Przepis na tortilla de patatas
Składniki na 6 porcji tortilla de patatas:
- 600 g ziemniaków (można więcej, ale należy zachować stosunek 100 g ziemniaków na 1 jajko)
- 2 małe cebule
- 6 jajek
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie tortilla de patatas:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę około 1 centymetrową.
- Siekamy cebulę w piórka.
- Rozgrzewamy oliwę z oliwek na dużej patelni, wkładamy pokrojone ziemniaki cebulę oraz odrobinę soli.
- Początkowo konfitujemy w tłuszczu w niższej temperaturze, a następnie zwiększamy temperaturę, aby ziemniaki się zezłociły.
- Wbijamy jajka do miski a następnie lekko ubijamy na jednolita masę.
- Odsączamy usmażone ziemniaki wraz z cebulą i wrzucamy do jajek.
- Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Odlewamy nadmiar oliwy z patelni, aby zostało na niej kilka łyżek.
- Ponownie rozgrzewamy patelnię i na rozgrzaną oliwę z oliwek wylewamy jajka z ziemniakami i cebulą. Smażymy przez kilka minut aż do ścięcia się na brzegach (na środku jajko nadal będzie płynne).
- Przykrywamy patelnię talerzem i odwracamy patelnię do góry nogami, a następnie zrzucamy niewysmażoną stronę tortilli na patelnię.
- Smażymy drugą stronę kolejne kilka minut aż się zezłoci. Serwujemy na ciepło lub zimno.
Przepis na croquetas de Jamón Serrano
Składniki na croquetas de Jamón Serrano:
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 3 czubate łyżki mąki
- 1/4 litra mleka
- 1 jajko
- 100 g bułki tartej
- gałka muszkatołowa
- 150 g szynki Serrano
- olej do smażenia
Przygotowanie croquetas de Jamón Serrano:
- Szynkę Serrano kroimy na drobną kostkę około 0,5 centymetrową. Wlewamy oliwę na patelnię i włączamy ogień.
- Rozgrzewamy oliwę i ściągamy z ognia. Niezwłocznie dodajemy mąki i mieszamy intensywnie, aż zasmażka będzie gotowa. Zasmażkę stawiamy na średnim ogniu i powoli (najlepiej łyżką) dolewamy mleko. Cały czas mieszamy, aż do otrzymania jednolitej konsystencji.
- Pod koniec dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, szynkę serrano i dalej mieszając, aż do zgęstnienia. Gdy masa zgęstnieje, przekładamy ją do głębszej miski i odstawiamy do ochłodzenia.
- Ubijamy lekko jajka a z masy formujemy rulon o średnicy około 3 centymetrów, a następnie tniemy na równe części. (Uwaga, można też formować kulki! )
- Krokiety zanurzamy w ubitym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Na głębokiej patelni lub w rondlu wlewamy dużą ilość oleju. Podgrzewamy. Wkładamy ostrożnie po kolei wszystkie krokiety. Gdy będą miały złoty kolor są gotowe do wyciągnięcia. Po wyciągnięciu odsączamy na papierze.
- Teraz możemy delektować się rozpływającymi się w ustach croquetas. ¡Que aproveche!
Przepis na salpicón de marisco
Składniki na salpicón de marisco dla 6 osób:
- 250 g gotowanych krewetek
- 50 g gotowanej ośmiornicy
- 100 g gotowanych małży bez muszli
- 8 paluszków krabowych
- 150 g papryki czerwonej
- 100 g papryki zielonej
- natka pietruszki
- 80 g czarnych oliwek bez pestek
Sos vinagret:
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki octu Jerez
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgen
- sól do smaku
Przygotowanie salpicón de marisco:
- Oczyszczamy małże i gotujemy je przez około 7 minut. Gotujemy ośmiornicę w zależności od jej wagi. Dla małej o wadze ok. 0,5 kg wystarczy 30 minut. Krewetki gotujemy w osolonej wodzie przez około 2 minuty.
- Wszystkie owoce morza odstawiamy do ostygnięcia. Małże wyciągamy z muszli, a krewetki obieramy z pancerzyków. Następnie kroimy w drobne kawałki 1-2 cm
- Paprykę kroimy w kostkę 1-2 cm, paluszki krabowe w plastry ok. 1 cm. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki wraz z oliwkami wrzucamy do miski.
- W oddzielnym naczyniu przygotowujemy vinegret, mieszając oliwę, ocet, posiekany drobno czosnek i sól do smaku. Polewamy vinegretem wcześniej przygotowane składniki i wkładamy do lodówki na minimum 1 h.
- Salpicón serwujemy schłodzone, podawane w małych porcjach jak tapas.
Zobacz także:
- Kuchnia hiszpańska bez tajemnic
- Jak urządzić wnętrza w stylu hiszpańskim?
- Kiełbasa chorizo – przepisy. Do czego chorizo pasuje najlepiej?
Zobacz wideo: Znudzony chłodnikami? Oto ekspresowy przepis na gazpacho
Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk
podziel się: