Ciasto drożdżowe z kukurydzą, kurczakiem i serem
Składniki na ciasto drożdżowe:
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 300 ml mleka
- 150 ml wody
- 200 ml oleju
- łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- 100 g drożdży
Pozostałe składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 3 puszki kukurydzy
- 200 ml śmietanki 36 proc.
- 4 kolby kukurydzy
- 200 g sera cheddar
- 200 g sera mozzarella
- masło klarowane do smażenia
- pieprz, sól, tymianek, gałka muszkatołowa, imbir
Jak przygotować ciasto drożdżowe:
Ciasto: z wyżej wymienionych składników przygotowujemy ciasto drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mięso oprószamy przyprawami, obsmażamy na maśle na złoty kolor, dociągamy w piecu. Kroimy w drobną kostkę. Śmietankę podgrzewamy, dodajemy sery, kukurydzę oraz mięso. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy farsz. Pieczemy w 200 st. C przez około 30 minut.
Słoneczny schab
Składniki na schab:
- 4 żółte papryki
- cebula
- 1 kg schabu
- pęczek szczypiorku
- 300 g pieczarek
- 200 g groszku zielonego
- 200 g sera żółtego w plastrach
- 200 g sera mimolette w plastrach
- masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz, kminek mielony, oregano
Jak przygotować schab:
Schab przyprawiamy, obsmażamy i dusimy do miękkości wraz ze szczypiorkiem. Upieczony rwiemy widelcem na kawałki. Papryki przekrawamy na połówki. Mięso porwane przesmażamy raz jeszcze na maśle, dodajemy groszek zielony, pieczarki. Smażymy i doprawiamy solą i pieprzem. Papryki wypełniamy farszem, przykrywamy naprzemiennie serami i wstawiamy do pieczenia.
Sernik z morelami
Składniki na sernik z morelami:
- 1 kg sera białego
- 4 jajka
- 70 g mąki
- 100 g cukru
- 2 cukry wanilinowe
- 120 g masła
- 1 kg renklody
- 1 kg morel dojrzałych
- 2 łyżki miodu
- 2 op. herbatników
- 40 g masła
- czekolada gorzka
Jak przygotować sernik z morelami:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ser biały, jajka i na koniec mąkę. Renklody przesmażamy na patelni, morele przekrawamy na połówki. 2-3 łyżki przesmażonych śliwek dodajemy do sera. Herbatniki miksujemy, dodajemy masło rozpuszczone i startą czekoladę. Ser wylewamy do tortownicy na podpieczony spód, wykładamy morele, pieczemy około godziny w 160 st. C. Po upieczeniu smarujemy konfiturą z renklod.
Zobacz także:
Tofucznica, czyli jajecznica z tofu
Prosty przepis na surówkę z cukinii, czyli łatwo, szybko i pysznie
Matteo Brunetti i jego włoskie przepisy na dania z kurkami
Autor: Iza Dorf
Źródło: Andrzej Polan