Hummus z pieczoną dynią - przepis krok po kroku
Ilość porcji: 4-6 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- ½ szklanki ciecierzycy z puszki
- ½ małej dyni hokkaido
- 2-3 łyżki tahini
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- ½ łyżeczki chili w płatkach
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
- łyżka czarnych ziaren sezamu
Sposób przygotowania hummusu z pieczoną dynią
- Dynię obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i wstawiamy do pieca nagrzanego 180 stopni, skrapiamy oliwą, doprawiamy delikatnie solą i pieczemy ok. 40 minut aż zmięknie.
- Odsączoną ciecierzycę, wraz z miękką dynią, tahini, przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę miksujemy w malakserze.
- Doprawiamy sokiem z cytryny, płatkami chili, przekładamy do miseczki, skrapiamy wierzch oliwą i posypujemy sezamem.
Zobacz także:
- Hummus z suszonymi pomidorami – przepis, z czym podawać
- Hummus – z czym go jeść? Przepisy i porady
- Popularne rodzaje dyni. Jak je rozróżnić?
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages-1212395755
podziel się: