Przepis na tortilla de patatas
Składniki na 6 porcji tortilla de patatas:
- 600 g ziemniaków (można więcej, ale należy zachować stosunek 100 g ziemniaków na 1 jajko)
 - 2 małe cebule
 - 6 jajek
 - 0,5 szklanki oliwy z oliwek
 - sól, pieprz
 
Przygotowanie tortilla de patatas:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę około 1 centymetrową.
 - Siekamy cebulę w piórka.
 - Rozgrzewamy oliwę z oliwek na dużej patelni, wkładamy pokrojone ziemniaki cebulę oraz odrobinę soli.
 - Początkowo konfitujemy w tłuszczu w niższej temperaturze, a następnie zwiększamy temperaturę, aby ziemniaki się zezłociły.
 - Wbijamy jajka do miski a następnie lekko ubijamy na jednolita masę.
 - Odsączamy usmażone ziemniaki wraz z cebulą i wrzucamy do jajek.
 - Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Odlewamy nadmiar oliwy z patelni, aby zostało na niej kilka łyżek.
 - Ponownie rozgrzewamy patelnię i na rozgrzaną oliwę z oliwek wylewamy jajka z ziemniakami i cebulą. Smażymy przez kilka minut aż do ścięcia się na brzegach (na środku jajko nadal będzie płynne).
 - Przykrywamy patelnię talerzem i odwracamy patelnię do góry nogami, a następnie zrzucamy niewysmażoną stronę tortilli na patelnię.
 - Smażymy drugą stronę kolejne kilka minut aż się zezłoci. Serwujemy na ciepło lub zimno.
 
Przepis na croquetas de Jamón Serrano
Składniki na croquetas de Jamón Serrano:
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
 - 3 czubate łyżki mąki
 - 1/4 litra mleka
 - 1 jajko
 - 100 g bułki tartej
 - gałka muszkatołowa
 - 150 g szynki Serrano
 - olej do smażenia
 
Przygotowanie croquetas de Jamón Serrano:
- Szynkę Serrano kroimy na drobną kostkę około 0,5 centymetrową. Wlewamy oliwę na patelnię i włączamy ogień.
 - Rozgrzewamy oliwę i ściągamy z ognia. Niezwłocznie dodajemy mąki i mieszamy intensywnie, aż zasmażka będzie gotowa. Zasmażkę stawiamy na średnim ogniu i powoli (najlepiej łyżką) dolewamy mleko. Cały czas mieszamy, aż do otrzymania jednolitej konsystencji.
 - Pod koniec dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, szynkę serrano i dalej mieszając, aż do zgęstnienia. Gdy masa zgęstnieje, przekładamy ją do głębszej miski i odstawiamy do ochłodzenia.
 - Ubijamy lekko jajka a z masy formujemy rulon o średnicy około 3 centymetrów, a następnie tniemy na równe części. (Uwaga, można też formować kulki! )
 - Krokiety zanurzamy w ubitym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Na głębokiej patelni lub w rondlu wlewamy dużą ilość oleju. Podgrzewamy. Wkładamy ostrożnie po kolei wszystkie krokiety. Gdy będą miały złoty kolor są gotowe do wyciągnięcia. Po wyciągnięciu odsączamy na papierze.
 - Teraz możemy delektować się rozpływającymi się w ustach croquetas. ¡Que aproveche!
 
Przepis na salpicón de marisco
Składniki na salpicón de marisco dla 6 osób:
- 250 g gotowanych krewetek
 - 50 g gotowanej ośmiornicy
 - 100 g gotowanych małży bez muszli
 - 8 paluszków krabowych
 - 150 g papryki czerwonej
 - 100 g papryki zielonej
 - natka pietruszki
 - 80 g czarnych oliwek bez pestek
 
Sos vinagret:
- 1 ząbek czosnku
 - 2 łyżki octu Jerez
 - 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgen
 - sól do smaku
 
Przygotowanie salpicón de marisco:
- Oczyszczamy małże i gotujemy je przez około 7 minut. Gotujemy ośmiornicę w zależności od jej wagi. Dla małej o wadze ok. 0,5 kg wystarczy 30 minut. Krewetki gotujemy w osolonej wodzie przez około 2 minuty.
 - Wszystkie owoce morza odstawiamy do ostygnięcia. Małże wyciągamy z muszli, a krewetki obieramy z pancerzyków. Następnie kroimy w drobne kawałki 1-2 cm
 - Paprykę kroimy w kostkę 1-2 cm, paluszki krabowe w plastry ok. 1 cm. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki wraz z oliwkami wrzucamy do miski.
 - W oddzielnym naczyniu przygotowujemy vinegret, mieszając oliwę, ocet, posiekany drobno czosnek i sól do smaku. Polewamy vinegretem wcześniej przygotowane składniki i wkładamy do lodówki na minimum 1 h.
 - Salpicón serwujemy schłodzone, podawane w małych porcjach jak tapas.
 
Zobacz także:
- Kuchnia hiszpańska bez tajemnic
 - Jak urządzić wnętrza w stylu hiszpańskim?
 - Kiełbasa chorizo – przepisy. Do czego chorizo pasuje najlepiej?
 
Zobacz wideo: Znudzony chłodnikami? Oto ekspresowy przepis na gazpacho
Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk
podziel się: