Bruschetta z brokułami, mozzarellą i anchois
Składniki na bruschetta z brokułami, mozzarellą i anchois:
- 4 kromki chleba rustykalnego
- 500 g brokułów sycylijskich
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli
- 3 mozzarelle 125 g
- Anchois w oleju
- Oliwa z oliwek extra vergin
- Sól
Sposób przygotowania bruschetty z brokułami, mozzarellą i anchois:
Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki i dobrze umyć. Zanurzyć je w dużej ilości wrzącej osolonej wody na około 6-8 minut, muszą być lekko ugotowane, ale nie rozgotowane, następnie odcedzić i włożyć do miski z wodą i lodem. Odstawić na kilka minut do ostygnięcia, odcedzić i włożyć na patelnię z nieprzywierającą warstwą, na której zrumieniłeś czosnek z kilkoma łyżkami oliwy i posiekaną papryczką chilli. Doprawić solą, podsmażyć na patelni przez kilka minut, aż będą smaczne i lekko zarumienione.
Chleb podpiekać po kilka minut z każdej strony na patelni grillowej, natrzeć według uznania połową ząbka czosnku i doprawić oliwą i solą. Dodać podsmażone i jeszcze gorące brokuły, porwaną ręcznie mozzarellę i kilka kawałków anchois. Wstawić pod grill na kilka minut, aż ser mozzarella stanie się żylasty.
Zabaione z wiśniami
Składniki na zabaione z wiśniami:
- 8 żółtek
- 240 g cukru pudru
- 20 cl wina Marsala
- 200 g wiśni
- 1 organiczna cytryna
Sposób przygotowania:
Wiśnie
Wiśnie umyj, wybierz 4-5 na osobę i nie pozbawiając ich szypułki posyp sokiem z cytryny; następnie posyp je cukrem i odstaw na bok. Z pozostałych wiśni usuń szypułkę i pestki.
Zabaione
Umieść garnek w 1/3 pełny wody na umiarkowanym ogniu i podgrzej. W międzyczasie wlej żółtka do rondla nieco mniejszego od garnka, dodaj cukier i zacznij ubijać mikserem elektrycznym, aż masa stanie się biała i puszysta. Wlej marsalę i ubijaj ponownie przez minutę. Zanurz rondel w garnku z gorącą wodą. Jednak woda nie może dotykać dna rondla, a jeśli zacznie się gotować, będziesz musiał zdjąć rondel z ognia. Kontynuuj miksowanie, aż uzyskasz spuchnięty i aksamitny krem. Wyjmij rondel z garnka, krem przekręć łopatką, aby ją schłodzić, następnie dodaj wiśni bez pestek i wymieszaj. Wlej krem zabaione do szklanek, udekoruj całymi wiśniami i wstaw do lodówki, aż będzie gotowe do podania.
Tradycyjne crostini (bruschette) z wątróbkowym pâté
Składniki na tradycyjne crostini (bruschette) z wątróbkowym pâté:
- 500 g wątróbki kurczej
- 2 białe cebule
- Połowa szklanki białego wina
- 2 szklanki wody
- 6 filetów anchois w oliwie
- 4 łyżki kaparów w occie
- 200 g czarnych oliwek
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka octu balsamicznego z Modeny
- Sól, Pieprz czarny świeżo zmielony
- bagietka
Sposób przygotowania:
Wątróbki myjemy dokładnie i kroimy na małe kawałki. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę z masłem, dodajemy wątróbkę, doprawiamy solą i smażymy aż wątróbka się zezłoci. Następnie dodajemy wino i czekamy aż alkohol wyparuje. Dolewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy powoli aż płyn prawie wyparuje a wątróbka będzie miękka.
W połowie czasu gotowania dodajemy kapary, ocet winny, anchois i oliwki. Gdy całość będzie gotowa, odstawiamy do wystygnięcia, przekładamy do blendera i blendujemy na gładki krem. Gładkie pâté przekładamy do miski, dodajemy ocet balsamiczny, łyżkę kaparów, mieszamy i serwujemy ze bagietką.
Spaghettoni ręcznie robione spaghetti alla checca
Składniki na spaghettoni ręcznie robione spaghetti alla checca (dla 4 osób):
- 250 g mąki 00
- 250 g semoliny
- Sól
- Ok. 125/140 ml wody
- 2 garści semoliny do oprószenia stolnicy
- Sos:
- 350 g pomidorków koktajlowych
- 200 g burraty
- 100 g Parmigiano Reggiano
- Pęczek bazyli
- Oliwa z oliwek extra vergin
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron:
Do miski przesiewamy obydwie mąki. Dodajemy szczyptę soli i wodę, tyle aby podczas wyrabiania otrzymać na koniec jednolitą i elastyczną konsystencję. Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 min. Następnie wyjmujemy, przekładamy na blat oprószony semoliną. Rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm lub mniej. Wycinamy cienkie prostokąty. Za pomocą dłoni rolujemy je w wałeczki. Gotowe makarony obtaczamy w semolinie i zostawiamy do wyschnięcia. Makaron nie powinien się dotykać. Przed gotowaniem pozbywamy się nadmiaru mąki z makaronu. Ugotuj makaron, odsącz go al dente i włóż do miski, dopraw odrobiną oliwy extra vergine, aby się nie sklejał i pozwól mu ostygnąć.
Sos:
Burratę pokrój na małe kawałki, zetrzyj Parmigiano Reggiano. Umyj pomidory, osusz je i pokrój. W misce, w której ostudziłeś makaron, dodaj burratę i Parmigiano. Dodaj również pomidorki koktajlowe i ręcznie porwaną bazylię. Dobrze wymieszaj, aby wymieszać smaki i dopraw solą i pieprzem.
Bruschetta z pieczoną papryką i tuńczykiem
Składniki bruschettę z pieczoną papryką i tuńczykiem:
- 1kg papryki w różnych kolorach
- 400 g tuńczyka w oleju
- 300 g ricotty
- garść kaparów
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz
- pęczek bazylii
- garść pistacji
- 1 bagietka
Sposób przygotowania:
Chleb:
Chleb podpiekać po kilka minut z każdej strony na patelni grillowej.
Pasta:
Umytą i wysuszoną paprykę włożyć do blachy, zamknąć folią aluminiową i piec w temperaturze 220°. Muszą być całe, bez dodawania czegokolwiek. Czas pieczenia różni się w zależności od rodzaju używanej papryki i wielkości, może służyć od pół godziny do godziny. Więc sprawdzaj co jakiś czas. Gdy będą gotowe, włóż je jeszcze gorące do pojemnika z pokrywką, pozwól im ostygnąć, aby po ostygnięciu łatwo było je obrać i zdjąć skórkę, uważając, aby usunąć wszystko, łącznie z nasionami i wewnętrznymi włóknami. Żółta papryka jest najbardziej strawna, ale możesz użyć tych, które wolisz, zarówno zielona, jak i czerwona są dobre.
Odsącz tuńczyka z oleju. Do miski włóż tuńczyka, paprykę, ząbek czosnku, kapary bez mycia i ser. Otrzymasz gładką i pachnącą śmietankę, która sprawdzi się nie tylko do bruschetty, ale także do przyprawiania makaronów czy jako sos do gotowanych ryb czy dań mięsnych.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
- Mateo Brunetti i jego włoskie przepisy na dania z kurkami
- Hiszpańskie smaki Adriana Stojewskiego. Prosty przepis na croquetas de Jamón Serrano
- Tatar, tajska sałatka i domowy budyń - poznaj wyjątkowe przepisy Martyny Chomackiej
Autor: Katarzyna Lackowska