Kuchnia hiszpańska bez tajemnic

Kuchnia hiszpańska to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kuchni na świecie. Jest nie tylko bardzo smaczna i kolorowa, ale proponuje przede wszystkim wiele zdrowych, zróżnicowanych potraw.

Zobacz też: Paella z kurczakiem i warzywami – zdradzamy tajniki przygotowania tej hiszpańskiej potrawy >>>

Za sprawą naszego poradnika będziecie mogli na chwilę przenieść się na Półwysep Iberyjski. Zdobędziecie teoretyczną wiedzę na temat kuchni hiszpańskiej oraz dowiecie się, z jakich regionów Hiszpanii wywodzą się niektóre dania. Poznacie również przepis na hiszpańską paellę, którą będziecie mogli przygotować w domowym zaciszu. Zapraszamy!

Kuchnia hiszpańska, czyli tygiel wielu kultur

Hiszpańskie dania są bardzo aromatyczne, pełne warzyw, owoców, ryb i owoców morza. Posiłki urozmaicone są dodatkowo przyprawami i ziołami. Niezależnie od regionu Hiszpanii prym wiedzie oliwa z oliwek. Popularne są tu także sery, suszone szynki i kiełbasy oraz wina. Na obecny kształt kuchni hiszpańskiej miały wpływ: kultura arabska, angielska, francuska i meksykańska. Specyfika kuchni hiszpańskiej zależy jednak od danego regionu i jego tradycji – nie ma tu ujednoliconego sposobu przyrządzania dań hiszpańskich . Wyróżniamy zatem kuchnię północnej Hiszpanii ( potrawy hiszpańskie bazujące na rybach i owocach morza, sery, szynki, kiełbasy, owoce i warzywa – ziemniaki, kapusta, kukurydza), wschodniej Hiszpanii (ryby, ślimaki, oliwki, ryż, migdały, szafran, papryka, pomidory, dania słodko-ostre; częsta potrawa to hiszpańska paella ), południowej Hiszpanii (ryż, gulasze mięsne, sardynki oraz kalmary, hiszpańskie tapas , dużo warzyw i owoców – cytryny, winogrona, pomarańcze, oliwki), środkowej Hiszpanii (dania mięsne – dziczyzna, kuropatwy, bażanty, króliki, wieprzowina, jagnięcina), Balearów (dania słodkie, pikantne, z dodatkiem suszonych owoców, wieprzowina, zupy, potrawy z warzyw, ryby, owoce morza), Wysp Kanaryjskich (ryby i owoce morza, kukurydza, banany, ziemniaki w mundurkach, słodki krem z migdałów).

Zobacz też: Kiełbasa chorizo – przepisy. Do czego chorizo pasuje najlepiej? >>> 

Hiszpańską kuchnię wyróżnia także specyficzne podejście do kultury jadania posiłków. Hiszpanie bardzo chętnie biesiadują z najbliższymi do późnych godzin nocnych. Uwielbiają korzystać z licznych w tym kraju knajp i restauracji. Równie ważne są dla nich pory jadania posiłków. Za dnia, gdy jest zbyt ciepło, by jeść, Hiszpanie oddają się wypoczynkowi, czyli sjeście. Natomiast kolacje jadają o bardzo późnych porach.

Najpopularniejsze hiszpańskie potrawy

Gdy udamy się do hiszpańskiej restauracji lub do sklepiku w Hiszpanii, możemy być pewni, że wśród dań i przekąsek znajdą się m.in.:

  • churros – czyli paluchy wykonane z ciasta parzonego, smażone w głębokim oleju,
    • crema catalana – deser wywodzący się z Katalonii. Jego bazę stanowią mleko, żółtka, cytryny, cynamon i mąka kukurydziana,
      • paella – tradycyjna, kojarzona z Hiszpanią potrawa jednogarnkowa, głównie na bazie ryżu i szafranu, często podawana z owocami morza,
        • gazpacho – tradycyjna zupa hiszpańska , chłodnik składający się z pomidorów i papryki,
          • tortilla española lub tortilla de patatas – placek przypominający omlet, składa się zazwyczaj z jajek i ziemniaków,
            • fabada – jednogarnkowe hiszpańskie danie, którego głównymi składnikami są fasola oraz chorizo, kaszanka i boczek,
              • gambas a la plancha – grillowane krewetki,
                • turrón – baton nugatowy składający się z migdałów, cukru i miodu,
                  •  hiszpańskie tapas – niewielkie przekąski podawane do napojów,
                    • serranito – rodzaj kanapki podawanej z gotowaną kiełbasą,
                      • arroz con leche – ryż z mlekiem i wanilią, pieczony w piekarniku, podawany na zimno,
                        • alfajorciasto hiszpańskie , a właściwie ciastka – kruche, z kajmakiem,
                          • patatas bravas – kawałki ziemniaków smażone w głębokim tłuszczu, podawane z sosem,
                            • oreja – smażone ucho wołowe,
                              • chuleta de cerdo – tradycyjne kotlety wieprzowe,
                                • jamón serrano oraz jamón ibérico – rodzaje dojrzewającej szynki hiszpańskiej ,
                                  • chorizo – kiełbasy wieprzowe przyprawione suszoną papryką,
                                    • fuethiszpańska szynka wieprzowa pokryta specjalnym gatunkiem pleśni,
                                      •  szafran – bardzo ważna w kuchni hiszpańskiej przyprawa. Jest najdroższa na świecie, barwi dania na żółto. Dodaje się ją do ryżu, owoców morza, zup, ciast.
                                        •  oliwki – tradycyjne w kuchni hiszpańskiej, urozmaicają bardzo wiele potraw,
                                          • sangria – tradycyjne hiszpańskie wino, wzbogacone owocami i lodem.

                                            Zobacz też: Zwiedzanie Barcelony - jakie atrakcje turystyczne i zabytki warto zobaczyć? >>> 

                                            Kuchnia hiszpańska – przepis na paellę

                                            Przepis na tradycyjną paellę to jednocześnie przepis na prawdziwy obiad po hiszpańsku !

                                            Do jej przygotowania potrzebujemy (danie dla 6 osób):

                                            • 200 g białego ryżu,
                                              •  3 ząbki czosnku,
                                                •  1 cebulę,
                                                  •  5 łyżek oliwy z oliwek,
                                                    •  3 czerwone papryki,
                                                      •  3 szklanki bulionu,
                                                        •  500 g owoców morza,
                                                          •  1 cytrynę,
                                                            •  400 g krewetek królewskich,
                                                              •  25 dag masła,
                                                                •  szczyptę szafranu,
                                                                  •  150 g mrożonego groszku,
                                                                    •  natkę pietruszki,
                                                                      •  szczyptę soli i pieprzu.

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        1. Obieramy czosnek i cebulę, a następnie wszystko kroimy i podsmażamy na oliwie. Dorzucamy ryż, chwilę smażymy.

                                                                        2. Wlewamy bulion. Gotujemy wszystko pod przykryciem przez około pół godziny.

                                                                        3. Rozmrażamy owoce morza, skrapiamy je odrobiną soku z cytryny. Dodajemy do gotującej się potrawy pokrojoną w kostkę paprykę. Gotujemy przez około pięć minut.

                                                                        4. Dokładamy na patelnię owoce morza, groszek i krewetki. Gotujemy wszystko przez kolejne 20 min.

                                                                        5. Rozgrzewamy masło w małym garnku, dodajemy szafran. Mieszamy, a następnie dodajemy do naszego dania.

                                                                        6. Przyprawiamy potrawę solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy umytą i posiekaną natkę pietruszki.

                                                                        Autor: Gaba Kopyto

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości