Hummus z dodatkiem sezonowych warzyw? Koniecznie wypróbuj go z pieczoną dynią

hummusy
hummusy
Źródło: Moment RF
Końcówka sierpnia to sezon na nasze polskie warzywa. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała między innymi hummus z pieczoną dynią. Sprawdzi się idealnie na kanapki i do sałatek. Sprawdź jej przepis.

Hummus z pieczoną dynią - przepis krok po kroku

Ilość porcji: 4-6 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • ½ szklanki ciecierzycy z puszki
  • ½ małej dyni hokkaido
  • 2-3 łyżki tahini
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki chili w płatkach
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • łyżka czarnych ziaren sezamu

Sposób przygotowania hummusu z pieczoną dynią

  1. Dynię obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i wstawiamy do pieca nagrzanego 180 stopni, skrapiamy oliwą, doprawiamy delikatnie solą i pieczemy ok. 40 minut aż zmięknie.
  2. Odsączoną ciecierzycę, wraz z miękką dynią, tahini, przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę miksujemy w malakserze.
  3. Doprawiamy sokiem z cytryny, płatkami chili, przekładamy do miseczki, skrapiamy wierzch oliwą i posypujemy sezamem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości