Domowe chipsy z warzyw. To świetna przekąska na jesienny, filmowy seans

Domowe chipsy z warzyw
Chipsy z buraków
Źródło: Lauri Patterson/Getty Images
Domowe chipsy z warzyw są zdrowe i dietetyczne, dlatego stanowią świetną przekąskę na jesienne, filmowe wieczory. Dodatkowo te przygotowane z buraków, dyni czy marchwi dostarczają cennych witamin i minerałów, które powinniśmy uzupełniać szczególnie w sezonie grypowym. Podpowiadamy, jak samodzielnie zrobić chipsy z warzyw.

Domowe chipsy z warzyw to zdrowa alternatywa dla gotowych przekąsek, które zazwyczaj ociekają tłuszczem i zawierają ulepszacze.  Te przygotowane z warzyw śmiało możemy podawać naszym pociechom. Wielbicielom chrupiących plasterków również przypadną do gustu. Zdrowe chipsy możemy przygotować z różnorodnych warzyw, zaczynając od tradycyjnych ziemniaków, przez seler, aż po cukinię. Natomiast jesienią warto zrobić te z buraków, dyni i marchwi. Są chrupiące, a dzięki przyprawom zaskakują pełnią smaku.

Jak zrobić domowe chipsy z warzyw w piekarniku?

Wystarczy obrać warzywa, pokroić w cienkie plasterki, skropić oliwą z oliwek, po czym upiec w piekarniku. Warto do oliwy dodać ulubione przyprawy. Świetnie sprawdzi się chilli, czosnek, słodka papryka i sól gruboziarnista.

Przepis na domowe chipsy z marchewki

Składniki:

  • 3 duże marchewki,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • pół łyżeczki miodu,
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Marchewki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Przełożyć do miski, wymieszać z pozostałymi składnikami. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 190 stopni. Plastry marchewki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do momentu aż się zrumienią.

Przepis na domowe chipsy z buraków

Składniki:

  • 5 średniej wielkości buraków,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • przyprawy: sól morska, pieprz, suszony czosnek.

Buraki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone buraki układamy równomiernie na blaszce do pieczenia, po czym delikatnie polewamy je oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut w 180 stopniach.

Przepis na domowe chipsy z dyni

Składniki:

  • dynia hokkaido,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • przyprawy: ostra papryka w proszku, tymianek, skórka z cytryny, sól kamienna.

Dynię obieramy i kroimy w cienkie plastry. Polewamy oliwą i obtaczamy w przyprawach, solimy. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem, aż staną się złotobrązowe i chrupkie.

Warzywne chipsy świetnie komponują się z dipem, np. ziołowym lub czosnkowym. Przepisy na domowe sosy znajdziesz TUTAJ.

Zobacz też:

Zobacz wideo: Dynia w roli głównej

DD_20210919_Kuchnia_REP
Dynia w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN
podziel się:

Pozostałe wiadomości