Domowe chipsy z warzyw to zdrowa alternatywa dla gotowych przekąsek, które zazwyczaj ociekają tłuszczem i zawierają ulepszacze. Te przygotowane z warzyw śmiało możemy podawać naszym pociechom. Wielbicielom chrupiących plasterków również przypadną do gustu. Zdrowe chipsy możemy przygotować z różnorodnych warzyw, zaczynając od tradycyjnych ziemniaków, przez seler, aż po cukinię. Natomiast jesienią warto zrobić te z buraków, dyni i marchwi. Są chrupiące, a dzięki przyprawom zaskakują pełnią smaku.
Jak zrobić domowe chipsy z warzyw w piekarniku?
Wystarczy obrać warzywa, pokroić w cienkie plasterki, skropić oliwą z oliwek, po czym upiec w piekarniku. Warto do oliwy dodać ulubione przyprawy. Świetnie sprawdzi się chilli, czosnek, słodka papryka i sól gruboziarnista.
Przepis na domowe chipsy z marchewki
Składniki:
- 3 duże marchewki,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- pół łyżeczki miodu,
- ½ łyżeczki wędzonej papryki,
- świeżo mielony pieprz,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Marchewki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Przełożyć do miski, wymieszać z pozostałymi składnikami. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 190 stopni. Plastry marchewki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do momentu aż się zrumienią.
Przepis na domowe chipsy z buraków
Składniki:
- 5 średniej wielkości buraków,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól morska, pieprz, suszony czosnek.
Buraki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone buraki układamy równomiernie na blaszce do pieczenia, po czym delikatnie polewamy je oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut w 180 stopniach.
Przepis na domowe chipsy z dyni
Składniki:
- dynia hokkaido,
- dwie łyżki oliwy z oliwek,
- przyprawy: ostra papryka w proszku, tymianek, skórka z cytryny, sól kamienna.
Dynię obieramy i kroimy w cienkie plastry. Polewamy oliwą i obtaczamy w przyprawach, solimy. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem, aż staną się złotobrązowe i chrupkie.
Warzywne chipsy świetnie komponują się z dipem, np. ziołowym lub czosnkowym. Przepisy na domowe sosy znajdziesz TUTAJ.
Zobacz też:
- Topinambur: uprawa, zbiór i wszystkie tajemnice słonecznika bulwiastego
- Cynamonowa marynata do mięs i tofu. Sprawdź jak prosto ją zrobić
- Mistrzowskie desery Anity Włodarczyk i Bartka Boratyna. Jak przygotować najlepsze tiramisu, sernik na zimno i brownie?
Zobacz wideo: Dynia w roli głównej
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło zdjęcia głównego: Lauri Patterson/Getty Images