Idealnym dodatkiem do śniadań będzie czarna herbata. Jest ona bogata w kofeinę i teaninę, dzięki czemu zapewni idealne rozpoczęcie dnia, a do tego zapewni nam dużo energii. Aksamitny i aromatyczny smak wspaniale komponuje się z grzankami, polentą czy tartą.
Grzanka z kozim serem, awokado i musem malinowym z rukolą i orzechami - przepis
W wersji wegetariańskiej nie dodaje się wędzonego łososia.
Składniki:
- 3 ciabatty,
- kozi ser w roladzie,
- miękkie awokado,
- garść rukoli,
- garść orzechów włoskich,
- oliwa z oliwek,
- 2 szalotki,
- 500 g malin,
- łyżka miodu,
- szczypta cynamonu,
- kilka liści świeżej bazylii,
- czosnek w przyprawie.
Sposób przygotowania:
Ciabatty przekrój na połówki i grilluj na patelni grillowej z dodatkiem oliwy. Awokado rozgnieć widelcem, dodaj czosnek i posiekaną bazylię - zrób z niego masło i wysmaruj ugrillowane pieczywo. Dodaj kozi ser, rukolę, orzechy. Szalotki podsmaż na oliwie posiekane na mniejsze kawałki i dołóż na grzanki. W osobnym rondelku podgrzewaj maliny razem z miodem i cynamonem - gotuj, aż owoce się rozpadną. Kleksy musu dodawaj na grzanki.
Polenta z truskawkami na mleku migdałowym z pistacjami - przepis
Składniki:
- ½ szklanki kaszy kukurydzianej,
- 500 g truskawek,
- 1,5 szklanki mleka migdałowego,
- garść łuskanych pistacji,
- szczypta cynamonu,
- łyżka miodu,
- liście świeżej mięty.
Sposób przygotowania:
Kaszę kukurydzianą zalej mlekiem i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. Połowę truskawek dodaj do kaszy podczas gotowania, najlepiej pokrój je na mniejsze kawałki. Po ugotowaniu zostaw pod przykryciem do ostygnięcia. Następnie przełóż do miseczek i wstaw do lodówki. Z reszty truskawek zrób mus z dodatkiem miodu. Polentę udekoruj musem, pistacjami oraz liśćmi świeżej mięty.
Tarta na cieście francuskim ze szparagami, szpinakiem, gruszką i gorgoznolą - przepis
W wersji nie wegetariańskiej można dodać szynkę parmeńską.
Składniki:
- ciasto francuskie,
- pęczek szparagów,
- 200 g liści szpinaku,
- gruszka,
- 150 g gorgonzoli,
- sól, pieprz,
- szczypta oregano,
- 6 jajek dużych,
- 400 ml śmietany,
- oliwa z oliwek,
- świeży tymianek.
Sposób przygotowania:
Gruszkę obierz i pokrój w cienkie plastry. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim i nakłuj widelcem. Szparagi grilluj na patelni grillowej z dodatkiem soli. Jajka ubij ze śmietaną solą, pieprzem i oregano. Na ciasto francuskie wyłóż szparagi pokrojone na mniejsze kawałki, dodaj zblanszowany w wodzie szpinak, plastry gruszki i całość zalej masą jajeczną. Na koniec posyp gorgonzolą i wstaw do piekarnika na 35-40 minut. Przed podaniem udekoruj świeżym tymiankiem.
Zobacz także:
- Co przygotować na śniadanie? Szybkie przepisy
- Śniadanie dla dzieci – pomysły na zdrowe śniadanie
- Zdrowe śniadanie. Przepisy na pożywne posiłki dla dziecka – w domu i do szkoły
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN