Materiał promocyjny

Wegetariańskie śniadania, czyli grzanki z kozim serem, polenta z truskawkami i tarta ze szparagami Darii Ładochy

Daria Ładocha w Kuchni Dzień Dobry TVN
Śniadaniowe propozycje Darii Ładochy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała fenomenalne potrawy na śniadanie wegetariańskie. Podane z czarną herbatą umilą nam poranki. Sprawdź przepisy na grzanki z kozim serem, polentę z truskawkami oraz tartę ze szparagami.

Idealnym dodatkiem do śniadań będzie czarna herbata. Jest ona bogata w kofeinę i teaninę, dzięki czemu zapewni idealne rozpoczęcie dnia, a do tego zapewni nam dużo energii. Aksamitny i aromatyczny smak wspaniale komponuje się z grzankami, polentą czy tartą. 

Grzanka z kozim serem, awokado i musem malinowym z rukolą i orzechami
Grzanka z kozim serem, awokado i musem malinowym z rukolą i orzechami
Grzanka z kozim serem, awokado i musem malinowym z rukolą i orzechami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Grzanka z kozim serem, awokado i musem malinowym z rukolą i orzechami - przepis

W wersji wegetariańskiej nie dodaje się wędzonego łososia.

Składniki:

  • 3 ciabatty,
  • kozi ser w roladzie,
  • miękkie awokado,
  • garść rukoli,
  • garść orzechów włoskich,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 szalotki,
  • 500 g malin,
  • łyżka miodu,
  • szczypta cynamonu,
  • kilka liści świeżej bazylii,
  • czosnek w przyprawie.

Sposób przygotowania:

Ciabatty przekrój na połówki i grilluj na patelni grillowej z dodatkiem oliwy. Awokado rozgnieć widelcem, dodaj czosnek i posiekaną bazylię - zrób z niego masło i wysmaruj ugrillowane pieczywo. Dodaj kozi ser, rukolę, orzechy. Szalotki podsmaż na oliwie posiekane na mniejsze kawałki i dołóż na grzanki. W osobnym rondelku podgrzewaj maliny razem z miodem i cynamonem - gotuj, aż owoce się rozpadną. Kleksy musu dodawaj na grzanki.

Polenta z truskawkami na mleku migdałowym z pistacjami
Polenta z truskawkami na mleku migdałowym z pistacjami
Polenta z truskawkami na mleku migdałowym z pistacjami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Polenta z truskawkami na mleku migdałowym z pistacjami - przepis

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy kukurydzianej,
  • 500 g truskawek,
  • 1,5 szklanki mleka migdałowego,
  • garść łuskanych pistacji,
  • szczypta cynamonu,
  • łyżka miodu,
  • liście świeżej mięty.

Sposób przygotowania:

Kaszę kukurydzianą zalej mlekiem i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. Połowę truskawek dodaj do kaszy podczas gotowania, najlepiej pokrój je na mniejsze kawałki. Po ugotowaniu zostaw pod przykryciem do ostygnięcia. Następnie przełóż do miseczek i wstaw do lodówki. Z reszty truskawek zrób mus z dodatkiem miodu. Polentę udekoruj musem, pistacjami oraz liśćmi świeżej mięty.

Tarta na cieście francuskim ze szparagami, szpinakiem, gruszką i gorgoznolą
Tarta na cieście francuskim ze szparagami, szpinakiem, gruszką i gorgoznolą
Tarta na cieście francuskim ze szparagami, szpinakiem, gruszką i gorgoznolą
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Tarta na cieście francuskim ze szparagami, szpinakiem, gruszką i gorgoznolą - przepis

W wersji nie wegetariańskiej można dodać szynkę parmeńską.

Składniki:

  • ciasto francuskie,
  • pęczek szparagów,
  • 200 g liści szpinaku,
  • gruszka,
  • 150 g gorgonzoli,
  • sól, pieprz,
  • szczypta oregano,
  • 6 jajek dużych,
  • 400 ml śmietany,
  • oliwa z oliwek,
  • świeży tymianek.

Sposób przygotowania:

Gruszkę obierz i pokrój w cienkie plastry. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim i nakłuj widelcem. Szparagi grilluj na patelni grillowej z dodatkiem soli. Jajka ubij ze śmietaną solą, pieprzem i oregano. Na ciasto francuskie wyłóż szparagi pokrojone na mniejsze kawałki, dodaj zblanszowany w wodzie szpinak, plastry gruszki i całość zalej masą jajeczną. Na koniec posyp gorgonzolą i wstaw do piekarnika na 35-40 minut. Przed podaniem udekoruj świeżym tymiankiem.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości