Dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto, a następnie wstawić do lodówki na 30 minut.
3. Śliwki umyć i wydrylować.
4. Tortownicę wysmarować olejem i posypać bułką tartą.
5. Ciastem wyłożyć spód i brzegi formy (zostawić trochę ciasta na wierzch).
6. Tartę wstawić do piekarnika na 15 minut przy temperaturze 180 stopni.
7. Na upieczone ciasto wyłożyć owoce.
8. Z pozostałego ciasta wyciąć paski i ułożyć z nich kratkę na owocach.
9. Piec ponownie w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie miało złoty kolor.
Zobacz film: Tarta pomarańczowa.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF