Tarta ze szparagami i pesto z czosnku niedźwiedziego - przepis
Składniki:
- 8–10 zielonych szparagów,
- ½ opakowania ciasta francuskiego,
- roztrzepane jajko,
- ok. 180 g ricotty,
- skórka otarta z 1 cytryny BIO,
- sól Maldon.
Składniki na pesto:
- ½ pęczka natki pietruszki,
- 8 liści czosnku niedźwiedziego,
- 15 g startego parmezanu,
- ok. 80 g oliwy extra virgin,
- 30 g obranych pistacji,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, obrać łuski. Ricottę wymieszać ze skórką z cytryny. Wyciąć arkusz ciasta francuskiego o wymiarach ok. 22 x 25 cm. Na środku rozsmarować ricottę, ułożyć przygotowane szparagi. Brzegi ciasta francuskiego założyć na szparagi, posmarować wierzch rozmąconym jajkiem. Wstawić do rozgrzanego do 220°C piekarnika i piec ok. 20 minut.
Posiekać natkę pietruszki i czosnek niedźwiedzi. Przełożyć do wysokiego naczynia, dodać starty parmezan, wlać oliwę i zmiksować pulsacyjnie, aż powstanie pesto. Pistacje podprażyć na patelni i rozdrobnić w moździerzu, dodać do pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Gotową tartę lekko ostudzić, podzielić na kawałki, podawać z pesto z czosnku niedźwiedziego.
Tartaletki z kremem Frangipane i rabarbarem - przepis
Składniki na tartaletki:
- 125 g zimnego masła,
- 65 g cukru pudru,
- 275 g mąki pszennej,
- 25 g rozmąconego jajka,
- 1 g soli.
Składniki na krem migdałowy (frangipane):
- 100 g masła (o temp. pokojowej),
- 100 g cukru,
- 110 g mąki migdałowej,
- 10 g mąki pszennej,
- 80 g rozmąconych jajek.
Dodatkowo:
- ok. 400 g rabarbaru,
- 20 g cukru trzcinowego,
- 40 g płatków migdałowych.
Sposób przygotowania:
Do misy miksera wrzucić posiekane, zimne masło, dodać cukier puder, mąkę i mieszać (za pomocą mieszadła w kształcie liścia) aż do uzyskania konsystencji piasku. Następnie wlać rozmącone jajko i wyrabiać do połączenia składników. Ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić do schłodzenia na ok. 60 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim mniejsze formy na tartaletki. Ciasto należy przykryć papierem do pieczenia, obciążyć i piec w zależności od średnicy tartaletek 10 – 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
Masło utrzeć w mikserze (za pomocą mieszadła w kształcie liścia) na puszystą masę, dodać suche składniki i miksować razem. Cały czas miksując, dodawać jajka małymi partiami. Ucierać, aż masa będzie jasna i kremowa. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego.
Rabarbar obrać, pokroić w 2 cm plastry. Wsypać do miski, wymieszać z płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym. Krem wyłożyć na podpieczone tartaletki, rozsmarować. Do środka włożyć rabarbar, docisnąć do kremu. Zapiekać przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
Krucha tarta z ziemniakami i nowalijkami - przepis
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 180 g zimnego masła,
- żółtko,
- 3 g soli,
- 15 g cukru,
- ok. 30–50 g zimnej wody.
Około 450 gramów ziemniaków na farsz.
Składniki na zalewę:
- 2 jajka,
- żółtko,
- 150 g śmietanki 30 lub 36%,
- łyżka (20 g) musztardy, np. Dijon,
- ½ pęczka drobnego szczypiorku lub posiekanej dymki,
- ¼ pęczka drobno posiekanego koperku,
- sól morska, pieprz, gałka muszkatołowa.
Składniki do podania:
- 10 g oliwy extra virgin,
- 5 g soku z cytryny,
- łyżeczka musztardy Dijon,
- łyżeczka miodu,
- młode liście sałat i ziół (koperek, mizuna, musztardowiec, jadalne kwiaty),
- pęczek rzodkiewki,
- sól Maldon.
Sposób przygotowania:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto (robotem lub ręcznie). Zimną wodę dodawać stopniowo. Najlepiej zacząć od 30 g, w razie potrzeby można dolać więcej. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę o średnicy ok. 24 cm. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć np. grochem lub fasolą. Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Następnie ściągnąć papier i piec kolejne 5 minut, wyjąć z piekarnika.
Umyć ziemniaki – młode wyszorować, stare obrać. Ugotować w osolonym wrzątku, aby były al dente. Ostudzić i pokroić w 2 cm plastry, rozłożyć na podpieczonym spodzie. Jajka wbić do wysokiego naczynia, dodać żółtko, śmietankę, musztardę, sól, pieprz oraz świeżo startą gałkę muszkatołową. Wymieszać rózgą aż do połączenia składników. Dodać szczypiorek, koperek i wymieszać. Zalewą zalać ziemniaki. Wstawić ponownie tartę do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec przez ok. 20 minut.
W misce wymieszać musztardę, sok z cytryny, miód, dodać sól i pieprz. Cienkim strumieniem wlewać oliwę, cały czas mieszając składniki. Winegret wymieszać z młodymi liśćmi oraz pokrojoną rzodkiewką. Do sałatki można wykorzystać także liście rzodkiewki. Tartę podawać z sałatką.
Zobacz także:
- Tarty na słodko i słono Davida Gaboriauda - każdy znajdzie coś dla siebie
- Jak przyrządzić dobre i szybkie ciasto na tartę, czyli wiele pomysłów na jedną potrawę
- Tarta grzechu warta. Poznaj słodkie przepisy Joanny Juhnke
Źródło: Beata Śniechowska
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN