Mistrzowskie desery Anity Włodarczyk i Bartka Boratyna. Jak przygotować najlepsze tiramisu, sernik na zimno i brownie?

Anita Włodarczyk i Bartek Boratyn
Anita Włodarczyk i Bartek Boratyn
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Anita Włodarczyk jest trzykrotną mistrzynią olimpijską, ale nie tylko na zawodach odnosi sukcesy. Potrafi wyczarować obłędne dania. Sportsmenka ma waleczną naturę i nie poddaje się w razie niepowodzeń, zatem jej przepisy są dopracowane do perfekcji. Swoje popisowe desery przygotuje pod czujnym okiem Bartka Boratyna, eksperta od słodkości. Zobacz jak przygotować idealne tiramisu, sernik na zimno i brownie.

Tiramisu Anity Włodarczyk

Składniki na tiramisu mistrzyni:

  • filiżanka mocnej kawy
    • 500 g serka mascarpone
      • 150 g cukru
        • 4 jajka
          • biszkopty
            • kakao
              • syrop “spicy pumpkin”

                Jak przygotować tiramisu mistrzyni?

                1. Do miski wbijamy żółtka i ubijamy je z połową cukru, by powstał kogel mogel.
                  1. W drugiej misce ubijamy białka z druga połową cukru, do powstania bezy.
                    1. Mascarpone delikatnie mieszamy z koglem moglem oraz syropem "spicy pumpkin".
                      1. Do masy serowej dodajemy ubitą bezę i mieszamy do powstania gładkiej masy.
                        1. Biszkopty nasączamy w kawie z dodatkiem syropu "spicy pumpkin" i przekładamy do filiżanki.
                          1. Derser przekładamy nakładając na wilgotne biszkopty masę serową.
                            1. Całość posypujemy kakao i odstawiamy do lodówki na ok 3 godz.
                              Deser tiramisu według przepisu Anity Włodarczyk
                              Tiramisu Anity Włodarczyk
                              Deser tiramisu według przepisu Anity Włodarczyk
                              Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                              Sernik na zimno (i na medal)

                              Składniki na kruszonkę:

                              • 100 g miękkiego masła
                                • 200 g mąki pszennej
                                  • 70 g cukru

                                    Składniki na sernik na zimno:

                                    • 1 kg twarogu sernikowego
                                      • 5 żółtek
                                        • 250 g cukru
                                          • 3 łyżki żelatyny
                                            • wanilia
                                              • świeże maliny/świeże mango
                                                • 500 g puree malinowego/mango

                                                  Jak przygotować sernik na zimno?

                                                  1. Do miski dajemy masło w temp pokojowej, dodajemy cukier oraz mąkę i mieszamy do powstania sypkiej kruszonki.
                                                    1. Wysypujemy na blachę wyścielona papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor w temp 180 st.
                                                      1. Do miski dajemy żółtka, cukier, wanilię i ubijamy na puszystą masę.
                                                        1. Gotową masę jajeczną dodajemy do serka i mieszamy.
                                                          1. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, następnie upłynniamy na ogniu i wlewamy do masy sernikowej.
                                                            1. Na upieczoną kruszonkę wlewamy masę sernikową wsypujemy świeże owoce (maliny lub mango). Odstawiamy do lodówki do stężenia.
                                                              1. Na sernik wylewamy puree owocowe, zagęszczone żelatyną.
                                                                Sernik na zimno według przepisu Anity Włodarczyk.
                                                                Sernik na zimno (i na medal)
                                                                Sernik na zimno według przepisu Anity Włodarczyk.
                                                                Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                Olimpijskie brownie z matchą prosto z Tokio

                                                                Składniki na brownie:

                                                                • 200 g białej czekolady
                                                                  • 3 jajka
                                                                    • 200 g masła
                                                                      • 200 g cukru
                                                                        • 135 g mąki
                                                                          • 8 g herbaty matcha
                                                                            • szczypta soli
                                                                              • garść orzechów nerkowca

                                                                                Jak przygotować brownie?

                                                                                • Białą czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej
                                                                                  • Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
                                                                                    • Mąkę mieszamy z herbatą
                                                                                      • Do masy jajecznej wlewamy ciepła czekoladę z masłem, mieszamy
                                                                                        • Do masy na brownie wsypujemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy do połączenia składników.
                                                                                          • Pieczemy w temp 150 st. 40 min w kąpieli wodnej.
                                                                                            Deser brownie z białą czekoladą według przepisy Anity Włodarczyk.
                                                                                            Olimpijskie brownie z matchą prosto z Tokio
                                                                                            Deser brownie z białą czekoladą według przepisy Anity Włodarczyk.
                                                                                            Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                            Autor: Jola Marat

                                                                                            Źródło: Anita Włodarczyk, Bartek Boratyn

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości