Materiał promocyjny

Wegetariańskie śniadania, czyli grzanki z kozim serem, polenta z truskawkami i tarta ze szparagami Darii Ładochy

Śniadaniowe propozycje Darii Ładochy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała fenomenalne potrawy na śniadanie wegetariańskie. Podane z czarną herbatą umilą nam poranki. Sprawdź przepisy na grzanki z kozim serem, polentę z truskawkami oraz tartę ze szparagami.

Idealnym dodatkiem do śniadań będzie czarna herbata. Jest ona bogata w kofeinę i teaninę, dzięki czemu zapewni idealne rozpoczęcie dnia, a do tego zapewni nam dużo energii. Aksamitny i aromatyczny smak wspaniale komponuje się z grzankami, polentą czy tartą. 

Grzanka z kozim serem, awokado i musem malinowym z rukolą i orzechami
Grzanka z kozim serem, awokado i musem malinowym z rukolą i orzechami
Grzanka z kozim serem, awokado i musem malinowym z rukolą i orzechami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Grzanka z kozim serem, awokado i musem malinowym z rukolą i orzechami - przepis

W wersji wegetariańskiej nie dodaje się wędzonego łososia.

Składniki:

  • 3 ciabatty,
    • kozi ser w roladzie,
      • miękkie awokado,
        • garść rukoli,
          • garść orzechów włoskich,
            • oliwa z oliwek,
              • 2 szalotki,
                • 500 g malin,
                  • łyżka miodu,
                    • szczypta cynamonu,
                      • kilka liści świeżej bazylii,
                        • czosnek w przyprawie.

                          Sposób przygotowania:

                          Ciabatty przekrój na połówki i grilluj na patelni grillowej z dodatkiem oliwy. Awokado rozgnieć widelcem, dodaj czosnek i posiekaną bazylię - zrób z niego masło i wysmaruj ugrillowane pieczywo. Dodaj kozi ser, rukolę, orzechy. Szalotki podsmaż na oliwie posiekane na mniejsze kawałki i dołóż na grzanki. W osobnym rondelku podgrzewaj maliny razem z miodem i cynamonem - gotuj, aż owoce się rozpadną. Kleksy musu dodawaj na grzanki.

                          Polenta z truskawkami na mleku migdałowym z pistacjami
                          Polenta z truskawkami na mleku migdałowym z pistacjami
                          Polenta z truskawkami na mleku migdałowym z pistacjami
                          Źródło: Michał Żebrowski/East News

                          Polenta z truskawkami na mleku migdałowym z pistacjami - przepis

                          Składniki:

                          • ½ szklanki kaszy kukurydzianej,
                            • 500 g truskawek,
                              • 1,5 szklanki mleka migdałowego,
                                • garść łuskanych pistacji,
                                  • szczypta cynamonu,
                                    • łyżka miodu,
                                      • liście świeżej mięty.

                                        Sposób przygotowania:

                                        Kaszę kukurydzianą zalej mlekiem i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. Połowę truskawek dodaj do kaszy podczas gotowania, najlepiej pokrój je na mniejsze kawałki. Po ugotowaniu zostaw pod przykryciem do ostygnięcia. Następnie przełóż do miseczek i wstaw do lodówki. Z reszty truskawek zrób mus z dodatkiem miodu. Polentę udekoruj musem, pistacjami oraz liśćmi świeżej mięty.

                                        Tarta na cieście francuskim ze szparagami, szpinakiem, gruszką i gorgoznolą
                                        Tarta na cieście francuskim ze szparagami, szpinakiem, gruszką i gorgoznolą
                                        Tarta na cieście francuskim ze szparagami, szpinakiem, gruszką i gorgoznolą
                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                        Tarta na cieście francuskim ze szparagami, szpinakiem, gruszką i gorgoznolą - przepis

                                        W wersji nie wegetariańskiej można dodać szynkę parmeńską.

                                        Składniki:

                                        • ciasto francuskie,
                                          • pęczek szparagów,
                                            • 200 g liści szpinaku,
                                              • gruszka,
                                                • 150 g gorgonzoli,
                                                  • sól, pieprz,
                                                    • szczypta oregano,
                                                      • 6 jajek dużych,
                                                        • 400 ml śmietany,
                                                          • oliwa z oliwek,
                                                            • świeży tymianek.

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Gruszkę obierz i pokrój w cienkie plastry. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim i nakłuj widelcem. Szparagi grilluj na patelni grillowej z dodatkiem soli. Jajka ubij ze śmietaną solą, pieprzem i oregano. Na ciasto francuskie wyłóż szparagi pokrojone na mniejsze kawałki, dodaj zblanszowany w wodzie szpinak, plastry gruszki i całość zalej masą jajeczną. Na koniec posyp gorgonzolą i wstaw do piekarnika na 35-40 minut. Przed podaniem udekoruj świeżym tymiankiem.

                                                              Zobacz także:

                                                              Źródło: Daria Ładocha

                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                              Materiał promocyjny
                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                              Materiał promocyjny

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana